Καλπάζουν τα Κρούσματα στο Θέοντορ Ρούζβελτ- «Δεν πρέπει να πεθάνουν οι ναύτες μου»
San Francisco Chronicle, Ζero Hedge,31-3-20
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Σε μιαν εκπληκτική έκκληση για βοήθεια, ο κυβερνήτης του πυρηνικού αεροπλανοφόρου Θέοντορ Ρούσβελτ καλεί την ανώτατη ηγεσία του αμερικανικού ναυτικού να πάρει δραστικά μέτρα, καθώς περισσότεροι από 100 ναύτες του σκάφους έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Την προηγούμενη εβδομάδα το πρόβλημα άρχισε με 19 κρούσματα, που μέχρι το τέλος της βδομάδας έγιναν 36, αναγκάζοντας το αεροπλανοφόρο να καταφύγει στην ναυτική βάση της νήσου Γκουάμ και στην αποβίβαση των ασθενών μελών του πληρώματος από 5.000 οπλίτες και περιορισμό τους σε αυτοσχέδια εγκατάσταση καραντίνας, μέσα σε γήπεδο του μπάσκετ.
Η εφημερίδα Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ εξασφάλισε και δημοσίευσε μια χωρίς ιστορικό προηγούμενο έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Μπρετ Κρόζιερ στην ηγεσία του Πενταγώνου.
Στην επιστολή του ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου προειδοποιεί ότι: «Λόγω των περιορισμένων χώρων του σκάφους…η διασπορά της αρρώστιας συνεχίζεται και επιταχύνεται»
Η επιστολή στάλθηκε την Δευτέρα, καθώς ο κυβερνήτης φοβάται ότι μπορεί να υπάρξουν θάνατοι στο πλήρωμα υπό την διοίκησή του, εάν δεν διατεθούν άμεσα περισσότερα μέσα αντιμετώπισης του κινδύνου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσα μέλη του πληρώματος έχουν απομονωθεί στην Γκουάμ και πόσοι παραμένουν ακόμη στο ελλιμενισμένο πολεμικό. Αλλά φαίνεται ότι οι συνεχιζόμενες απόπειρες για καραντίνα και περιορισμό δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα και με τα αναγκαία μέσα.
«Αυτό θα απαιτήσει μια πολιτική λύση, αλλά είναι η σωστή απόφαση»,γράφει στο Πεντάγωνο ο κυβερνήτης του σκάφους στην επιστολή του, αποσπάσματα της οποίας εξασφάλισε το Σαν Φραντζίσκο Νιους Κρόνικλ. «Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν είναι ανάγκη να πεθάνουνε ναύτες. Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, αποτυγχάνουμε να προστατέψουμε όπως επιβάλλεται το πιο αξιόπιστο κεφάλαιό μας-τους ναύτες μας.»
Ο Κρόζιερ ζητάει από το Πεντάγωνο «κατάλληλα δωμάτια καραντίνας» στα παράλια της Γκουάμ για το σύνολο του πληρώματός του «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Και προσθέτει:
«Η απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού από ένα αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο σε αποστολή και η απομόνωσή του για δύο εβδομάδες μπορεί να φαίνεται σαν εξαιρετικό μέτρο…αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο ρίσκο.»
Επισημαίνοντας συγκεκριμένους κινδύνους με την παραμονή στο σκάφος μεγάλου μέρους του πληρώματος, αναφέρει: Oι στενοί χώροι του αεροπλανοφόρου ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την διάδοση του ιού». Μεγάλος αριθμός ναυτών σε περιορισμένο χώρο, κοινοί κοιτώνες ύπνου, χώροι εργασίας και ανάπαυσης, κοινή τραπεζαρία, γεύματα μαγειρεμένα από εκτεθειμένο προσωπικό και δυσχερής διακίνηση από κρεμαστές σκάλες και μπουκαπόρτες, που υποχρεώνει σε στενή επαφή.
Οι επικρίσεις του στοχεύουν στην εφαρμοζόμενη στρατηγική της απλής απομάκρυνσης από το σκάφος των φορέων του ιού και αύξησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και απολύμανσης για την πλειονότητα του πληρώματος που παραμένει στο πλοίο –μέτρα που ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικά».
« Λόγω της στενότητας του χώρου δεν τα εφαρμόζουμε, έγραψε ο Κρόζιερ στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Πεντάγωνο. « Η επέκταση της νόσου συνεχίζεται και επιταχύνεται».
Και στο πιο απροσδόκητο και εκπληκτικό μέρος της αποστολής του, ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου προχωρεί σε βήμα χωρίς προηγούμενο, προειδοποιώντας τους κορυφαίους προϊσταμένους του ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η προσήλωση στην προτεραιότητα πολεμικής ετοιμότητας του αεροπλανοφόρου κινδυνεύει να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες ζωής.
«Η απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού από ένα πυρηνικό αεροπλανοφόρο σε αποστολή και η θέση του σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μπορεί να φαίνεται σαν ένα ακραίο μέτρο…Αλλά αυτό είναι ένα απαραίτητο ρίσκο», έγραψε ο Κρόζιερ.
«Το να μένουν 4.000 νέοι άνδρες και γυναίκες στο αεροπλανοφόρο δεν είναι όμως ένα υποχρεωτικό ρίσκο και καταστρέφει την εμπιστοσύνη με αυτούς τους ναύτες που μας εμπιστεύτηκαν να φροντίζουμε.
«Καθώς δεν επίκειται πόλεμος», έγραψε ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, «εισηγούμεθα την συνέχιση των διαδικασιών που εφαρμόζονται σε καθεστώς ειρήνης.»
Ο ίδιος εισηγείται να διατηρηθεί στο σκάφος μόνο το 10% του πληρώματος και να αρχίσουν διαδικασίες συστηματικής απολύμανσης και προπάντων να εξασφαλιστεί η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα με πιστή εφαρμογή του κανονισμού.
Αναμφίβολα η τετρασέλιδη επιστολή του κυβερνήτη δεν προοριζόταν για κοινοποίηση. Το Κρόνικλ δεν αποκάλυψε την πηγή απόκτησής της. Αλλά αξιωματικός του αεροπλανοφόρου επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.
Το ναυτικό δεν θέλησε να το σχολιάσει την Δευτέρα, αλλά μετά την διάδοση της είδησης, την Τρίτη ο Υπουργός των Ναυτικών Τόμας Μόντλυ έκανε δηλώσεις στο CNN. Είπε ότι δεν διαφωνούν με τον κυβερνήτη και ότι το αντιμετωπίζουν με μεθοδικότητα, επειδή δεν πρόκειται για οποιοδήποτε πλοίο. «Αυτό είναι φορτωμένο με αεροπλάνα, με όπλα, πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές, να λειτουργούμε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, είναι διαφορετικό και ξεχωριστό, αλλά το δουλεύουμε και το αντιμετωπίζουμε».
Την Δευτέρα, ανώτερος αξιωματικός του αεροπλανοφόρου, που θέλησε να μείνει ανώνυμος επειδή δεν τους επιτρέπεται να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι 150 έως 200 μέλη του πληρώματος διαγνώστηκαν φορείς του ιού όταν εξετάστηκαν. Αλλά κανένας δεν είχε υποβληθεί σε νοσηλεία.
Ο Πρόεδρος Τραμπ, σε ερώτηση τι θα γίνει με το αεροπλανοφόρο Θέοντορ Ρούζβελτ, απάντησε «Θα αφήσω τους στρατιωτικούς να αποφασίσουν».
Ο απόστρατος ναύαρχος και τέως αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης δήλωσε την Τρίτη στο Κρόνικλ ότι «Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, επειδή τα πολεμικά πλοία είναι τα ιδεώδη θερμοκήπια για την διασπορά των ιών, αφού η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη, λόγω της στενότητας του χώρου»
Τα προβλήματα του πλοίου θα «πολλαπλασιαστούν» πρόσθεσε ο Σταυρίδης, αφού δεν μπορείς να δέσεις το πλοίο και να βγάλεις το πλήρωμα στην ξηρά. Είναι γεμάτο από όπλα, δισεκατομμύρια δολάρια εξοπλισμού, κινδύνους πυρκαγιάς και πυρηνικούς αντιδραστήρες.»