24/09/2021

Ο Γερμανός ζωγράφος που απεικόνισε την Ελληνική Επανάσταση

Ο Πέτερ φον Ες (29 Ιουλίου 1792 – 4 Απριλίου 1871) ήταν Γερμανός ζωγράφος που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνική επανάστασης του 1821 καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

Οι πίνακές του «Η μάχη του Αρσί» (1817) και «Ο καταυλισμός του αυστριακού στρατού (1823) θεωρούνται από την κριτική ως οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.
Ο Πέτερ φον Ες γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1792 στο Ντίσελντορφ της τότε Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του Έρνστ Ες που ήταν χαλκογράφος και το 1806 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Βίλχελμ φον Κόμπελ.
Κατά την διάρκεια των Ναπολεόντιων Πολέμων υπηρέτησε την θητεία του στο επιτελείο του στρατηγού Καρλ Φίλιπ φον Βρέντε, ο οποίος ηγείτο των δυνάμεων της Βαυαρίας στον συμμαχικό στρατό κατά του Ναπολέοντα. Εκτός από την πολεμική εμπειρία που αποκόμισε, δημιούργησε πλήθος σκίτσων τα οποία αποτέλεσαν την βάση για τις μετέπειτα ελαιογραφίες του. Το 1818, επισκέφθηκε την Ιταλία, όπου ζωγράφισε πίνακες με τοπία και σκηνές από την ιταλική ζωή και παρέμεινε για λίγο στην Νάπολι μαζί με μια ομάδα Βαυαρών καλλιτεχνών.
Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, που ήταν θαυμαστής του έργου του, τού ανέθεσε την αποστολή να συνοδεύσει τον γιο του Όθωνα στην Ελλάδα και να απαθανατίσει τα σημαντικότερα γεγονότα από την άφιξή του, καθώς και σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση.
Πράγματι ο Ες ακολούθησε τον πρώτο βασιλιά του ελληνικού κράτους και ζωγράφισε την υποδοχή του στο Ναύπλιο και την Αθήνα. Έμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και μελέτησε τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα τής Επανάστασης, τα τρόπαια των μαχών, τα ερείπια, γνώρισε προσωπικά τους ήρωες της Παλιγγενεσίας και ζωγράφισε πίνακες που συγκινούν για την αλήθεια τους.
Μετά την επάνοδό του στο Μόναχο, ο Ες διακόσμησε με τοιχογραφίες την Στοά που ανήγειρε ο Λουδοβίκος με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση. Όταν, αργότερα κατέβηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, διακόσμησε με αντίγραφα αυτών των παραστάσεων την κεντρική αίθουσα των ανακτόρων του Όθωνα (σημερινό κτίριο της Βουλής). Τα έργα όμως αυτά καταστράφηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά της 24ης Δεκεμβρίου 1909 και αυτά που απέμειναν αφαιρέθηκαν κατά τη διαρρύθμιση τών ανακτόρων.
Το 1839, ο Ες κλήθηκε από τον τσάρο Νικόλαο Α να διακοσμήσει τα Χειμερινά Ανάκτορα στην Αγία Πετρούπολη, με θέματα από την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ρωσία το 1812.
Κατά την διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με πολλά βραβεία και με τίτλο ευγενείας, εξ ου και το «φον» πριν από το επώνυμό του.
Ο Πέτερ φον Ες πέθανε στις 4 Απριλίου 1871 στο Μόναχο, σε ηλικία 78 ετών. Την καλλιτεχνική του διαδρομή ακολούθησαν οι δυο γιοί του Μαξ και Όιχεν.
Πολλοί από τους πίνακές του βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Μονάχου. Αντίγραφα των πινάκων του με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση βρίσκονται στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας. Τα φιλοτέχνησε επί τόπου ο ζωγράφος Νικόλαος Φερεκύδης, το 1900, με εντολή του τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Στέφανου Στρέιτ.
πηγές: sansimera, wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ