"Ιστορικών διαστάσεων" η αποστολή της Cobra στην Ελλάδα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αυστριακός υπ.Εσωτερικών Karl Nehammer ευχαρίστησε την ομάδα Cobra για την αποστολή της από τις 9 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου – “Στον συνοριακό ποταμό Έβρο δεν προστατεύσαμε μόνο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και τα δικά μας σύνορα”

Οι 13 αξιωματικοί της Cobra υποστήριξαν την ελληνική “αδελφή μονάδα” ΕΚΑΜ (“Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα”) στην προστασία των ελληνικών συνόρων για σχεδόν ένα μήνα.
Εκτός από την προσωπική υποστήριξη, χρησιμοποιήθηκε επίσης στην Ελλάδα τεχνικός εξοπλισμός, δηλαδή δύο drones, εξοπλισμός νυχτερινής όρασης, κάμερες θερμικής απεικόνισης και θωρακισμένο όχημα τύπου Survivor R II.
Στις 3 Απριλίου, τα μέλη της Cobra επέστρεψαν με ασφάλεια στην Αυστρία. Το ταξίδι της ομάδας από την Ελλάδα ήταν χερσαίο μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας.

“Είμαι ευτυχής και χαρούμενος που επιστρέψατε στην Αυστρία με ασφάλεια και υγεία”, δήλωσε ο Nehammer με την ευκαιρία της επιστροφής της μονάδας της Cobra στην έδρα της. “Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την ειδική μονάδα μας, η οποία έχει εξαιρετική φήμη σε όλο τον κόσμο. Αυτό αντανακλάται και στην αναφορά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όπου η παρουσία της Cobra επαινείται ιδιαίτερα”.
Ο διοικητής της ελληνικής ΕΚΑΜ, Σταύρος Μαγκάλιος, τόνισε επίσης την επιτυχία της «Κοινής Επιχείρησης»: «Οι Αυστριακοί μας συνάδελφοι ήταν καλά προετοιμασμένοι για την ανάθεση. Ενεργήσαμε ως ομάδα από την αρχή και συνεργαστήκαμε πολύ καλά».
Για τον Αυστριακό ΥΠΕΣ, η χρήση της EKO Cobra (Einsatzkommando Cobra) για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι μια “ιστορικών διαστάσεων στην αυστριακή πολιτική ασφάλειας. Στον συνοριακό ποταμό Έβρο δεν προστατεύσαμε μόνο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και τα δικά μας σύνορα. Μια ανοικτή εσωτερική Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν υπάρχει αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε.
Η ανάπτυξη της ομάδας Cobra στην Ελλάδα ολοκλήρωσε δύο αποστολές: αφενός, να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στην προστασία των συνόρων και έτσι να συμβάλει ενεργά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. “Από την άλλη πλευρά, οι αξιωματικοί της Cobra ήταν τα ανάντη μάτια και αυτιά μας. Είχαμε μια ενημερωμένη εικόνα της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα και μπορούσαμε να ευθυγραμμίσουμε τα μέτρα μας ανάλογα”, δήλωσε ο Nehammer.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ