Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Αντίσταση στον κορoνοϊό με ένα ισπανικό τραγούδι…«Resistiré»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spainΜε όπλο την μουσική πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ξορκίσουν το φόβο που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.  Στην Ισπανία το τραγούδι «Resistiré»

έχει γίνει ο νέος «εθνικός ύμνος» της χώρας.  Είδαμε τους Ιταλούς να βγαίνουν στα μπαλκόνια και τα παράθυρα και να τραγουδούν για να ξορκίσουν το φόβο. Το ίδιο κάνουν και οι Ισπανοί, με όπλο τη μουσική πολεμούν το φόβο, τη μοναξιά, την απομόνωση. Τραγουδίστριες της όπερας όπως η Μπεατρίς Χιμένες ή η Πάολα Μεντόζα βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και τραγουδούν. Δεν βγαίνουν όμως μόνο άνθρωποι που είναι ευρύτερα γνωστοί αλλά και άλλοι που απλά αγαπούν την μουσική και παίζουν σαξόφωνο, βιολί ή κιθάρα.

Η Πάολα Μεντόζα δηλώνει πως θέλει να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες της με το τραγούδι της. Η 34χρονη τραγουδίστρια δεν βγαίνει κάθε μέρα στο μπαλκόνι να τραγουδήσει. «Είναι πιο όμορφο όταν γίνεται ξαφνικά. Και έπειτα και από σεβασμό στους γείτονες που ίσως δεν τους αρέσει η όπερα» λέει. Οι εμφανίσεις της πάντως μέχρι τώρα έχουν γίνει με μεγάλη χαρά αποδεκτές από τον κόσμο.
Παλιό τραγούδι, επίκαιροι στίχοι

Η σοπράνο Πάολα Μεντόζα

Συγκίνηση προκαλούν ακόμη και οι αστυνομικοί στη Μαδρίτη, τη Μαγιόρκα και αλλού που βγαίνουν επίσης απρογραμμάτιστα στο δρόμο και παίζουν μουσική, τραγουδούν και χορεύουν.
Η στιγμή όμως που προκαλεί τεράστια συγκίνηση στην Ισπανία είναι όταν ακούγεται από εκατοντάδες μπαλκόνια και παράθυρα το τραγούδι «Resistiré». Το οποίο θα μεταφράζαμε: θα αντισταθώ, θα αντέξω. Πρόκειται για ένα παλιό τραγούδι 30 χρόνων από τους «Dúo Dinámico», το οποίο ζει μια νέα απίστευτη επιτυχία από τη Σεβίλλη και το Μπιλμπάο μέχρι τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. «Ακόμα κι αν τα χάσω όλα, ακόμα κι αν πρέπει να κοιμηθώ μόνος, ακόμα και αν όλοι οι δρόμοι κλείνουν και η νύχτα δεν με αφήνει να ησυχάσω, ακόμα κι αν ο κόσμος χάνει τη μαγεία του, θα αντέξω» λέει το τραγούδι που ακούγεται τόσο επίκαιρο.
Τραγουδούν σε σουπερμάρκετ, γηροκομεία, νοσοκομεία

“Λουλουδάτες” ευχαριστίες σε νοσοκόμα στο Μπούργος

Η εφημερίδα El Pais το αποκάλεσε «συναισθηματικό εμβόλιο» ενάντια στον κορωνοϊό. Στους ήχους του «Resistiré» χορεύουν και τραγουδούν κάθε βράδυ χιλιάδες άνθρωποι στα μπαλκόνια τους. Ακόμα και στα γηροκομεία, τα νοσοκομεία και τα σουπερμάρκετ. Η απήχηση ήταν τόσο μεγάλη που πενήντα Ισπανοί καλλιτέχνες ένωσαν διαδικτυακά τις δυνάμεις τους χορεύοντας και τραγουδώντας στα σπίτια τους, δημιουργώντας μια νέα εκτέλεση του τραγουδιού. Ο παραγωγός Πάμπλο Σεμπριάν έκανε την τελική μίξη.
Το «Resistiré 2020» κυκλοφόρησε την Τετάρτη και μέσα σε 48 ώρες το είδαν και το άκουσαν πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στο Youtube. To «Dúo Dinámico» μάλιστα, ο συνθέτης Μανουέλ ντε Κάλβα και ο τραγουδιστής Ραμόν Αρκούζα παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα.
DPA / Μαρία Ρηγούτσου 
Δείτε το

https://youtu.be/hl3B4Ql8RtQ
Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ