Να ανέβουν στη «Διαύγεια» όλα τα ποσά που θα δοθούν στα ΜΜΕ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, βρέθηκαν 11.000.000 ευρώ για να μοιραστούν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εκστρατεία επικοινωνίας των μέτρων αποφυγής διάδοσης του Covid-19.

Το «μοίρασμα» των χρημάτων ανέλαβε η διαφημιστική εταιρία Initiative Media, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός. Η αμοιβή της Initiative ορίστηκε στο 3% επί του προϋπολογισμού των 11.000.000 ευρώ, ενώ η σύμβαση θα υλοποιηθεί έως τις 30 Μαΐου. Εν ολίγοις, η διαφημιστική εταιρία θα λάβει 330.000 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο μηνών για κάποια δημιουργικά αλλά και για μια απλή διανομή κονδυλίων, αφού, σύμφωνα με τα στελέχη της, ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες ορίζουν «ποιος παίρνει και τι». Η ίδια διαφημιστική, παρεμπιπτόντως, χειρίζεται επικοινωνιακά κονδύλια των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.

Και μπορεί ο Στέλιος Πέτσας να δήλωσε πως δεν θα αποκλειστεί καμία κατηγορία μέσων ενημέρωσης, η πραγματικότητα, όμως, είναι πως έχουν ήδη αποκλειστεί μεγάλες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα οι αθλητικές εφημερίδες, οι οποίες δέχτηκαν το πιο έντονο πλήγμα αυτό το διάστημα εξαιτίας της ολοκληρωτικής παύσης των αθλητικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Η μέχρι τώρα μεθοδολογία διανομής του κονδυλίου δεν διασφαλίζει ότι τα χρήματα θα μοιραστούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα μέσα να μπορέσουν να αντέξουν τη σαρωτική οικονομική λαίλαπα που προκαλούν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Η επιλογή, όπως προαναφέραμε, είναι φυσικά αποκλειστικά κυβερνητική και μέχρι στιγμής με αδιαφανή κριτήρια.

Βεβαίως, ο κ. Πέτσας ήταν αυτός που τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ακυρώσει το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων εξαιτίας της σφοδρής κριτικής που είχε δεχθεί για τα κριτήρια με τα οποία επρόκειτο να μοιραστεί ίσο χρηματικό ποσό, σε εξαιρετικά ανόμοιες κατηγορίες επιχειρήσεων. Είχε βρεθεί, για παράδειγμα, μία επιχείρηση που απασχολεί πέντε εργαζομένους να ενισχύεται το ίδιο με μία επιχείρηση που απασχολεί 200 εργαζομένους. Η αδυναμία της κυβέρνησης να θέσει αντικειμενικούς όρους στο μοίρασμα του συνολικού ποσού ενίσχυσης προκάλεσε τελικά την «τιμωρία» των ίδιων των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, που είδαν το πρόγραμμα να αναβάλλεται για έναν χρόνο.

Και όλα αυτά εν μέσω πολλών και συσσωρευμένων προβλημάτων που απειλούσαν τη βιωσιμότητά τους και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σε καμία άλλη σύγχρονη και δημοκρατική χώρα, ιδίως της Ευρώπης, ο Τύπος δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια απαξίωση. Και ακριβώς επειδή αποτελεί όχι μόνο τον πυρήνα αλλά την προϋπόθεση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι εφημερίδες στηρίζονται με μέτρα αποτελεσματικά, που έχουν στόχο την επιβίωσή τους.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει δείξει αδυναμία και αδιαφορία να ενισχύσει τη λειτουργία του Τύπου στη χώρα μας, που κινδυνεύει με αφανισμό. Μια λειτουργία που οδηγεί στην επιβίωση μόνο ελάχιστων ισχυρών που δραστηριοποιούνται στον χώρο για να εξυπηρετήσουν τα άλλα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Και ξαφνικά εμφανίζει, στα μουλωχτά, 11.000.000 ευρώ, για να μοιραστούν σε όλα (;) τα μέσα. Και επειδή θεωρεί πως η επικοινωνιακή σκόνη που σηκώνεται από τον κορονοϊό θα θολώσει το τοπίο της διασποράς των χρημάτων, δεν δίνει σε αυτή την κίνηση καμία δημοσιότητα και καμία εξήγηση.

Η κυβέρνηση οφείλει λοιπόν να αναρτήσει στη Δι@υγεια σε ποιους αποδίδονται αυτά τα χρήματα -μέχρι τελευταίου σεντ-, όπως γίνεται με κάθε άλλη κρατική δαπάνη. Η άρνησή της θα προκαλέσει τεράστια ερωτήματα και θα οδηγήσει στο ασφαλές πλέον συμπέρασμα ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως σωσίβια λέμβος για όσους είναι «συνεργάσιμοι»… Μια σωσίβια λέμβος που δεν τους χωράει όλους!

Η πρωτόγνωρη ιστορική συγκυρία στέλνει από μόνη της το μήνυμα πως τα ψέματα έχουν τελειώσει: Η κοινωνία δεν σηκώνει άλλα… «ΚΕΕΛΠΝΟ». Ελπίζουμε το μήνυμα να έχει αναγνωστεί και από την κυβέρνηση.

https://www.dimokratianews.gr/politiki/diaygeia-posa-mme-enteka-ekatommiria/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ