Ισχυρό σοκ για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και προβλέψεις για ταχεία ανάκαμψη

Βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπουν οι οικονομολόγοι, καθώς τα μέτρα για να περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού «παραλύουν» τις μεγάλες οικονομίες.

Οι περισσότεροι όμως διατηρούν ακόμη τις ελπίδες για ταχεία επιστροφή στην ανάκαμψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει πλέον το ένα εκατομμύριο, με την πανδημία να έχει καταλυτική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία που ήδη εμφάνιζε σημάδια κόπωσης, σαρώνοντας παράλληλα και τις διεθνείς αγορές, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποίηση σχεδόν 15 τρισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων από Βόρειο Αμερική, Ευρώπη και Ασία που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, με 1,2% συρρίκνωση του ΑΕΠ και έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 1,6% πριν από μόλις τρεις εβδομάδες. Οι προβλέψεις κυμαίνονται από πολύ βαθιά ύφεση 6% έως και ισχνή ανάπτυξη 0,7%.
Στο χειρότερο σενάριο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,9% φέτος, με τις προβλέψεις (για το χειρότερο σενάριο) να κυμαίνονται μεταξύ -9% και -1%.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα εθνικών κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι αρκετά ώστε να αποτρέψουν μια ύφεση, αν και θεωρούν ότι το σοκ είναι μεν μεγάλο αλλά προσωρινό, αναμένοντας επιστροφή στην ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα σημειώσουν επιτυχία οι προσπάθειες κυβερνήσεων, πολιτών και εργαζομένων υγείας στην ανάσχεση του Covid-19, αλλά και στις εξελίξεις σε άλλες σημαντικές χώρες, όπως η Βραζιλία και Ινδία, όπου η πανδημία είναι στα πρώτα στάδια.
«Το χτύπημα είναι σημαντικά χειρότερο από ό,τι η ύφεση του 2008-2009. Υποβαθμίζουμε για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις μας. Η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού στις ανεπτυγμένες αγορές και κάποιες αναδυόμενες ήταν ένας από τους λόγους που μας οδήγησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη», επισημαίνει ο Ίθαν Χάρις, head of global economics στην BofA.
Aπαντώντας σε ξεχωριστή ερώτηση, 11 οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειασθεί 3 με 6 μήνες ώστε να αρχίσει να ανακάμπτει, ενώ εννέα βλέπουν εννέα μήνες ή και περισσότερο. Δύο οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειασθεί ένα με δύο χρόνια για να συνέλθει. Οκτώ οικονομολόγοι εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι, αναμένοντας επιστροφή στην ανάκαμψη στο επόμενο τρίμηνο.
Για την αμερικανική οικονομία προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ 2,5% στο πρώτο τρίμηνο και 20% στο δεύτερο, ενώ προ τριών εβδομάδων ανέμεναν ανάπτυξη 0,7% και ύφεση 5% αντιστοίχως. Για το τρίτο τρίμηνο όμως προβλέπουν ανάκαμψη με ρυθμούς 10,5%, ενώ η μέση πρόβλεψη για το σύνολο του 2020 είναι ύφεση 3% και ανάπτυξη 3,2%.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση και για την Ευρωζώνη, με 3,3% συρρίκνωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο και ακόμη βαθύτερη 9,1% για το δεύτερο, με ανάκαμψη 6% στο τρίτο τρίμηνο.
Τα τελευταία μακροοικονομικά καταδεικνύουν ότι η Κίνα -από όπου ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού- οδεύει προς την ανάκαμψη. Για πρώτη φορά όμως στην ιστορία των δημοσκοπήσεων του Reuters, οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του κινεζικού ΑΕΠ 6,1% στο πρώτο τρίμηνο, με ανάκαμψη 3,3% στο δεύτερο.
naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ