Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Eurogroup: Γερμανία και λοιποί βόρειοι τσακίζουν την Ελλάδα και τις νότιες χώρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών, ο Νότος ζητά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επόμενη ημέρα. Το οποίο θα δανείζει κεφάλαια προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το μπλοκ του Βορρά αποδέχεται επί της αρχής την σύσταση του Ταμείου στο Eurogroup. Ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί. Κι αυτόκαθώς αυτός παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση κινδύνου, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα ευρωομόλογο. Όλα αυτά ενώ το Ταμείο θα στηρίζεται σε δανεισμό της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη. Γεγονός που σημαίνει τι; Όταν κάποιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα καλύπτουν τα υπόλοιπα το μερίδιό του.
Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν… ούτε να ακούνε για κάτι τέτοιο! Κάπως έτσι, κάθε χώρα επέμεινε στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ