Δεν έχουν επηρεαστεί τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ελλάδα από τη φωτιά στο Τσέρνομπιλ

Δεν έχει παρατηρηθεί η οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, ενώ ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έλαβε σήμερα μέσω του δικτύου έγκαιρης ειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επίσημη ενημέρωση εκ μέρους των αρχών της Ουκρανίας για τη ραδιολογική κατάσταση στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ, όπου στις 4 Απριλίου 2020 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά.
Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, από τις 4 έως 7 Απριλίου 2020 σειρά ραδιολογικών μετρήσεων σε διάφορα σημεία της χώρας, περιλαμβανομένης της πόλης του Κιέβου, δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα εντός φυσιολογικών ορίων.
Σημειώνεται πως και στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις πυρκαγιών στην περιοχή, δεν παρατηρήθηκε μεταφορά ραδιενέργειας σε μακρινές αποστάσεις μέσω των αέριων μαζών.
Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί η οποιαδήποτε μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Ίδια είναι η εικόνα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις ομόλογων αρχών.
Η ραδιολογική εποπτεία στη χώρα μας διασφαλίζεται μέσω:
α. ενός τηλεμετρικού δικτύου σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ, όπου προβάλλονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε καθημερινή βάση. Οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα του φυσικού υποβάθρου ακτινοβολίας.
β. μετρήσεων σε φίλτρα αέρα που πραγματοποιούνται από το εθνικό Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχουν υψηλή μετρητική ακρίβεια και ικανότητα ανίχνευσης ακόμη και απειροελάχιστων συγκεντρώσεων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Παρά το ειδικό καθεστώς λειτουργίας λόγω της κατάστασης της πανδημίας, έχει διασφαλισθεί η λειτουργικότητα των υποδομών και η διαθεσιμότητα του προσωπικού για τη διαρκή αξιολόγηση και παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στη χώρα.
Σημειώσεις:
1. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Αντίστοιχες μετρήσεις διενεργούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούνται συνεχώς από την ΕΕΑΕ μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EURDEP.
2. Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ