«Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από το αστικά κέντρα στα χωριά» μπορεί να μεταδώσει τον ιό και αυτό «δεν μπορούμε ούτε να ρισκάρουμε, ούτε να το επιτρέψουμε»
διεμήνυσε ο υφυπουργός, ανακοινώνοντας ότι από τις 6 το απόγευμα:
· Σε όλη την επικράτεια, στις εθνικές οδούς, τους αυτοκινητόδρομους και τους παραδρόμους έχουν στηθεί σημεία ελέγχου όλων των ΙΧ και όλων των οχημάτων από την ΕΛΑΣ
· Σημεία ελέγχων έχει στήσει και το Λιμενικό σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς
· Από τα αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ και άλλες πύλες αναχωρούν μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι με βεβαίωση τύπου Α και χωρίς δυνατότητα επιστροφής, με μοναδική εξαίρεση τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (για υπηρεσιακούς λόγους), τους γιατρούς και νοσηλευτές, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως και υπαλλήλους του κράτους σε κρίσιμες υποδομές.
Οι εντατικοί έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ «κανένα εισιτήριο δεν θα κόβεται» και κανείς δεν θα κινείται χωρίς βεβαίωση τύπου Β1 ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στον αντίποδα, αν από το σήμερα το βράδυ γίνει αντιληπτή προσπάθεια υπεραστικής μετακίνησης καταχρηστικά, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, δηλαδή θα φτάνει στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται για 60 ημέρες πινακίδες κα το όχημα θα γυρίζει πίσω από όπου ξεκίνησε.
Επιπλέον, μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, με εξαίρεση την μετάβαση μόνιμων κατοίκων προς την κατοικία, αλλά και την μετακίνηση κατοίκων από μικρά προς μεγαλύτερα νησιά εντός του ίδιου δήμου για μετακινήσεις τύπου Β1, Β2 Β3.
Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Σύμης μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για φαρμακείο, γιατρό, σούπερ μάρκετ ή την τράπεζα, όχι όμως οι κάτοικοι Ρόδου στη Σύμη εξήγησε ο υφυπουργός. Ο ίδιος διευκρίνισε πως «τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι καινούρια, αλλά βρίσκονται ήδη σε ισχύ» και πρόσθεσε πως «εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους». Συγκεκριμένα, από τις 23 Μαρτίου έχει τεθεί η δυνατότητα άπαξ μετάβασης στην μόνιμη κατοικία, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.
Παράλληλα, ο υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για καταχρηστικές μετακινήσεις με βεβαιώσεις τύπου Α, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί σε άτομα τα οποία δεν απασχολούνται σε αυτές και κάλεσε όλους τους εργοδότες στη χώρα να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τους δικαιούχους των βεβαιώσεων από τις επιχειρήσεις τους, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση ελέγχου ο εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις του νόμου περί ανασφάλιστων και 10.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι κάτοχοι των παράτυπων βεβαιώσεων με ποινικές κυρώσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους εργαζομένους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) που διαμένουν σε μόνιμη κατοικία σε άλλους νομούς, να «το ξανασκεφτούν» αν σκέφτονται να κάνουν χρήση αδείας για να μεταβούν στην ύπαιθρο, καθώς «δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής από τα χωριά με βεβαίωση εργοδότη», αφού «θα παραμείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους».
«Δεν επιτρέπουμε» Άγιο Φως κατ’ οίκον
Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και στην πρωτοβουλία του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού να μοιράσει κατ’ οίκον το Άγιο Φως. Αυτό «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αν και άλλοι δήμοι προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες να ακυρωθεί όλη η προσπάθειά μας. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να λήξει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Το μήνυμα της Ανάστασης που μεταφέρει το Άγιο Φως πιο επίκαιρο από ποτέ. Το Άγιο Φως φωτίζει τις καρδιές όλων μας αλλά φέτος με άλλο τρόπο» σχολίασε ο υφυπουργός. Τέλος, με υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον δημοσιευμάτων με σχέδια και ημερομηνίες πιθανής εξόδου από την καραντίνα, κάνοντας λόγο για «fake news» και δημοσιεύματα «παντελώς ανυπόστατα», υπενθυμίζοντας προς τους «συντάκτες και διακινητές ότι εμπίπτουν στο νόμο διασποράς ψευδών ειδήσεων».