Στη διαπασών τα ηχεία των τζαμιών στη Θράκη, αλλά την κυβέρνηση την πειράζουν τα μεγάφωνα και οι καμπάνες της Εκκλησίας

Στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τον Έβρο, από τα ηχεία των τζαμιών ακούγεται το κάλεσμα του μουεζίνη πέντε φορές την ημέρα. Και εδώ οι “αρμόδιοι” ασχολούνται με το εάν θα λειτουργήσουν τα μεγάφωνα και εάν θα ηχήσουν οι καμπάνες των ναών για τις ημέρες του Πάσχα.

Τα τζαμιά λειτουργούν για μια μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί 120.000 ανθρώπους (απογραφή 2011). Οι εκκλησίες λειτουργούν για τα υπόλοιπα των εκατομμυρίων Ελλήνων Χριστιανών.
Δεν θα θελήσει κανείς να επιβάλλε τη νομιμότητα στους μουσουλμάνους;
Πάσχα: Ποιοι φοβούνται τα ανοικτά μεγάφωνα στη Θεία Λειτουργία;
Ή όλα τα μεγάφωνα ή κανένα!
Ανακοίνωση της Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Με αφορμή τα συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα και κυρίως την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη λειτουργία των ορθόδοξων ναών στη διάρκεια των ημερών του ερχόμενου Πάσχα, πρέπει να σημειώσουμε μία τοπική παράμετρο εξόχως σημαντική.
Καθώς στη Θράκη συζούν κατά κανόνα αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, είναι πολύ κρίσιμο οι τελευταίες να διατηρηθούν. Οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού στην θρησκευτική ελευθερία λοιπόν – ακόμη και οι πιο παρανοϊκοί, σαν κι αυτούς των μεγαφώνων – οφείλουν κι αυτοί να ακολουθούν την ίδια τακτική. Μας είναι αδιανόητο ότι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε ένα μικτό χωριό της Ροδόπης λ.χ. θα συνεχίζει να ακούγεται 5 φορές ημερησίως η μωαμεθανική προσευχή του «εζάν» από τον μιναρέ του τζαμιού (ως κάλεσμα για ναμάζ) αλλά ο χριστιανικός ναός θα μένει βουβός! Ή ότι Επιτάφιος και Ανάσταση θα περιοριστούν εντός του ναού, τόσο δραματουργικά όσο και ηχητικά, αλλά στη διάρκεια του Ραμαζανιού που ξεκινάει στις 24/4 θα έχουμε τα μεταμεσονύκτια ταμπούρλα (!) και τα άλλα τελετουργικά του Ισλάμ.
Ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε γενικά εναντίον της χρήσης των μεγαφώνων για την μετάδοση οποιασδήποτε θρησκευτικής τελετής μέσα σε αστικό χώρο: όποιος ενδιαφέρεται για τη Θεία Λειτουργία μπορεί να συμμετέχει με την προσέλευσή του στον ναό. Αφού όμως σήμερα με τις έκτακτες συνθήκες αυτό απαγορεύεται, τουλάχιστον ας υπήρχε το δικαίωμα της μακρόθεν ακρόασης για τους πιστούς. Η δικαιολογία για τυχόν προσέλευση των πιστών έξω από τον ναό είναι γελοία γιατί κάλλιστα θα μπορούσε η όποια παρουσία τους να διευθετηθεί με την επιβεβλημένη αποστασιοποίηση ή ακόμη και να απαγορευτεί από την Αστυνομία. Αυτά γενικά, σε επίπεδο χώρας. Ειδικά όμως στη Θράκη, ξαναλέμε, πρέπει να αποφευχθούν τα αχρείαστα προβλήματα που θα απέρρεαν από μία άνιση μεταχείριση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των σύνοικων στοιχείων. Η κοινή λογική λέει πως ή όλα τα μεγάφωνα θα λειτουργούν ή κανένα.
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Παράταξη Πολιτών
Κομοτηνή, 9-4-2020
Βίντεο- Μόνο τα τζαμιά θα ακούγονται στην Κομοτηνή;
Πάρις Καλοδημίδης – FACEBOOK
Το τζαμί στην Εγνατίας στην Κομοτηνή. Ακούσματα οικεία για τους Κομοτηναίους, γνώριμα, κομμάτι της ζωής μας.
Η κατσίκα του Μουσουλμάνου γείτονα. Δε θέλουμε να πάθει κάτι, ούτε να σιωπήσει. Θέλουμε όμως να ακούσουμε και την δικιά μας κατσίκα.
Κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας όλες οι Εκκλησίες μας να ηχήσουν σε όλη την πόλη, με καμπάνες και ψαλμούς στα ηχεία.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9I3Y01SF7mg&w=711&h=400]
.
Νεότερη ενημέρωση
Χωρίς μεγάφωνα από σήμερα τα Τζαμιά της Ξάνθης. Ανακοίνωση του Μουφτή
Σε συνεχεία προηγούμενων μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, σας ενημερώνουμε ότι με νεότερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των Υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/06.04.2020 – ΦΕΚ Β’1178) για το διάστημα από 12.04.2020 έως 20.04.2020 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ρητώς η χρήση μεγαφώνων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση κάθε είδους ιεροπραξιών και θρησκευτικών τελετών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι θύρες εισόδου και εξόδου των χώρων λατρείας παραμένουν κλειστές και ο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να λαμβάνει όλα τα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανείς δεν εισέρχεται στον χώρο λατρείας κατά τη διάρκεια της τέλεσης ιεροπραξίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής.
Όσον αφορά στις κηδείες, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισυνάπτουμε την ως άνω ΠΝΠ.
ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Πηγές: Εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, tourkikanea.gr, xanthinews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ