Ετοιμαστείτε κι έρχεται… Σύντομα καθολικό βασικό εισόδημα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς όλες οι χώρες εργάζονται σε σχέδια για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου που προκαλείται από τον κορονοϊό, η Ισπανία ανακοίνωσε σχέδια για ένα καθολικό βασικό εισόδημα.

Η ιδέα ενός βασικού εισοδήματος αιωρείται εδώ και μερικά χρόνια, αν και είναι συνήθως στην περιφέρεια εκείνων που οι κυβερνήσεις δεν είναι ακόμη πρόθυμες να συζητήσουν, πόσο μάλλον να υλοποιήσουν.
Το βασικό εισόδημα (που ονομάζεται επίσης καθολικό βασικό εισόδημα ή UBI) είναι ένα βασικό εισόδημα διαβίωσης, ένα εγγυημένο εισόδημα, ως κυβερνητικό δημόσιο πρόγραμμα για όλα τα άτομα χωρίς να απαιτείται εργασία ή υπηρεσία.
Υπάρχουν δύο βασικές αρχές πίσω από αυτό. Το πρώτο είναι ότι με την άνοδο των υπολογιστών, τον αυτοματισμό και τον ρομποτισμό, η κοινωνία μας μπορεί να παράγει αρκετή αξία που προσφέρει στους ανθρώπους ένα βασικό εισόδημα είναι μια εφικτή υπόθεση.
Η δεύτερη ιδέα είναι ότι αν προσφέρετε στους ανθρώπους μια ελάχιστη στήριξη εισοδήματος, κάτι που θα είναι ελάχιστα αρκετό για να ζήσουν, θα συνεχίσουν να εργάζονται – ακόμα περισσότερο, θα αφιερώσουν τελικά τις προσπάθειές τους για να κάνουν κάτι που αγαπούν και θέλουν να κάνουν.
Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να αυξήσει την ευτυχία, την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία των ανθρώπων.
Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές του UBI ήταν μικρής κλίμακας και τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντοτε σαφή, αν και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης τουλάχιστον, φαίνεται να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα. Στη Φινλανδία, οι συμμετέχοντες σε μια τέτοια δοκιμή ανέφεραν χαμηλότερο άγχος και υψηλότερο κίνητρο για εργασία – σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του UBI.
Ωστόσο, αυτό που δοκιμάζει η Ισπανία είναι σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Jose Luis Escriva ανακοίνωσε ότι ένα είδος εθνικού βασικού εισοδήματος θα είναι “σε ισχύ το συντομότερο δυνατό”. Ο κύριος στόχος του έργου θα είναι η στήριξη των οικογενειών, σύμφωνα με τον υπουργό Calvino.
Στην Ισπανία, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου, η οικονομία έχει ουσιαστικά σταματήσει καθώς η χώρα αγωνίζεται κόντρα στην πανδημία. Η εύρεση τρόπων για την επανεκκίνησή της, καθώς και η υποστήριξη ευάλωτων ανθρώπων, θα αποτελέσει τρομακτική πρόκληση.
Αρκετές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει έργα που φαίνεται να μοιάζουν με UBI. Ακόμα και στις ΗΠΑ – ίσως το τελευταίο μέρος στον κόσμο όπου θα φανταζόσασταν μεγάλη κοινωνική στήριξη – η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά εκδώσει ένα εφάπαξ βασικό εισόδημα $ 1200 στους φορολογούμενους. Ξαφνικά, το UBI που ήταν κάποτε μόνο ένα περιθωριακό θέμα τώρα περνάει στη συζήτηση, αν και έρχεται με ένα διαφορετικό όνομα, όπως “επιταγές κινήτρου.
Αλλά στην Ισπανία, η κυβέρνηση έχει εκφράσει φιλοδοξίες το βασικό εισόδημα να καθίσταται μόνιμο, να μετατρέπεται σε «διαρθρωτικό μέσο» που «μένει για πάντα».
Μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί στην πραγματικότητα ή εάν πρόκειται μόνο για ένα πακέτο περιορισμένου χρόνου.
Ωστόσο, αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι η συνεχιζόμενη πανδημία θα αλλάξει την κοινωνία μας με περισσότερους τρόπους από ό, τι περιμένουμε – το UBI θα μπορούσε να είναι μια από εκείνες τις δύσκολες να προβλέψεις, αλλαγές.
zmescience.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ