Έλληνες ήρωες: Ζήσης Βέρρος

Ο Ζήσης Βέρρος (16 Αυγούστου 1880 – 10 Απριλίου 1985), ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από την Αβδέλλα Γρεβενών.

Ο Ζήσης Βέρρος γεννήθηκε στην Αβδέλλα Γρεβενών. Τελείωσε το σχολείο στη γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε έως την 5η τάξη στο περίφημο Γυμνάσιο Τσοτυλίου. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Αβδέλλα την περίοδο 1899 – 1900.
Στη συνέχεια ενεπλάκη σε διάφορες αντάρτικες ομάδες Μακεδονομάχων, λειτουργώντας κυρίως ως πράκτορας, πληροφοριοδότης και οδηγός, ενώ συνεργάστηκε και με την ομάδα του Παύλου Μελά. Το 1905 ξεκίνησε η επίσημη ένοπλη δράση του, συνεργαζόμενος με τον Λουκά Κόκκινο, τον καπετάν Μπρούφα, τον Βάρδα και Γρ. Φαληρέα.
Λίγο αργότερα συγκρότησε δική του τριανταπενταμελή αυτόνομη ένοπλη ομάδα της οποίας τέθηκε επικεφαλής. Συμμετείχε στη νικηφόρα Μάχη του Όρλιακα επικεφαλής 55 ανδρών, κατά Οθωμανικού στρατιωτικού αποσπάσματος, όπου σκοτώθηκε το πρωτοπαλίκαρό του. Στη συνέχεια με το σώμα του, συμμετείχε στη Μάχη του Εζερετσίου (Πετροπουλακίου) και κατόπιν στην Επιχείρηση του Παλαιοχωρίου (Φούφα) κατά Βουλγάρων κομιτατζήδων.
Το 1908 με την επανάσταση των Νεοτούρκων εγκαταστάθηκε στην πόλη των Γρεβενών, αλλά λίγο αργότερα αναγκάστηκε να διαφύγει, καθώς το νέο καθεστώς εξαπέλυσε διώξεις κατά των Ελλήνων και διαίτερα αυτών που διακρίθηκαν στο Μακεδονικό Αγώνα.
Το 1941 συνελήφθη από τους Γερμανούς ναζιστές και παρέμεινε στη φυλακή για 2 χρόνια. Η οικογένειά του συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, ο γιος του Κώστας στον ΕΛΑΣ και οι 4 θυγατέρες του στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ. Στην περίοδο του εμφυλίου, ο Ζήσης Βέρρος διώχτηκε και φυλακίστηκε για δύο έτη στην Κοζάνη.
Τιμήθηκε για τη δράση του από την Ελληνική πολιτεία με Μετάλλινο Έμβλημα του Μακεδονικού Αγώνα και από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Οπλαρχηγών, με τιμητικό Δίπλωμα.
wikipedia
φωτογραφία: Από άγνωστος – http://2dim-greven.gre.sch.gr/images%20zisis%20berros%2020%20%2012%20%202012/IMG_20121220_120920.jpg, Copyrighted free use, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25672555

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ