Σπάνιο ηλιακό ρολόι 2.000 ετών βρέθηκε στη Λαοδίκεια της Φρυγίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λαοδίκεια είναι ένας εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικός χώρος στη σημερινή Τουρκία, καταχωρισμένος στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για την αρχαία μητρόπολη Λαοδίκεια την εν Φρυγία – ή παρά τον Λύκο, αφού ήταν χτισμένη στο σημείο όπου ο ποταμός Λύκος συμβάλλει με τον ποταμό Μαίανδρο.
Παλαιότερα ονομαζόταν Διόσπολις και μετά Ροαί. Λαοδίκεια ονομάσθηκε από τον Αντίοχο Β’ προς τιμή της συζύγου του. Καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος.
Τα ερείπια της πόλης ανασκάπτονται εδώ και χρόνια από ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχαιολογίας Τζελάλ Σιμσέκ, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε το τελευταίο σημαντικό εύρημα, ένα ημισφαιρικού σχήματος και μαρμάρινης κατασκευής ηλιακό ρολόι ηλικίας 2.000 ετών, που εντοπίστηκε στην πάροδο του ενός θεάτρου της πόλης, το οποίο χρονολογείται στην Ελληνιστική Εποχή.
keimeno iliako roloi laodokeia1
Διακοσμημένο με φυλλώματα και προσανατολισμένο προς τον Νότο, δείχνει τις τρεις «εποχές» (τα ονόματα είναι στα ελληνικά και αντιστοιχούν στον χειμώνα, στην ισημερία και στο καλοκαίρι), τους μήνες και τις ώρες. Αν και λείπει ο μεταλλικός γνώμονας –δηλαδή, η βελόνα της σκιάς–, εντούτοις το ρολόι θεωρείται ένα μοναδικό και σπάνιο εύρημα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής.
«Τα ηλιακά ρολόγια εμφανίστηκαν στη Δύση μετά το 331 π.Χ. και την κατάκτηση της Βαβυλώνας από τον Μεγαλέξανδρο. Αυτό είναι το τρίτο που βρίσκουμε στη Λαοδίκεια, αλλά το πρώτο που είναι σχεδόν ακέραιο και τόσο λεπτομερές», εξήγησε ο δρ Τζελάλ Σιμσέκ.
πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ