17/09/2021

Πρέσβης Σουηδίας: "Αν ο καθένας αναλάβει την ατομική ευθύνη, μπορούμε να διατηρήσουμε την εξάπλωση του ιού υπό έλεγχο"

Η πρέσβης της Σουηδίας μιλά για το μοντέλο προσέγγισης του Covid-19 στη χώρα της

Για την διαφορετική προσέγγιση της Σουηδίας στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε η κ.Σαρλότ Σαμελιν, πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Η πρέσβης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η σουηδική κυβέρνηση ενώ εξήρε την ταχύτητα και τον τρόπο που ενήργησε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και τις προσπάθειες που καταβάλει το υγειονομικό προσωπικό της Ελλάδας παρά τους περιορισμένους πόρους.
Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εισάγει δρακόντεια μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Σουηδία παρέμεινε αξιοσημείωτα ήρεμη στην μέση της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Politico που προσπάθησε να εξηγήσει στον υπόλοιπο κόσμο το φαινόμενο αυτό, η Σουηδία είναι μια χώρα που ασκεί αυτό τον τρόπο ζωής (κοινωνική απόσταση) στον οποίο προσπαθεί να συνηθίσει η ανθρωπότητα πολύ πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.
Σ’ αυτό βοηθά επίσης το γεγονός ότι η Σουηδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ, αλλά ο πληθυσμός της ανέρχεται σε μόλις 10 εκατομμύρια.
Ρωτήσαμε την πρέσβη κ.Σαμελιν, γιατί η Σουηδία επέλεξε να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική από άλλες χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19.
Απαντώντας, η ίδια υπογράμμισε ότι ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι σε περιορισμό και έχει ήδη τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο όπως οι άνευ προηγουμένου αριθμοί απολύσεων και το κλείσιμο επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι οι σημερινές έκτακτες συνθήκες έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας.
Η κ. Σαμελιν δήλωσε πως βλέπει ένα αυξανόμενο εξωτερικό ενδιαφέρον για τη διαχείριση της COVID-19 από τη Σουηδία και για το γεγονός ότι ο τρόπος καταπολέμησης του ιού, σε κάποιο βαθμό, διαφέρει από άλλες χώρες.
Ο βασικός στόχος των προσπαθειών της σουηδικής κυβέρνησης είναι να μειώσει τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού έτσι ώστε μεγάλος αριθμός ανθρώπων να μην αρρωστήσουν την ίδια στιγμή. Για την κυβέρνησή μου είναι σημαντικό να εφαρμοστεί το σωστό μέτρο την κατάλληλη στιγμή, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διασφάλιση της ζωής, της υγείας και της απασχόλησης των ανθρώπων, συμπλήρωσε.
Τα μέτρα που λαμβάνονται από τους κυβερνητικούς οργανισμούς για τη μείωση του ρυθμού της εξάπλωσης του ιού ζυγίζονται έναντι των επιπτώσεών τους στην κοινωνία και στη δημόσια υγεία εν γένει, συμπλήρωσε.
Οι εξειδικευμένες κρατικές υπηρεσίες μπορούν να προτείνουν τα κατάλληλα μέτρα. Οι άνθρωποι στην Σουηδία έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους κρατικούς οργανισμούς και ακολουθούν τις συμβουλές τους.
Στην παρούσα φάση, οι χώρες στην ΕΕ ενεργούν γενικά υπεύθυνα για να μειώσουν την εξάπλωση της λοίμωξης, περιορίζοντας, για παράδειγμα, τις κοινωνικές τους επαφές και μειώνοντας δραστικά τις μετακινήσεις. Η αντίληψη είναι ότι αν ο καθένας αναλάβει την ατομική ευθύνη, μπορούμε να διατηρήσουμε την εξάπλωση του ιού υπό έλεγχο, τόνισε η πρέσβης.
Ρωτήσαμε την κ. πρέσβη, τι μέτρα έχει λάβει η σουηδική κυβέρνηση μέχρι στιγμής και αυτή απάντησε πως έχουν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων, έχει συμβουλεύσει να μην γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό και έχουν κλείσει τα λύκεια και τα γυμνάσια γιατί μπορούν να κάνουν μαθήματα online. Όμως, τα δημοτικά σχολεία είναι ανοικτά γιατί έχει διαπιστωθεί πως οι μαθητές δεν αρρωσταίνουν σ’ αυτές τις ηλικίες εκτός των άλλων.
Επίσης, έχει γίνει κατανομή περισσότερων πόρων σε δήμους και περιφέρειες που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη ενώ έχει εγκριθεί μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στις σουηδικές επιχειρήσεις, οργανώσεις και οργανισμούς και να διασωθούν θέσεις εργασίας. Το συνολικό πακέτο οικονομικής στήριξης ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.
Τέλος, ρωτήσαμε την κ. πρέσβη, ποια είναι η γνώμη σας για την προσέγγιση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στην κυβέρνηση γιατί ενήργησε τόσο γρήγορα. Η δική μου εντύπωση είναι ότι τα ελληνικά μέτρα ήταν έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Θα ήθελα επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στους σκληρά εργαζόμενους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια παρά τους περιορισμένους πόρους. Και θαυμάζω την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται για άλλη μια φορά. Επιτρέψτε μου να τελειώσω εκφράζοντας την ειλικρινή μου συμπάθεια στα θύματα του COVID-19 και των οικογενειών τους. Και θα ήθελε να ευχηθώ σ’ εσάς και στους ακροατές σας καλή υγεία πάνω απ’ όλα,» κατέληξε η κ. Σαμελίν.
Παρουσίαση: Δημ. Κοντογιάννης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Μαρία Σφυρόερα
Ηχολήπτης: Χάρης Κουτουλογένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ