Ισραηλινό αντιαεροπορικό καταρρίπτει τουρκικά drones στη Λιβύη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη στιγμή που υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπάρχουν πληροφορίες πως οι δυνάμεις του Στρατάρχη Khalifa Haftar έχουν εξοπλιστεί με ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρονται να έχουν παραδώσει ένα ισραηλινό σύστημα αεράμυνα στον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά drones (πολλά από αυτά ισραηλινής κατασκευής) που έχει ο αντίπαλός του Fayez al-Sarraj, καθώς η μάχη για τον έλεγχο της Τρίπολης εντείνεται.
Σύμφωνα με αναφορά το «The New Arab», την οποία επικαλείται σε χθεσινό άρθρο της η «Jerusalem Post», το σύστημα παραδόθηκε για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά drones της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ.
Η αναφορά υποστηρίζει πως το αμυντικό σύστημα κατασκευάστηκε από ισραηλινή αμυντική βιομηχανία και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου εκπαιδεύονται μαχητές του Χαφτάρ πριν να επιστρέψουν στα πεδία των μαχών στη Λιβύη.
Ενώ δεν είναι σαφές ποιος εκπαιδεύει τους Λίβυους μαχητές στην Αίγυπτο, έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για Ισραηλινούς που εκπαιδεύουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ σε οδομαχίες τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
Παρά το γεγονός το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα ανανεώσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από το 2011 και μετά, και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια από πολλές χώρες.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ, με έδρα τον Αντίπυργος (Τομπρούκ στα αραβικά), στηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία και τη Ρωσία από το 2014. Όπως γράφει η «Jerusalem Post», η Ρωσία και τα ΗΑΕ στηρίζουν τις δυνάμεις Χαφτάρ με διάφορα οπλικά συστήματα, όπως το σύστημα αεράμυνας Pantsir (το οποίο καταστράφηκε από τις δυνάμεις Σάρατζ τον Νοέμβριο), μαχητικά MiG-21, ελικόπτερα Mi-24/35P και θωρακισμένα οχήματα.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη, στηρίζεται από την Ιταλία, το Κατάρ και την Τουρκία. Η τελευταία, έστειλε στρατεύματα καθώς και φιλότουρκους Σύριους αντάρτες για να πολεμήσουν στην Λιβύη, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Παρά το ότι Ισραήλ και Λιβύη δεν έχουν σχέσεις, τον Δεκέμβριο ο Abd al-Hadi al-Hajj, Υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης του Χαφτάρ, εξέφρασε στην εφημερίδα «Maariv» την ελπίδα η Λιβύη να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ αν λυθεί το Παλαιστινιακό.
Από το Παρίσι, δήλωσε στην εφημερίδα: «Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα του λαού, συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Αλλά υποστηρίζουμε και την περιφερειακή ειρήνη, αντιτιθέμεθα στην τρομοκρατία – και την καταπολεμούμε και στη Λιβύη.»
Την περασμένη εβδομάδα, ένα drone τύπου «Harop» κατέπεσε κοντά στην πόλη Dirj. Τα drone αυτά κατασκευάζονται από την «Israel Aerospace Industries» στο Αζερμπαϊζάν και εξάγονται στην Τουρκία για χρήση από τον Τουρκικό Στρατό. Το Harop είναι ένα μικρό drone το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, είναι συνδυασμός των δυνατοτήτων μη-επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) και θανάσιμου πύραυλου.
Τον Ιούλιο, δύο άλλα drones ισραηλινής κατασκευής, τα «Orbiter-3», επίσης καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ. Κατασκευάστηκαν από την «Aeronautics» στο Αζερμπαϊζάν, σύμφωνα με την «Jerusalem Post», και αποτελούσαν μέρος δωρεάς της Τουρκίας. Το ένα βρέθηκα στην πόλη al-Aziziya 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης και το άλλο στην επαρχία Sidra, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες αποθήκες πετρελαίου της χώρας.
sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ