23/09/2021

Ελάφρυνση χρέους σε 25 χώρες από το ΔΝΤ

Στην άμεση ελάφρυνση χρέους 25 χωρών, μέσω του ειδικού προγράμματος Ανακούφισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών(CCRT) προχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να τους επιτρέψει να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών τους πόρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε χθες την πρώτη δέσμη χωρών που θα λάβουν επιδοτήσεις ώστε να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους προς το Ταμείο. Μέχρι στιγμής, το CCRT διαθέτει πόρους 500 εκατ. δολαρίων, συν δεσμεύσεις 185 εκατ. δολαρίων από Βρετανία, 100 εκατ. δολάρια από Ιαπωνία συν ποσά από Κίνα, Ολλανδία και άλλες χώρες. Στόχος του Ταμείου είναι το διαθέσιμο ποσό προς ελάφρυνση χρέους φτωχότερων χωρών να φθάσει το 1,4 δισ. δολάρια.
Περίπου 215 εκατ. δολάρια του συνόλου θα δοθούν στις πρώτες 25 χώρες για το επόμενο εξάμηνο με πιθανή παράταση έως 25 χρόνια, ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Παρόμοια χρηματοδότηση είχε χρησιμοποιηθεί για την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010. Το πρόγραμμα CCRT είχε επίσης χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των χωρών που είχαν χτυπηθεί από τον Έμπολα.
Οι πρώτες χώρες που υπάγονται στο πρόγραμμα είναι: Αφγανιστάν, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κομόρος, Δημ. Κογκό, Γκάμπια, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Αϊτή, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλί, Μοζαμβίκη, Νεπάλ, Νίγηρας, Ρουάντα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρα Λεόνε, Νήσοι Σολομώντα, Τατζικιστάν, Τόγκο και Υεμένη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ