Παγκόσμια αγορά υπολογιστών: η ζήτηση αυξάνεται, οι πωλήσεις μειώνονται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρότατες αρρυθμίες προκαλεί στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, τόσο για προσωπική, όσο και για επαγγελματική χρήση, η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Μπορεί η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές να αυξήθηκε το 1ο τρίμηνο του 2020 λόγω των απαιτήσεων για εξ αποστάσεως εργασία και μάθηση, ωστόσο, ταυτόχρονα, η υγειονομική κρίση προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες αποστολές PCs μειώθηκαν κατά 8% ετησίως τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, με τους πωλητές να διαθέτουν στην παγκόσμια αγορά 53,7 εκατ. επιτραπέζιους υπολογιστές, notebooks και workstations, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Canalys.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η εικόνα των κορυφαίων κατασκευαστών στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέμεινε σταθερή κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Η Lenovo διατήρησε την πρώτη θέση της διεθνούς αγοράς με πωλήσεις 12,8 εκατ. συσκευών το εξεταζόμενο διάστημα. Η HP βρέθηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με πωλήσεις 11,7 εκατ. μονάδων, ενώ η Dell ακολουθεί με 10,5 εκατ. συσκευές. Την τέταρτη θέση της ίδιας λίστας κατέκτησε η Apple, η οποία, ωστόσο, είδε τις αποστολές της μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% και να φθίνουν σε 3,2 εκατ. συσκευές, ενώ την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών PCs παγκοσμίως για το 1ο τρίμηνο του 2020 συμπλήρωσε η Accer με πωλήσεις 3,1 εκατ. συσκευών.
Πίνακας: Παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών Q1 2020
“Σε επίπεδο τιμών, ο επείγων χαρακτήρας της ζήτησης, που εκδηλώθηκε για ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο από τον καταναλωτικό, όσο και από τον εμπορικό τομέα, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς συσκευών, έδειξε ότι το κόστος των συσκευών δεν αποτελεί πλέον το κλειδί. Αντ’ αυτού, η ταχύτητα προσφοράς ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας”, σημειώνει η Canalys.
Οι αναλυτές της εταιρείας αποφεύγουν τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην παγκόσμια αγορά το επόμενο διάστημα. Όπως σχολιάζουν, οι περιορισμοί στην παραγωγή στην αγορά της Κίνας έχουν μεν χαλαρώσει, ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για PCs, που παρατηρήθηκε κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους.
“Λίγες επιχειρήσεις αναμένεται να προβούν σε δαπάνες για την τεχνολογία των γραφείων τους, ενώ πολλοί οικιακοί καταναλωτές έχουν ήδη πρόσφατα αναβαθμισμένο εξοπλισμό”, εκτιμούν οι αναλυτές της Canalys.
Κατά την άποψή τους, καθώς παγκοσμίως οδεύουμε προς μια νέα ύφεση, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι καταναλωτές, αλλά ακόμη και ο δημόσιος τομέας θα αναγκαστούν να δώσουν προτεραιότητα σε άλλες δαπάνες: “πολλά τμήματα της βιομηχανίας τεχνολογίας έχουν επωφεληθεί από την περίοδο του αναγκαστικού lockdown. Ωστόσο, αναμένουμε σημαντική επιβράδυνση της ζήτησης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020”.
sepe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ