23/09/2021

Handelsblatt: «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο»

Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης ο τουρισμός δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο στην Ελλάδα, γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «Έλληνες ξενοδόχοι φοβούνται το λουκέτο».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2018 έφθασε το 20,6%, ενώ στην Ιταλία σχεδόν 13% και στην Ισπανία 14,6%. Ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία και στην αγορά εργασίας, μιας και δίνει δουλειά σε 700.000 ανθρώπους. Με άλλα λόγια το 20% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος αυτός ήταν η ατμομηχανή εξόδου της Ελλάδας από τη κρίση. Με πάνω από 31 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 η Ελλάδα υπερδιπλασίασε τους τουρίστες του 2009. Κατά συνέπεια οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιες».
Δραματικότερες οι επιπτώσεις αν δεν σταματήσουμε τον κορωνοϊό
«Δραματική έκκληση αφύπνισης» επιγράφεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung με αφορμή τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί:
«Ακόμα κι αν χρειαζόμαστε όσο ποτέ αισιόδοξες ειδήσεις, είναι σωστό ότι το Ταμείο δημοσιεύει στην έκθεση σοκαριστικά στοιχεία. Η κρίση θα πλήξει τους Ευρωπαίους, μιας και παρά τα προγράμματα στήριξης, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7% και ένας στους δέκα θα χάσει τη δουλειά του. Βάσει των σεναρίων του ΔΝΤ η Γερμανία πλήττεται λιγότερο. Δεν πρέπει ωστόσο να κοροϊδευόμαστε. Η κατάσταση στις γειτονικές χώρες θα γίνει αισθητή και στη Γερμανία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του Ταμείου βασίζονται στην υπόθεση ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει βελτίωση. Σε περίπτωση όμως που δεν σταματήσει η εξάπλωση του ιού, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικότερες. Η έκθεση του Ταμείου αποτελεί έκκληση αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα. Για να ηττηθεί ο κορωνοϊός θα πρέπει όλοι να καταβάλουν προσπάθειες».
Η Frankfurter Allgemein Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Δυσοίωνες προβλέψεις»:
«Η παγκόσμια οικονομική κρίση που πυροδότησε ο κορωνοϊός δεν καταπολεμάται με κλασικά εργαλεία της οικονομικής πολιτικής. Για να σταματήσουν την επέλαση της πανδημίας οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν παγώσει σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα της σκληρής αυτής στρατηγικής είναι εμφανή. Σε πολλές χώρες επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού. Υπάρχουν όμως και παρενέργειες. Φτωχότερες χώρες του πλανήτη απειλούνται, για παράδειγμα, με λιμούς. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις εξετάζουν χαλάρωση των μέτρων καταπολέμησης του ιού. Το ΔΝΤ προβλέπει δραματική οικονομική ύφεση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όμως τα σενάρια στα οποία βασίζονται οι προβλέψεις είναι υπερβολικά αισιόδοξα. Διότι θεωρούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία θα υποχωρήσει και η οικονομία θα ανακάμψει. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν πρόωρα προκαλώντας αύξηση των κρουσμάτων και νέα μέτρα παράλυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Θυμίζουμε ότι πριν από 100 χρόνια η λεγόμενη ισπανική γρίπη εκδηλώθηκε σε τρία κύματα. Η μόνη ελπίδα είναι να βρεθεί γρήγορα εμβόλιο κατά του ιού και να μοιραστεί το ταχύτερο σε ολόκληρη τη γη».
πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ