Το κορωνοϊόπληκτο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και ο ακάθεκτος Ταγίπ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κορωνοϊός ανατρέπει και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθοριστεί για γεωτρήσεις εντός του 2020 μετατίθενται για το 2021 και το 2022, χωρίς τούτες οι νέες ημερομηνίες να θεωρούνται δεδομένες. Όλα θα εξαρτηθούν από τις συγκυρίες και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν τότε στη βάση και των κανόνων της αγοράς.
Η Εχχοn Mobil έχει ήδη ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, το ίδιο αναμένεται να κάνει και η κοινοπραξία ΕΝΙ- ΤΟΤΑΛ. Η γαλλοϊταλική κοινοπραξία είναι προγραμματισμένο να διενεργήσει, στο τέλος Απριλίου, γεώτρηση στο θαλασσομετάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στον στόχο Κρόνος. Οι Αμερικανοί θα διενεργούσαν γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10 τον ερχόμενο Ιούλιο. Με βάση τον προγραμματισμό φέτος στην κυπριακή ΑΟΖ θα διενεργούνται 5 γεωτρήσεις (9 γεωτρήσεις μέχρι το 2021).
Όλα αυτά είναι δεδομένα που προέκυψαν από τον κορωνοϊό και τις ανατροπές που επέφερε παγκόσμια. Οι εταιρείες έχουν επηρεασθεί από την πανδημική κρίση καθώς η ζήτηση έχει δραματικά μειωθεί παγκόσμια φθάνοντας στο ¹/4. Η δε συνέχεια είναι αβέβαιη για όλους.
Τι σημαίνει αυτό σε σχέση με την Κύπρο; Το όλο πρόγραμμα, το οποίο συνεχιζόταν κανονικά, ανατρέπεται άρδην, κι αυτό σαφώς και επηρεάζει σημαντικά και την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία επενδύει και πολιτικά σε αυτή τη στρατηγική επιλογή. Για τη Λευκωσία το ενεργειακό είναι ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας, παρόλο που δεν έλαβε πολλές άλλες παραμέτρους υπόψη, κυρίως στο αποτρεπτικό πεδίο σε σχέση με την προβλεπτή τουρκική συμπεριφορά.
Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν πως λόγω κορωνοϊού και με βάση τα δεδομένα, που διαμορφώνονται μπορεί ντε φάκτο να ισχύει ένα σενάριο, το οποίο έκπαλαι συζητείτο παρασκηνιακά: Να παγώσει το νόμιμο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ταυτόχρονα και το παράνομο τουρκικό και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Αυτή ήταν και θέση της Άγκυρας. Διαπραγματεύσεις, που θα αφορούν και την πάγια τουρκική θέση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Στόχος, μια λύση πακέτο, όπως συχνά-πυκνά εξηγούσαν Τούρκοι αξιωματούχοι σε συνομιλητές τους (Κυπριακό, ελλαδοτουρκικά, ενεργειακό).
Αυτό το σενάριο, όμως, δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει σε αυτή τη φάση. Κι αυτό όχι γιατί το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβλήθηκε από την πανδημία και δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής συνεννόησης. Αλλά επειδή η κατοχική Τουρκία προχωρεί κανονικά τις πειρατικές της έρευνες με στόχο νέες γεωτρήσεις. Κάποιοι ενθαρρύνθηκαν από το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη σιωπηρά είχε αποσύρει από την κυπριακή ΑΟΖ, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που διενήργησε γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 8. Συνολικά, η Τουρκία έχει ήδη κάνει πέντε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Άγκυρα, παρά την πανδημία, προχωρεί απτόητη. Και δεν αφορά τούτο τη ρητορική, αλλά την πράξη.
Έχει ανακοινωθεί πως το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από τις 11 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου. Οι έρευνες με βάση τις συντεταγμένες θα διενεργηθούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο. Εκεί, δηλαδή, που συναντώνται η κυπριακή με την ελληνική και τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μετά τις σεισμικές έρευνες, λογικά, θα ακολουθήσει γεωτρύπανο για να προχωρήσει σε γεώτρηση. Αυτό θα το αναλάβει προφανώς το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το γεωτρύπανο «Νομοθέτης» (Kanuni). Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο «Φατίχ» στέλνεται ήδη στη Μαύρη θάλασσα.
Το σκηνικό έχει χαρακτηριστικά της πρωτόγνωρης κατάστασης, την οποία βιώνουμε: Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έπεσε θύμα του κορωνοϊού. Δεν «παγώνει» ως πολιτική επιλογή, όπως πιεζόταν να πράξει. Στην αντίπερα όχθη, η κατοχική δύναμη λειτουργεί με όρους γεωπολιτικής. Συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική. Χρησιμοποιεί την πανδημία, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό, θυσιάζει τους πολίτες της.
Κώστας Βενιζέλος
philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ