Καταγγελία Κούρδων: Ο Ερντογάν κόβει το νερό για να εξαπλωθεί ο κορονοϊός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουσιαστική επιβεβαίωση από τη Γερμανία – Κορονοϊός και τουρκικές επιθέσεις απειλούν Κούρδους και Χριστιανούς στη βορειοανατολική Συρία- Ο τοπικός πληθυσμός παλεύει να βρει καθαρό νερό να πιει και να μαγειρέψει και λιγότερο για το πλύσιμο των χεριών.

Στις 2 Απριλίου, απεστάλη επείγουσα έκκληση στον γενικό διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Υπογεγραμμένη από τον Bassam Said Ishak, συν-επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC) και δύο συναδέλφους, ζητώντας δοκιμαστικά κιτ για την ανίχνευση μολύνσεων από τον κοροναϊό στη βορειοανατολική Συρία.
Στις 31 Μαρτίου, η Επιτροπή Υγείας AANES ανέφερε ότι η Τουρκία «χρησιμοποιεί τον αντιπερισπασμό που προκαλείται από την πανδημία για να απειλήσει για άλλη μια φορά στρατιωτικές επιθέσεις και μια επακόλουθη εισβολή στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. (Καταλαμβάνει ήδη μεγάλο μέρος της περιοχής.) Αυτές οι απειλές διαταράσσουν την ικανότητα της περιοχής να ανταποκριθεί στην πανδημία. “
Σε όλη τη βορειοανατολική Συρία, έχουν γίνει προειδοποιήσεις για τον ιό και έχουν εκδοθεί οδηγίες για καταφύγιο. Το άγχος είναι έντονο, σε μεγάλο βαθμό λόγω του τεράστιου αριθμού εκτοπισμένων στην περιοχή, με πολλούς από αυτούς να συσσωρεύονται σε στρατόπεδα. Η επιβίωση είναι δύσκολη ακόμη και χωρίς την απειλή ιογενούς λοίμωξης.
Φυσικά, στην κορυφή της λίστας οδηγιών για την πρόληψη του COVID-19 είναι το πλύσιμο των χεριών και η προσωπική καθαριότητα – νούμερο ένα προτεραιότητες στην πρόληψη του κοροναϊού. Αλλά τώρα αυτές οι απλές πράξεις έγιναν ολοένα και πιο δύσκολες στις κοινότητες των Χάσακε και Ταλ Ταμέρ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις που ελέγχουν τώρα ελέγχουν την κύρια πηγή ύδρευσης και πρόσφατα επιτέθηκαν στις γραμμές νερού προς τις πόλεις.
Η κατάσταση είναι χειρότερη για τους εκτοπισμένους στα συλλογικά καταφύγια και στα στρατόπεδα. Σύμφωνα με μια κουρδική πηγή, υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι από το εσωτερικό της Συρίας και περίπου 300.000 που διέφυγαν από την τελευταία τουρκική εισβολή.
Η έκθεση AANES εξηγεί ότι η υποδομή του συστήματος υγείας στη βόρεια και ανατολική Συρία (NES) «έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία, η οποία ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια. Η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε μετά το κλείσιμο της συνοριακής διέλευσης al-Yaroubiah με το Ιράκ, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον ΟΗΕ για την παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη NES. Επί του παρόντος, οι ιατρικές προμήθειες στη NES είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή έξαρση της πανδημίας κοροναϊού, η οποία απαιτεί τεράστιους πόρους. “
Μήνες πριν από την απειλή του κοροναϊού, ενώ ερευνούσα τη θρησκευτική ελευθερία στη Συρία, μίλησα με την Elizabeth Kourie, η οποία εκπροσωπεί τη συριακή χριστιανική ανθρωπιστική ομάδα Syria Cross (www.syriaccross.com) και τη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (DAA ). Εξήγησε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή τους άρχισαν να επιδεινώνονται αμέσως και τα βάσανα άρχισαν όταν τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν την αποχώρησή τους τον Οκτώβριο του 2019.
Εξήγησε ότι εντός τριών ημερών από την απόφαση των ΗΠΑ, τα τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να κινούνται νότια πέρα από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και βομβάρδιζαν όλο αυτό το μήκος. Επιτέθηκαν σε οποιονδήποτε ήταν εκεί. Οι στόχοι τους δεν ήταν στρατιωτικοί. Πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Οι Χριστιανοί και οι Κούρδοι ήταν τα κύρια θύματα.
Τώρα, με την εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αυτές οι κοινότητες αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο: την τουρκική τρομοκρατία και επιθέσεις σε μη ισλαμιστικές θρησκευτικές ομάδες και μια πανδημία για την οποία – χωρίς δικό τους λάθος – είναι σχεδόν εντελώς απροετοίμαστες.
Η Shai Fund, μια μικρή ανθρωπιστική οργάνωση που εδρεύει στο Τελ Αβίβ, παρέδωσε επτά παλέτες φαρμακευτικών και ιατρικών προμηθειών σε αυτές τις πολιορκημένες κοινότητες από τον Δεκέμβριο και περισσότερη βοήθεια βρίσκεται καθοδόν. Μέχρι στιγμής, οι βασικές προμήθειες έχουν φτάσει σε πόλεις με μικτούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων Χριστιανών, Κούρδων και Αράβων. Αλλά δεν είναι καθόλου απλό ή φθηνό ακόμη και η μεταφορά δωρεών φαρμάκων στην περιοχή.
Πολύ πιο δύσκολη είναι η προετοιμασία για την αναπόφευκτη άφιξη του COVID-19. Ρωτήθηκε ο διευθυντής του Shai Fund, Charmaine Hedding για τα κιτ δοκιμής.
«Απλώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κιτ δοκιμής», μου είπε. «Ήταν ακόμη και για το Ισραήλ μια πρόκληση να τα βρει».
Και πού θα μπορούσαν να γίνουν τα τεστ αν μπορούσαν να παρασχεθούν τα κιτ; «Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο», είπε, «επειδή εξακολουθούν να λειτουργούν ορισμένες ιδιωτικές ιατρικές εγκαταστάσεις. Αλλά η θεραπεία εκεί είναι δαπανηρή – και εντελώς απρόσιτη σε πολλούς ντόπιους και ιδιαίτερα στους ανέργους. “
Εν τω μεταξύ, ορισμένες δωρεάν κλινικές και φαρμακεία εξακολουθούν να προσφέρουν βοήθεια, αλλά είναι ανοιχτές μόνο λίγες ώρες την ημέρα. Επίσης, υπάρχει οξεία έλλειψη γιατρών. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, σύμφωνα με τοπικές πηγές, 60% από αυτούς εγκατέλειψαν τη βορειοανατολική Συρία, ενώ οι πληθυσμοί των εκτοπισμένων σε στρατόπεδα έχουν αυξηθεί εκθετικά.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο COVID-19 μπορεί να γίνει τόσο απειλητικός για τη ζωή στη βορειοανατολική Συρία όσο και οι αδυσώπητες επιθέσεις από τα καλά εξοπλισμένα στρατεύματα της Τουρκίας. Εκείνοι που αρρωσταίνουν αρκετά για να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη – και ιδιαίτερα οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση- θα αντιμετωπίσουν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια. Μερικοί μπορεί να μεταφερθούν στη Δαμασκό, αλλά θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι.
jpost.com
Ουσιαστική επιβεβαίωση από τη Γερμανία
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε επισήμως τη θέση του ότι η απόφαση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία πολιτοφυλακών να κόβουν επανειλημμένα το νερό στα βορειοανατολικά της Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους (Rojava), θα μπορούσε να έχει «σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες» για τον τοπικό άμαχο πληθυσμό.
«Η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε η Γερμανίδα βουλευτής Helin Evrim Sommer στο Kurdistan 24. «Η Τουρκία παραβιάζει και πάλι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το ΝΑΤΟ πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με την πολεμική πολιτική του συμμαχικού εταίρου του και να καταδικάσει τον πόλεμο του Ερντογάν εναντίον του άμαχου πληθυσμού στη Ροζάβα».
Η Sommer, εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Πολιτικής για το μπλοκ του Αριστερού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Μπουντεστάγκ, είχε προηγουμένως αποστείλει κοινοβουλευτική ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας από την κυβέρνηση να διευκρινίσει την επίσημη άποψή της για το θέμα.
Σε γραπτή απάντηση την Πέμπτη, η Antje Leendertse, Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται στο γραφείο από ανθρωπιστικές οργανώσεις, η ύδρευση στην επαρχία Hasakah έχει πράγματι διακοπεί πρόσφατα για 700.000 ως 1,2 εκ. άτομα πολλές φορές, “ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.”
Ωστόσο, απέφυγε να κατηγορήσει άμεσα την Τουρκία ή τις τουρκικές ομάδες, εστιάζοντας αντ’ αυτού στα αποτελέσματα των δράσεων, όπως το γεγονός ότι ανάγκασαν τον τοπικό πληθυσμό να βασιστεί στην περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού που θα μπορούσε να φέρει φορτηγό.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες σε νερό για να εξασφαλιστεί επαρκής υγιεινή για την πρόληψη των λοιμώξεων, η μειωμένη παροχή νερού θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες», δήλωσε η υπουργός Leendertse, προσθέτοντας ότι οι ανθρωπιστικοί φορείς χρειάστηκαν να παραδώσουν «περίπου 3,8 εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε μέρα.”
Ως εκ τούτου, είπε, η Γερμανία υποστηρίζει ανθρωπιστικά μέτρα που λαμβάνονται από διασυνοριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις στα βορειοανατολικά της Συρίας με έμφαση στην υγειονομική περίθαλψη, τη διατροφή και την υγιεινή.
Επιπλέον, συνέχισε, η Γερμανία βοηθά περαιτέρω με την οικονομική της υποστήριξη σχετικών προγραμμάτων του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε όλη τη Συρία.
Οι τουρκόφιλες πολιτοφυλακές κόβουν τακτικά νερό από τον σταθμό Alouk προς την επαρχία Hasakah από τον Οκτώβριο, απαιτώντας από τις κουρδικές αρχές στη βορειοανατολική Συρία να παρέχουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους. Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στη συνοριακή πόλη Ras al-Ain (Serekaniye), την οποία η Τουρκία και οι πληρεξούσιοί της ελέγχουν από τον Οκτώβριο.
Η τελευταία φορά που κόπηκε το νερό ήταν στις 3 Απριλίου, όταν βομβαρδισμός από τουρκικές ένοπλες ομάδες προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αγωγό νερού.
Η Σομέρ, η Γερμανίδα βουλευτης, είπε στο Kurdistan 24 ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οπλοποιεί το νερό εναντίον του λαού της βορειοανατολικής Συρίας, «διατάζοντας τους τζιχαντιστές μισθοφόρους του να επιτεθούν στο αντλιοστάσιο νερού Al-Alouk».
Η άποψή της επαναλήφθηκε από ομάδες όπως το Human Rights Watch (HRW), το οποίο προειδοποίησε στα τέλη Μαρτίου ότι «η αποτυχία των τουρκικών αρχών να διασφαλίσουν επαρκή παροχή νερού σε κουρδικές περιοχές στη βορειοανατολική Συρία διακυβεύει την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών να προετοιμάσουν και να προστατεύσουν ευάλωτες κοινότητες στην πανδημία COVID-19. “
Η UNICEF, οι τοπικές και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τη διακοπή της παροχής νερού σε πολίτες στο Hasakah, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να επηρεάσει χιλιάδες πολίτες που χρειάζονται καθαρό νερό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Ο σταθμός νερού Alouk είναι η κύρια πηγή νερού για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Hasakah, το Ταμίρ και επίσης τα στρατόπεδα εκτοπισμένων al-Hol και Areesha που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες αμάχους και επίσης τοπικές και ξένες οικογένειες με φερόμενους δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ