ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΚΥΡΙΑΚΆΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ» ΜΕ ΤΊΤΛΟ: «ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΆΖΕΨΈ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΚΌΛΠΟ ΜΕ ΤΟ 600ΑΡΙ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΚΥΡΙΑΚΆΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ» ΜΕ ΤΊΤΛΟ: «ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΆΖΕΨΈ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΚΌΛΠΟ ΜΕ ΤΟ 600ΑΡΙ» KAI ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΗΓΑΓΕ Η ΙΣΤΟΣΤΕΛΙΔΑ ΣΑΣ https://olympia.gr/2020/04/12/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-600%CE%B1%CF%81%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CF%8C/

 

Στην εφημερίδα «Κυριακάτικη δημοκρατία» την Κυριακή 12 Απριλίου 2020 δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο: «ΚΥΡΙΑΚΟ μάζεψέ τους – το μεγάλο κόλπο με το 600αρι». »  Το συγκεκριμένο άρθρο αναπαρήγαγε αυτούσιο η ιστοσελίδα σας www.olympia.gr .

Οι αναφορές στο συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι άκρως παραπλανητικές, ανακριβείς και συκοφαντικές σε βάρος μου αλλά και σε βάρος την εταιρείας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΑΕ στην οποία μετέχω. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, της τιμής και της υπόληψής μου, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή, η οποία θεωρώ αυτονόητο ότι θα δημοσιοποιηθεί αυτούσια και την οποία απέστειλα και στην προαναφερόμενη Εφημερίδα. Επιφυλάσσομαι δε παντός νομίμου δικαιώματος μου προς κάθε αρμόδιο όργανο και Αρχή, προκειμένου να προστατεύσω τα έννομα συμφέροντά μου.

O Εκπαιδευτικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» ιδρύθηκε το 1989, με στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα με έδρα στη Λάρισα και παραρτήματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα και στο Βόλο, με 7.500 τ.μ εγκαταστάσεις, με 55 άτομα μόνιμοδιοικητικό προσωπικό και 232 εκπαιδευτές, παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας μας την τελευταία 20ετία, βάσει των δημοσιευμένων ισολογισμών της, ανέρχεται στο ποσό των 51.993.049,74€ και παραμένει συνεπής με τους νόμους και τους θεσμούς του Ελληνικού κράτους, πληρώνοντας τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές της  ανελλιπώς.

Με 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί ποικιλία δράσεων και πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, με την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης η εταιρεία μας  προσαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στα νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και εφάρμοσε την τηλεκατάρτιση στην Ελλάδα ήδη από το έτος 1997. Επίσης, με την πλατφόρμα τηλεκατάρτισης www.elearning.gr η εταιρεία μας παρέχει υπηρεσίες τηλεκατάρτισης από τις 03/04/2000, σε χιλιάδες εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαϊκών Έργων, των οποίων την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης φέρει η εταιρεία μας, έχουν διακριθεί και παρουσιάζονται σε εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Πλατφόρμες Καλών Πρακτικών Εφαρμογής.

Αναφορικά με το δημοσίευμά της Εφημερίδας σας, έχω να παραθέσω τα ακόλουθα: 

1. Η εταιρία μας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορούσε στη δράση: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 6 ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΔ ΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ» με Αριθ. πρωτ.: 286/2.4.2020, υπέβαλε τον φάκελο συμμετοχής της και εντάχθηκε στο Μητρώο ως Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.). 

Στη πλατφόρμα τηλεκατάρτισης www.edimitra.gr κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει με απόλυτη διαφάνεια το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, μιας και στην Αρχική Σελίδα (κάτω αριστερά) υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει στη κεντρική ιστοσελίδα του φορέα μας.  Σύμφωνα με τα παραπάνω, το σημείο του άρθρου σας που αναφέρεται στο: «Αλλά 7 ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι οι οποίοι οδηγούν σε κάποιες αστείες σελίδες, στις οποίες διαφημίζονται υποτυπωδώς αυτά τα συστήματα τηλεκατάρτισης, αλλά δεν περιέχονται άλλες πληροφορίες για το εταιρικό σχήμα που βρίσκεται από πίσω», είναι απολύτως ψευδές.

2. Τα Κέντρα δια Βίου Μάθησης που εντάχθηκαν στο Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης είναι 399, ενώ εσείς αναφέρετε με παραπλανητικό τρόπο στο πρωτοσέλιδό σας «54.760.740€ θα εισπράξουν τα λίγα ΚΔΒΜ». Κατά την εκτίμησή μου, 399 ΚΔΒΜ  στην Ελλάδα μόνο λίγα δεν μπορούν να θεωρηθούν.
3. Σύμφωνα με την Πρόσκληση με Αριθ. πρωτ.: 286/2.4.2020 για την συμμετοχή στο παραπάνω έργο της τηλεκατάρτισης επιστημόνων και συγκεκριμένα στη σελίδα 29 αυτής, αναφέρεται: «Η συνολική αμοιβή του παρόχου κατάρτισης για τη συμμετοχή εκάστου ωφελούμενου στη Δράση προσδιορίζεται στο ποσό έως των 470€, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της πιστοποίησης. Το ανωτέρω ποσό επιμερίζεται ως ακολούθως:
 Στον πάροχο κατάρτισης αποδίδεται για την παροχή υπηρεσιών τηλεκατάρτισης εκατό (100) διδακτικών ωρών, έως το ποσό των 470,00 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αμοιβή του φορέα πιστοποίησης.
 Στον φορέα πιστοποίησης αποδίδεται μέσω του παρόχου κατάρτισης, για την πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης, το ποσό ανέρχεται έως 50€ ανά δικαιούχο.
 Τρόπος καταβολής της επιταγής κατάρτισης:
 Με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης, το αργότερο την 20η/4/2020, και εφόσον υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταβάλλεται στον πάροχο ποσό ύψους 20€ για κάθε ωφελούμενο.
 Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης και εφόσον υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταβάλλεται στον πάροχο ποσό ύψους 400€ για κάθε ωφελούμενο.
 Στην περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, η επιταγή κατάρτισης μειώνεται αναλογικά ανά μη υλοποιηθείσα ώρα κατάρτισης.
 Με την ολοκλήρωση της πιστοποίησης και εφόσον υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταβάλλεται στον πάροχο το ποσό έως των 50€ που αντιστοιχεί στο κόστος πιστοποίησης. 

Επομένως, ο Πάροχος κατάρτισης, αν αφαιρεθεί το κόστος πιστοποίησης των 50€, θα αμειφθεί με 4,20 ανά ανθρωποώρα κατάρτισης που θα πραγματοποιήσει τελικά ο ωφελούμενος. 

Ο κάθε πάροχος κατάρτισης οφείλει να συνεργαστεί με  μια πλατφόρμα τηλεκατάρτισης, για την παροχή της τηλεκατάρτισης στους ωφελούμενους που θα εκπαιδεύσει. Λαμβάνοντας δε υπόψιν, ότι η τιμή της ανθρωποώρας τηλεκατάρτισης που καταβάλλει ο Πάροχος κατάρτισης στην πλατφόρμα τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που θα συνεργαστεί,  ανέρχεται από 0,70€ έως 1,00€ (σύμφωνα με τον ανταγωνισμό που διαμορφώθηκε) και θεωρώντας ως ιδανικό το σενάριο ότι ΟΛΟΙ οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ επιτυχώς το ΣΥΝΟΛΟ των ωρών τηλεκατάρτισης,  τότε το μέγιστο ποσό θα ανέλθει σε 15.329.070 (180.342 δικαιούχοιΧ100 ώρεςΧ0,85€ μέσος όρος κόστους/ώρα τηλεκατάρτισης =15.329.070€). 

Το πραγματικό σενάριο ωστόσο, όπως εκτιμούν όλοι οι ειδικοί (και εύκολα μπορείτε να επιβεβαιώσετε και εσείς) είναι ότι οι δικαιούχοι που θα συμμετέχουν και θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά λιγότεροι. 

Επιπροσθέτως, προκειμένου να λειτουργήσει μια πλατφόρμα τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) η οποία να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει χιλιάδες ταυτόχρονους χρήστες, απαιτεί υποδομές σε διακομιστές (servers), τεχνολογικό εξοπλισμό, ισχυρά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. 

Άρα η αναφορά στο άρθρο σας: «Η αμοιβή 30.000.000€ σε μόλις 6 αγνώστους για πλατφόρμες μερικών χιλιάδων ευρώ» είναι απολύτως ανακριβής και παραπλανητική. 

4. Στο άρθρο σας αναφέρετε ακόμα τα ακόλουθα:  «Στα ονόματα μάλιστα των ιδιοκτητών των εταιριών περιλαμβάνεται και αυτό ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλία και ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.» σε άλλο σημείο: «Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως πρόεδρος της εταιρίας είναι ο Νίκος Πιτσούλης, το όνομα του οποίου είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011 – 2014 όταν αποκαλύφθηκε πως μια σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα.» και σε άλλο σημείο με ειρωνικό τίτλο: «Ο παλιός γνώριμος που έπαιρνε κρατικά Κονδύλια για να … εκπαιδεύσει τους ινδιάνους». Οι παραπάνω ισχυρισμοί της Εφημερίδας σας είναι εντελώς ψευδείς, συκοφαντικοί και υβριστικοί σε βάρος μου και προσβάλλουν κατάφωρα την τιμή και την υπόληψή μου. ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχω κατηγορηθεί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ΟΥΔΕΠΟΤΕ δεν ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη για οιοδήποτε οικονομικό αδίκημα, πολλώ δε μάλλον ΟΥΔΕΠΟΤΕ παραπέμφθηκα στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου για αξιόποινη πράξη διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αυτονόητα ΟΥΔΕΠΟΤΕ καταδικάστηκα σε πρώτο ή τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας για τέτοιο ή παραπλήσιο οικονομικής φύσης ποινικό αδίκημα. Κατά συνέπεια, η άκριτη και ψευδής παραδοχή της Εφημερίδας σας ότι «μια σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει (το άτομό μου) είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα» βλάπτει όχι μόνο την εικόνα μου ως επιχειρηματία αλλά και εκείνη ως κοινωνικό ον και ενεργό πολίτη που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς κοινωνικής ευθύνης.

Θέλω να τονίσω ότι ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία το 1987. Με επιμονή, υπομονή και εργατικότητα στις καθημερινές δυσκολίες εγώ, αλλά και οι συνέταιροί μου, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μεταξύ άλλων το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Α.Ε. που είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας κατάρτισης που ιδρύθηκε στη Ελλάδα το 1989 και έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες άτομα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «ΔΗΜΗΤΡΑ», μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση, που αποτελεί τον κοινωνικό μας βραχίονα, έχει υλοποιήσει ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις σε Αφρική, Λατινική Αμερική, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ασία αλλά και σε πληθώρα άλλων χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Από το 1991 μέχρι και σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα μιας καλύτερης ζωής σε περισσότερα από 250.000 άτομα σε όλον τον κόσμο, και ελπίζουμε να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Μεταξύ των δράσεων που υλοποίησε, ήταν και δράσεις υποστήριξης των ιθαγενών του Αμαζονίου, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική τους ανεξαρτησία, μέσω της εκπαίδευσής τους, της ενασχόλησής τους με τον οικολογικό τουρισμό και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων των δασών του Αμαζονίου. 

Πιστεύω συνεπώς ακράδαντα στην λειτουργία των ΜΚΟ και στο κοινωνικό έργο που εκείνες μπορούν και πρέπει να επιτελούν με την δράση τους ιδίως προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θέλοντας μάλιστα να προσφέρω περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση διατέλεσα εκλεγμένος Πρόεδρος των Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος, κατά την χρονική περίοδο 2002-2004, ενώ βραβεύτηκα για την προαναφερόμενη εθελοντική μου δράση από πολλούς θεσμικούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Είναι επομένως άδικο να επιχειρούνται από την Εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία και από την ιστοσελίδα σας γενικεύσεις που πλήττουν το έργο και την προσφορά ενεργών πολιτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που τηρούν τουςκανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας σε θέματα δημόσιων χρηματοδοτήσεων, χωρίς την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα από πλευράς σας αλλά επικαλούμενος δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων.

Η σαφήνεια και τεκμηρίωση των στοιχείων που σας παραθέτω είναι η απάντηση στην ασάφεια και την γενίκευση την οποία επιχειρεί το δημοσίευμά σας.

Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου και ολοκληρώνοντας την απάντησή μου, σας καλώ και πάλι να την δημοσιεύσετε ολόκληρη στην ιστοσελίδα σας, να πάψετε να αναπαράγετε ανακριβή δημοσιεύματα και να σταματήσετε την απρόκλητη, ονομαστική συκοφαντική μου δυσφήμιση καθώς και την δυσφήμιση της εταιρείας στην οποία μετέχω.

 

 

                                                                                                           Νικόλαος Γ. Πιτσούλης

16/4/2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ