Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εν μέσω Κορωνοϊού: Μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα 2.380 μετανάστες από τα νησιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επιχειρηση αποσυμφόρησης των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου

προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοινώνοντας ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η σταδιακή μετακίνηση «ενός συνολικού πληθυσμού 2.380 ευάλωτων ατόμων αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους».
Η επιχείρηση αφορά μετακίνηση των 2.380 προσφύγων από Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με στόχο την περαιτέρω μείωση του κινδύνου από την ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού στα ΚΥΤ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «ο χρόνος μεταφοράς των 2.380 αιτούντων άσυλο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων και είναι σε άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη των γενικών μέτρων προστασίας από τον Covid-19 που αφορούν στους γενικούς περιορισμούς μετακίνησης».
Από τους 2.380 ανθρώπους οι 200 είναι ηλικίας άνω των 60 ετών (μαζί με τις οικογένειές τους πρόκειται για έναν αριθμό 650 ατόμων) και οι υπόλοιποι 1730 είναι άτομα κάθε ηλικίας τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.
«Η επιλογή των ευάλωτων ατόμων που πρόκειται να μετακινηθούν, έγινε μετά από αξιολόγηση του ιατρικού τους ιστορικού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον ΕΟΔΥ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Η διαδικασία της μετακίνησης τους στην ενδοχώρα και η εγκατάσταση τους στις δομές φιλοξενίας, θα γίνει σε συνεργασία όλων των ανωτέρω φορέων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ« συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Οι 2.380 αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν σε δομές φιλοξενίας, σε διαμερίσματα και σε ξενοδοχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ