Δεν βγαίνουν οι πρώτες εκλογές στον Μητσοτάκη: Πρέπει να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου με κίνδυνο να μην ξαναγυρίσει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γ. Λακόπουλου
Σ δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» εξελίσσεται το θέμα των πρόωρων εκλογών για τον Μητσοτάκη. Ούτε μπορεί να πάει ως το τέλος της τετραετίας μετά την κρίση, που ίσως τον οδηγήσει σε μνημόνιο και συντριβή, ούτε είναι ασφαλές να τις κάνει μόλις βρει ασφαλή ζώνη από τον κορονοϊό

Παρότι ένα τμήμα του υπουργικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, πιέζει για πρόωρες εκλογές- με την προοπτική των οποίων οργανώθηκε η επικοινωνιακή πρωθυπουργοκεντρική επίθεση στη διάρκεια της κρίσης – άλλοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθούν να τον πείσουν για το αντίθετο το τελευταίο διάστημα.
Όσοι τάσσονται υπέρ των εκλογών έχουν ως επιχείρημα ότι πρέπει αφ’ ενός να αξιοποιηθεί η συγκυριακή ενίσχυση στο προφίλ του Πρωθυπουργό και αφετέρου να εκδηλωθεί η λαϊκή ετυμηγορία προτού εμφανιστούν οι σκληρές συνέπειες της ύφεσης – που καθιστούν ανέφικτη την «ανάπτυξη» το 2021 στην οποία αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης στο τελευταίο μήνυμα του.
Από την άλλη πλευρά το βασικό επιχείρημα είναι το… Σύνταγμα. Οι προβλέπεις του καταστατικού χάρτη δεν ευνοούν τα εκλογικά σχέδια του Πρωθυπουργού με τον ίδιο να παραμένει στη θέση του κατά την προεκλογική περίοδο.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πάει σε εκλογές χωρίς να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή να διενεργηθούν από τη παρούσα κυβέρνηση και όχι από υπηρεσιακή.
Επίσης να διενεργηθούν ακόμη και τον Ιούνιο, αν το επιτρέψει η υποχώρηση της πανδημίας στην οποία ποντάρει τώρα. Για να προλάβει τα δύσκολα που θα επηρεάσουν και τους δυο εκλογικούς γύρους.
Η απάντηση που έδωσαν όμως έγκριτοι παράγοντες σ’ αυτή την προοπτική είναι αρνητική. Σε κάθε περίπτωση για να γίνουν εκλογές πριν τις 7 Ιουλίου που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την προηγούμενες ο Πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Αυτό δεν έγινε ποτέ στην Μεταπολίτευση. Με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα παραιτήθηκε, αλλά επειδή είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ακόμη και αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση ο Μητσοτάκης και οι διερευνητικές εντολές δεν αποδώσουν κυβέρνηση -αφού ο ίδιος δεν θα μετάσχει- οι εκλογές θα γίνουν από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό που θέλει να αποφύγει.
Προκήρυξη εκλογών από την επόμενη της 7ης Ιουλίου και διεξαγωγή τους μέσα στο καλοκαίρι -δυο φορές- δεν ενδείκνυται. Οπότε οποιοσδήποτε σχεδιασμός πρέπει να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο. Με το ρίσκο ότι η ύφεση θα έχει δείξει τα δόντια της και η αντιπολίτευση θα ανασυνταχθεί.
Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση όμως ο Πρωθυπουργός πάλι θα πρέπει να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου για ένα διάστημα.
Δεδομένης της απλής αναλογικής ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος, εκτός αν επρόκειτο για κυβέρνηση ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό κοινής εμπιστοσύνης, κάτι που ασφαλώς δεν θέλει.
Αφού δεν θα προκύψει κυβέρνηση όμως θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές -με τον νέο εκλογικό νόμο- που θα διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί άλλος Πρωθυπουργός. Πάλι το απευκταίο μπροστά του.
Με την εγκατάσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης η αξιοποίηση του κράτους, στην οποία ποντάρει η ΝΔ θα είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Εκ παραλλήλου το ζητούμενο στις εκλογές θα είναι αυτονόητα αν θα καταφέρει να επιστρέψει ο Μητσοτάκης στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Επειδή οι συνέπειες της κρίσης θα είναι έτσι κι αλλιώς ορατές, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά. Ή αλλιώς: ο Μητσοτάκης μπορεί να πέσει στο λάκκο που ανοίγει για τους άλλους.
Πηγη: anoixtoparathyro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ