Ανήμπορος να αντιδράσει, άγεται και φέρεται ο Παπαδήμος
Η ανταλλαγή μηνυμάτων και δηλώσεων μεταξύ κομμάτων, υπουργών και πρωθυπουργικού γραφείου πάνω από τα συντρίμμια της χώρας, μας βυθίζει σε μεγαλύτερη κρίση, απελπίζει τους πολίτες που δεν βλέπουν φως στο τούνελ και φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές. Ο Λουκάς Παπαδήμος, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι όμηρος κανενός, άγεται και φέρεται χωρίς να μπορεί να αντιδράσει στις διαθέσεις και τις σκοπιμότητες των κομμάτων που τον στηρίζουν. Οι εντελώς διαφορετικές τοποθετήσεις γύρω από τον χρόνο ζωής αυτής της κυβέρνησης, αλλά και η διαφορετική αντιμετώπισή της από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δημιουργούν πολλά και σοβαρά ερωτήματα για τη μακροβιότητά της.
O πρώτος μεγάλος ύφαλος της κυβέρνησης Παπαδήμου, που μετά τις θριαμβικές κορώνες της συγκρότησής της περιέπεσε σε πλήρη αφάνεια, προέκυψε με το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., επηρεασμένος και από τον θριαμβευτή των ισπανικών εκλογών Μαριάνο Ραχόι, που τόνισε ότι θα πάρει όποιο μέτρο χρειάζεται εκτός της περικοπής των συντάξεων, τα στύλωσε στο ενδεχόμενο περικοπής των επικουρικών. Αποτέλεσμα: ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και καλός μαθητής της τρόικας Γιώργος Κουτρουμάνης να καταπιεί το νομοσχέδιο αμάσητο, δηλώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο ενός δύο μηνών μελέτης του θέματος. Το σίγουρο είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιτρέψει μεταρρυθμιστικά ανοίγματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου, που θα θολώσουν ακόμα πιο πολύ την εικόνα του, θέλει να κλείσει το PSI και η δανειακή σύμβαση μια ώρα αρχύτερα, με ανοιχτά «πορτοπαράθυρα τροποποιήσεων». Ο Γιώργος Παπανδρέου από την άλλη θα ήθελε να διασφαλιστεί η μακροημέρευση της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για την ανασυγκρότηση του κόμματος, αλλά και του προφίλ του.
Βολές
Οι δελφίνοι όμως του ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι δορυφόροι τους είναι αυτοί που κάνουν καθημερινή ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης με τις συνεχείς δηλώσεις τους. Οι βολές που εξαπολύουν ο ένας στον άλλο σχετικά με το αντικείμενο του υπουργείου τους, όπως όσα είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο Ανδρέας Λοβέρδος συνολικά για την κυβέρνηση Παπαδήμου, δημιούργησαν έντονο κλίμα δυσφορίας. Στο ίδιο μήκος κύματος η κόντρα Ρέππα Γιαννίτση σχετικά με την προοπτική της δημόσιας διοίκησης -με τον υπουργό Εσωτερικών να προβλέπει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να το αντικρούει- και οι αυτοσχεδιασμοί Βορίδη και ΛΑΟΣ στο θέμα των ταξί με αναμμένη τη φλόγα της αντιπαράθεσής του με τον Γιάννη Ραγκούση αποδεικνύουν αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα» . Η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να «στριμώξει» εδώ και τώρα τον Αντώνη Σαμαρά στη συναπόφαση σκληρών μέτρων, ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση, που δίνουν καθημερινά σχεδόν ειδησεογραφικό παρών με κάποια πολιτική αιχμή, αλλά και η πασαρέλα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που όλο και κάτι θα βρουν να πουν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δημιουργούν συνθήκες πλήρους αποσυντονισμού και αστάθειας. Είδε και απόειδε ο μειλίχιος Παπαδήμος και έσπευσε μέσω των Νέων χτες να εκφράσει την έντονη δυσφορία του, κυρίως στα όσα λένε καθημερινά οι υπουργοί. Ο στόχος προφανής: να μαζευτούν, όσο μπορούν, πριν να είναι πολύ αργά. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει εκμυστηρευτεί τα «προβλήματά» του στον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο έχει πιο άνετη σχέση. Γι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τέως πρωθυπουργός, παρά την αντίδραση των ηγετικών στελεχών του κόμματος, επιμένει στη συνεδρίαση στελεχών της ερχόμενης Τρίτης να παραβρεθούν οι υπουργοί (και οι υφυπουργοί) της κυβέρνησης Παπαδήμου, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και έβαλε πρώτο θέμα στην ατζέντα την πορεία του κυβερνητικού σχήματος και τη στήριξή του από το κόμμα!// (Το Ποντίκι)