12/06/2021

21 χρόνια από τη σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν

Η Σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν ήταν μια ένοπλη επίθεση σε σχολείο που συνέβη στις 20 Απριλίου του 1999 στο Κολουμπάιν, μια μη ενσωματωμένη περιοχή της κομητείας Τζέφερσον στην αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο.

Εκτός από τους πυροβολισμούς, η πολύπλοκη και εξαιρετικά προγραμματισμένη επίθεση αφορούσε βόμβα πυρκαγιάς για την εκτροπή των πυροσβεστών, δεξαμενές προπανίου που μετατράπηκαν σε βόμβες που τοποθετήθηκαν στην καφετέρια, 99 εκρηκτικές συσκευές και βόμβες αυτοκινήτου.
Οι δράστες, οι τελειόφοιτοι μαθητές Έρικ Χάρρις και Ντίλαν Κλήμπολντ, δολοφόνησαν 12 μαθητές και έναν δάσκαλο. Τραυματίστηκαν 21 επιπλέον άτομα και άλλα τρία τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το σχολείο. Στη συνέχεια το δίδυμο αυτοκτόνησε.
Αν και τα ακριβή κίνητρά τους παραμένουν ασαφή, τα προσωπικά ημερολόγια των δραστών αποδεικνύουν ότι επιθυμούσαν οι ενέργειές τους να ανταγωνιστούν την Βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι και άλλα θανατηφόρα συμβάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1990.
Η επίθεση έχει αναφερθεί από την USA Today ως «αυτοκτονική επίθεση που σχεδιάστηκε ως μεγάλη-αν και κακώς εφαρμοσμένη-τρομοκρατική βομβιστική επίθεση». Η σφαγή είχε αναφερθεί τότε ως “η πιο θανατηφόρα ένοπλη επίθεση σε λύκειο στην ιστορία των ΗΠΑ.”
Η σφαγή προκάλεσε συζήτηση για τους νόμους ελέγχου των όπλων, τις κλίκες στο λύκειο, τις υποκουλτούρες, και τον εκφοβισμό. Προκάλεσε μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια των σχολείων με πολιτικές μηδενικής ανοχής, έναν ηθικό πανικό σχετικά με τη goth κουλτούρα, τον πολιτισμό των όπλων, τους κοινωνικά απομονωμένους (παρόλο που οι δράστες δεν ήταν περιθωριοποιημένοι), τη χρήση φαρμακευτικών αντικαταθλιπτικών από εφήβους, την εφηβική χρήση του Διαδικτύου και τη βία σε βιντεοπαιχνίδια.
wikipedia
φωτογραφία: By http://3.bp.blogspot.com/-qg80gh7NVa4/TbrhvLAuJkI/AAAAAAAAACg/o8IVkcatPv0/s1600/columbine%2Bshooting.jpg, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=41240444

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ