Στέλιος Κυριακίδης, ο αθλητής σύμβολο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από τον μεγάλο άθλο του Στέλιου Κυριακίδη. Αυτού του υπεραθλητή από τον Στατό της Πάφου, ο οποίος στις 20 Απριλίου 1946 θριάμβευσε στον πιο ξακουστό εκείνη την εποχή αγώνα Μαραθωνίου στον κόσμο, αυτόν της Βοστώνης.

Ο άθλος του Στέλιου Κυριακίδη, που ζούσε στην Ελλάδα, απέκτησε μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί με την επιτυχία του κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά χρήματα αλλά και σημαντικά εφόδια για την Ελλάδα, που μόλις είχε βγει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο.
Σε έναν αγώνα που παραλίγο να μην συμμετάσχει, μιας και οι γιατροί του αγώνα τον έβαλαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως είναι απόλυτα ενήμερος για τους κινδύνους αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη για ό,τι του συμβεί, αφού ήταν πολύ λεπτός.
Ο μεγάλος του αντίπαλος Τζόνι Κέλι, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα, είπε: «Πώς θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιο αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα».
Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κυριακίδης μετά τον θρίαμβό του ήταν: «Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;». Ο Κυριακίδης είπε: «Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα», ενώ δεν παρέλειπε να λέει σε όσους πήγαιναν να τον συγχαρούν: «Σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε τη χώρα μου».
Αυτός λοιπόν ήταν ο Στέλιος Κυριακίδης, ένας σπουδαίος αθλητής που τίμησε και με το παραπάνω, τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε να ασχολείται με τον αθλητισμό, πότε ως προπονητής και πότε ως παράγοντας. Πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987 στη Αθήνα.
politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ