USNS Invincible – Το αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο που κουβαλά ένα μυστικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό την αιγίδα της Διοίκησης Θαλάσσιων Μεταφορών του αμερικανικού στρατού, το λευκό, ως επί το πλείστον χωρίς σήμανση πλοίο, επανδρώνεται από 18 πολίτες εργολάβους, δεν φαίνεται να διαθέτει επίσημα οπλικά συστήματα και παρουσιάζει πολύ λίγα στοιχεία για την παρουσία του στο εξωτερικό.

Ο αμερικανικός στρατός έχει ένα σκάφος για το οποίο έχουν γραφτεί ή ειπωθεί λίγα και του οποίου τις δραστηριότητες φαίνεται να είναι ανυπόμονος να υποβαθμίσει, γράφει το περιοδικό The National Interest.
Ένα σκάφος 224 ποδιών που είναι εξωτερικά ασήμαντο με μετατόπιση 2.800 τόνων, το USNS Invincible, είναι τεχνικά υπό την αιγίδα ενός κλάδου του ναυτικού των ΗΠΑ – της Στρατιωτικής Διοίκησης Θαλάσσιων Μεταφορών, που είναι υπεύθυνη για την παροχή θαλάσσιων και υπερατλαντικών μεταφορών για όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Πράγματι, το Invincible, που παρουσιάστηκε το 1986 και χωρίς επίσημο λιμάνι-έδρα στις ΗΠΑ, είναι κάτι περισσότερο από ένα άσπρο βαμμένο σκάφος που διατηρείται από 18 πολίτες εργολάβους, γράφει ο David Ax του National Interest.
Ωστόσο, ταξινομημένο από τη Sealift Command ως «πλοίο οργάνων εμβέλειας πυραύλων», επιφορτισμένο με την παρακολούθηση «εκτοξεύσεων πυραύλων» και τη συλλογή δεδομένων, υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που βλέπει το μάτι.
Το πλοίο διαθέτει το εκλεπτυσμένο, διπλό ραντάρ X και S-band της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που ονομάζεται Gray Star.
Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας, τα ραντάρ Gray Star BMD, είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση του διαστήματος, παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων και άλλες αποστολές αμυντικών οργάνων μεγάλης εμβέλειας, ικανές να επιχειρούν από εντυπωσιακά μακρινές αποστάσεις.
Ασυνήθιστα, το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας λειτουργεί σε μια πλατφόρμα πλοίου, με το Gray Star να αντικαθιστά στην πραγματικότητα το προηγούμενο πρόγραμμα Cobra Gemini στο USNS Invincible, σύμφωνα με το Defense and Security Monitor.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2012, η Υπηρεσία Πληροφοριών, Παρακολούθησης και Αναγνώρισης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέφερε το Gray Star μεταξύ των θαλάσσιων συστημάτων της που συλλέγουν «επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα ξένων στρατιωτικών δυνατοτήτων και συστημάτων».
usns invincible1
Η Υπηρεσία Πληροφοριών, Παρακολούθησης και Αναγνώρισης της Πολεμικής Αεροπορίας, γράφει ο συγγραφέας, προηγουμένως αποκάλυψε ότι το Invincible «τυπικά» αναπτύχθηκε στην περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού, πιθανώς αναζητώντας δοκιμές πυραύλων της Τεχεράνης.
Έτσι, τον Μάιο του 2012, ως μέρος μιας συνοδείας ναυτικών και βρετανικών πλοίων των ΗΠΑ, το Invincible πέρασε από το στενό του Hormuz στον Περσικό Κόλπο.
Στην επίσημη ιστορία της με ημερομηνία Μαΐου 2013, η Στρατιωτική Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών αποκάλυψε ότι το Invincible βρισκόταν σε αποστολή στη Μεσόγειο, αλλά ήδη τον Ιούλιο η διαδικτυακή παρακολούθηση πλοίων έδειξε ότι το πλοίο έπλεε στον Κόλπο κοντά στην έδρα του Fifth Fleet των ΗΠΑ, περίπου 50 μίλια βορειοανατολικά του Μπαχρέιν.
Καθώς το πλοίο εξαφανίστηκε αργότερα από ιστότοπους παρακολούθησης πλοίων, γράφει το περιοδικό, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είχε αναπτυχθεί στον Περσικό Κόλπο.
Το φθινόπωρο του 2014, το πλήρωμα του Invincible έστειλε ένα πακέτο ενός τόνου στην Αμερική μέσω ενός εμπορικού φορτηγού, με τη διεύθυνση κατοικίας του να έχει καταχωρηθεί ως Manama, Μπαχρέιν.
Η παρουσία του στον Περσικό Κόλπο έγινε αδύνατο να αμφισβητηθεί όταν, τρία χρόνια αργότερα, ταχύπλοα σκάφη που ανήκαν στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης περικύκλωσαν το κατασκοπευτικό πλοίο καθώς διέσχιζε το Στενό του Ορμούζ.
Τον Μάρτιο του 2017, το USNS Invincible έκανε πρωτοσέλιδα μετά από μια “στενή επαφή” με πλοία επίθεσης υψηλής ταχύτητας που αναπτύχθηκαν από τους Ιρανούς Φρουρούς, αναγκάζοντας τελικά το κατασκοπευτικό πλοίο των ΗΠΑ να αλλάξει την πορεία του σε αυτό που οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ήταν “μη ασφαλής και μη επαγγελματική αλληλεπίδραση”.
Τον Μάρτιο του 2020, οι ιστότοποι παρακολούθησης πλοίων κατέγραψαν την πορεία του Invincible κοντά σε ένα λιμάνι του Ομάν, υποδηλώνοντας ότι το πλοίο συνεχίζει τις κατασκοπευτικές του αποστολές στον Περσικό Κόλπο, ολοκληρώνει η δημοσίευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ