Κορονοϊός: Το ξεγύμνωμα του Καπιταλισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Δημήτρη-Ερωτόκριτου Μελισσόπουλου
Αποτελούν πλέον αναπάντεχη πραγματικότητα η κρίση και οι οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιού τοσο σε κοινωνικό, όσο σε οικονόμικο επιπεδο.Το απρόσμενο αυτό γεγονός δυστυχώς δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο την βασική προτεραιότητα του καπιταλισμού,η οποία είναι το κέρδος παρά η ανθρώπινη ζωή. Βλέποντας την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα θεωρούμενα ανεπτυγμενα κράτη,συμπεραίνουμε πως οχι μόνο την είχαν υποτιμήσει, αλλά παραμέλησαν τελείως τα συστήματα υγειας.Μια ακόμη ενδειξη η οποία τονίζει πως για τον καπιταλισμό οι ανθρωποι δεν είναι τίποτα παρά νούμερα και αναλώσιμοι.Σκοπός είναι η οικονομική ανάπτυξη μιας
Ελίτ αδιαφορώντας για τον απλο λαό και τις ανάγκες του.
Η κατάσταση όμως δεν εξελίχθηκε ομαλά με συνέπεια να χαλάσει τα σχέδια πολλών ισχυρών.Για παράδειγμα στις ΗΠΑ η υποτίμηση της πανδημίας,η ερμήνευση της από τον πρόεδρο Τράμπ ως ευκαιρία εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς του αντιπάλους σε συνδυασμό με το ανύπαρκτο για τον απλό λαό συστημα υγείας, οδήγησαν στον δραματικό απολογισμό των 40.000 νεκρων.Μέσα από αυτή την καταστροφική πορεία του ιού προκύπτει κατά την γνώμη μου ενα εύλογο ερώτημα:
Πώς οι ΗΠΑ, οι πιο προηγμένη οικονομικά χώρα με την απίστευτη στρατιωτική βιομηχανία και τα τεχνολογικά της επιτεύγματα, αποδείχθηκε ανίκανη ως προς την προστασία των πολιτών;; Η απάντηση είναι απλή.Στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους,με καθε κόστος.Γιατί να υπάρξει δωρεάν υγεία για τον κοσμο;Μόνο οσοι μπορούν να δώσουν λεφτά θα έχουν πρόσβαση… οι υπόλοιποι είναι απλά βάρος.
Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ πού έχουν γίνει καραμέλα στο στόμα πολλών. Είναι και η Κίνα, η οποία απέκρυπτε νεκρούς και δεν ήταν ικανή να αντιμετωπίσει τον κορονοιο.Η Ευρώπη πού βρίσεκεται ένα βήμα πρίν τη διάλυση, καθώς εν μέσω πανδημίας, Ολλανδία και Γερμανία δεν δέχονται την έκδοση ευρωομολόγου για την άντληση ρευστού που θα στηρίξει τις Οικονομίες των πληττόμενων χωρών του Νότου, και θα ενισχύσει τις δομές του Κοινωνικού Κράτους. Ως έπος ειπείν, ανυπαρξία αλληλεγγύης ακόμη και σε τόσο κρίσιμες στιγμές.
Ο κορονοϊός δεν έπληξε μόνο τη Δημόσια Υγεία. Γκρέμισε σαν τραπουλόχαρτα τις ονειρώξεις, και αποκάλυψε τις αυταπάτες μας, για μια αλληλλέγγυα Ευρωπαϊκή Κοινωνία. Αλλά κυρίως δοκίμασε τις αντοχές του Καπιταλισμού, ο οποίος υπό συνθήκες πίεσης, εζυγίσθη εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ