18/01/2021

Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών: Για το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967 και τη στρατιωτική δικτατορία

Συμπληρώνονται στις 21 Απρίλη, 53 χρόνια από το πραξικόπημα και την επιβολή της φασιστικής χούντας των συνταγματαρχών.

Μια εξέλιξη για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης στις συνθήκες που είχαν προκύψει στο πλαίσιο της αναιμικής μετεμφυλιακής δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας που είχε το λαό είτε στη γωνία με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων είτε μετανάστες στο ‘‘δυτικό κόσμο’’ και βασιλιάδες και στρατό να διασφαλίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο ως εξουσιαστικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι ένοπλες δυνάμεις από τον εμφύλιο είχαν αναλάβει το ρόλο του θεματοφύλακα του αστικού κράτους και του υπερασπιστή των αξιών του Δυτικού κόσμου έναντι στο σοσιαλισμό –κομμουνισμό, με την υποστήριξη και του ΝΑΤΟϊκού παράγοντα.
Η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών τιμά τη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας. Εκφράζουμε το σεβασμό μας σε όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και διώχτηκαν αντιστεκόμενοι στη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών. Ο αγώνας τους συνέβαλλε αποφασιστικά στη λαϊκή αφύπνιση και πάλη για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο. Ιδιαίτερα, η μνήμη και σκέψη μας στέκεται στους λίγους αλλά εκλεκτούς ένστολους που ανέβασαν τον άνθρωπο πάνω από το μπόι του. Είναι τιμή μας να τους έχουμε οδηγητές-συνοδοιπόρους και στους σημερινούς αγώνες.
Είναι γεγονός ότι το πραξικόπημα των στρατιωτικών αιφνιδίασε το λαό και βρήκε απροετοίμαστο για αντίσταση το λαϊκό κίνημα. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν αποδέχτηκε το καθεστώς της χούντας. Με πρωτοπόρα την εργατιά, τη νεολαία και τη διανόηση, άρχισε να αντιδρά και να κινητοποιείται δυναμικά. Αυτή η κινητοποίηση οδήγησε σε μεγάλες εξάρσεις ηρωισμού και αυτοθυσίας για τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της Νομικής και τη μαζική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, ότι η λαϊκή δράση αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη, ικανή να ανατρέψει κάθε τυραννία.
Η στρατιωτική δικτατορία υπήρξε καθεστώς βίας και τυραννίας του λαού. Από την επιβολή της στηρίχτηκε στις δολοφονίες, στα βασανιστήρια, στις φυλακίσεις, στις εξορίες. Απαγόρευσε την πολιτική και την ελεύθερη συνδικαλιστική δραστηριότητα και πραγματοποίησε μαζικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, ακόμη και στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. Δεν ξεχνούμε ότι το καθεστώς αυτό στηρίχτηκε από τον αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό, προκειμένου να υπηρετηθούν τα σχέδιά του κατά της Ε.Σ.Σ.Δ και των άλλων σοσιαλιστικών χώρων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας.
Η χούντα των συνταγματαρχών υπήρξε καθεστώς που διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες, έδωσε πακτωλό χρημάτων και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, μεγάλωσε το δημόσιο χρέος, βούλιαξε τα δημόσια οικονομικά και οι χουντικοί αξιωματικοί «διέπρεψαν» στα οικονομικά σκάνδαλα.
Το χειρότερο όμως έργο των συνειδητών προδοτών αξιωματικών της χούντας υπήρξε η προδοσία της Κύπρου. Τα τραγικά αποτελέσματα αυτού του μέγιστου και ατιμώρητου εγκλήματος της χούντας εξακολουθεί να τα βιώνει ο ελληνισμός και σήμερα.
Έχουν περάσει 53 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα και ο λαός βιώνει την εποχή του κορονοϊού.
– Η κατοχή του 37% της Κύπρου από την εισβολή που προκάλεσε η στρατιωτική δικτατορία συνεχίζεται.
– Η χώρα μας έχει εμπλακεί ακόμη βαθύτερα στα σχέδια των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών και έχει γίνει μια απέραντη βάση-ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς της περιοχής.
– Η συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. δεν εξασφαλίζει τα σύνορά της έναντι στην Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο, την ΑΟΖ.
– Οι κυβερνήσεις φόρτωσαν το βάρος της κρίσης και της ανάπτυξης του κεφαλαίου στο λαό και τον προετοίμασαν για νέα βάρη στη μετά κορονοϊό εποχή.
– Οι λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται κάτω από τη μέγγενη της έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση ζητά συναίνεση να φτάσει ο λαός στον πάτο.
Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε ως αστυνομικοί.
– Να αντλήσουμε διδάγματα από τη στάση της αστυνομίας στη χούντα, όταν οι πολλοί αστυνομικοί συμβιβάστηκαν ή δεν αντέδρασαν και άφησαν τους ένστολους βασανιστές να σπάζουν τα κορμιά αλλά όχι το φρόνημα των αγωνιστών στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας.
– Να παραδειγματιστούμε από όσους αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν το πλήρωσαν με τη ζωή τους ή άλλες θυσίες.
– Να απομονώσουμε τις φασιστικές φωνές που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη στο χώρο μας και εκθειάζουν τη χούντα της βαρβαρότητας, ως δήθεν περίοδο ευημερίας για το λαό.
– Να διδάξουμε, ιδιαίτερα στους νεότερους αστυνομικούς που δεν έχουν τις εμπειρίες για το απάνθρωπο καθεστώς της χούντας, ώστε να μην βρίσκει ο φασισμός χώρο ανάπτυξης πάνω στην ιστορική τους άγνοια.
– Να διαφυλάξουμε τις λαϊκές ελευθερίες μαζί με το λαό και να μην ανεχτούμε να μπούνε στο γύψο με οποιοδήποτε κίνδυνο πλασάρει το αστικό πολιτικό σύστημα, πριν 53 χρόνια του κομμουνισμού, σήμερα του κορονοϊού.
– Να συνεχίσουμε τους αγώνες με το λαϊκό κίνημα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Πρωτοβουλία Αστυνομικών: Ανακοίνωση για το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη
keimeno 21 apriliou1
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ τιμάει τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τους εξόριστους και φυλακισμένους. Τιμάμε τους βασανισθέντες στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας και οπουδήποτε αλλού η χούντα σκόρπισε τον πόνο. Υψώνουμε ως φάρο την προσφορά και τη θυσία των δολοφονημένων από τη δικτατορία. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τον αγώνα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας( Χωροφυλακή, Αστυνομία Πόλεων) που αντιστάθηκαν στη Χούντα και εκδιώχθηκαν από αυτή.
Η χούντα επιβλήθηκε στη χώρα από μια ομάδα επίορκων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι είχαν τη ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο λαός μας γνωρίζει τι σημαίνει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, «από πρώτο χέρι», αρκεί να κοιτάξει στο χάρτη τις γειτονικές μας χώρες και την ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου και Μ. Ανατολής, με επεμβάσεις σε, Γιουγκοσλαβία, Συρία, Λιβύη Ιράκ Αφγανιστάν, Τα δοτά καθεστώτα που εγκαθιστά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους όπως αυτά που προέκυψαν από την Αραβική Άνοιξη. Η ίδια συνταγή κάθε φορά όπως το 1967 στην Ελλάδα, έτσι και σε κάθε γωνιά του πλανήτη 53 χρόνια μακελεύουν τους λαούς.
Η «μαύρη» αυτή επέτειος είναι μια ευκαιρία για να βγάλουμε συμπεράσματα για την καταστροφή που φέρνει ο φασισμός γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην χώρα μας και στο λαό. Το Απριλιανό καθεστώς είναι υπόλογο για το όνειδος της εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Ιδού ποιος είναι ο πατριωτισμός των φασιστών και η Κύπρος θα μας το θυμίζει πάντα. Είναι το ίδιο καθεστώς που παρακολουθούσε τους πολίτες και είχε αναστείλει – καταργήσει κάθε ελευθερία και ατομικά – πολιτικά δικαιώματα τους, τρομοκρατούσε το λαό και τους εργαζόμενους με την άγρια καταστολή, τα βασανιστήρια και τις εξορίες. Ως εν ενεργεία αστυνομικοί σεβόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και τα προασπίζουμε κάθε στιγμή. Κάθε αστυνομικός, κάθε συνάδελφος να απομονώσει και να στηλιτεύσει κάθε φασιστική, ρατσιστική και αντιδημοκρατική νοοτροπία εντός των υπηρεσιών, όπως και όποιον νοσταλγεί τις μαύρες εκείνες μέρες.
Τέλος η «μαύρη» επέτειος μας βρίσκει όλους μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους περισσότερους από μας στο δρόμο για την επιβολή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Ας αναλογιστούμε τις δυσκολίες και τις άγριες μέρες που έζησε ο λαός μας πριν 53 χρόνια, αλλά δεν παραιτήθηκε ούτε συνεργάστηκε με τους δικτάτορες και το κράτος τους. Ίσα ίσα αγωνίστηκε, διεκδίκησε, απαίτησε δικαιώματα, συνθήκες εργασίας καλύτερες, για καλύτερους μισθούς και πάλεψε για μια ζωή καλύτερη. Τηρουμένων των αναλογιών, ας εξάγουμε συμπεράσματα για το σήμερα, να κατανοήσουμε ότι όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες ο αγώνας μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για μια ζωή με αξιοπρέπεια δεν σταματάει ποτέ. Δυσκολίες άλλοτε πιο μεγάλες ως και φαινομενικά ανυπέρβλητες και άλλοτε μικρότερες πάντα θα υπάρχουν, θέληση να παλέψει χρειάζεται κάποιος και πίστη στη δύναμη του.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
πηγή
πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσακίζει κόκαλα η ανάρτηση της Καίτης Γαρμπή για την Σοφία Μπεκατωρου

Με ανάρτηση της στο διαδίκτυο η Καιτη Γαρμπή παίρνει θέση για όσα αποκάλυψε πρόσφατα η Σοφία Μπεκατωρου: Σοφία Μπεκατώρου: Το βίντεο με την εξομολόγησή τηςΗ...

Διεθνής διασυρμός για Μητσοτακη από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας απορρίπτει την πρόταση Μητσοτακη για πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες.Συγκεκριμένα η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκοσμιου οργανισμού υγείας συνιστά στις...

Μεγαλείο ψυχής από τον σταθμάρχη του Μετρό που ξυλοκοπήθηκε, μιλώντας για τους δράστες

Μεγαλειο ψυχής από τιν σταθμάρχη που ξυλοκοπήθηκε στην Ομόνοια από τους δυο νεκρούς καθώς χθες μιλώντας για τους δράστες ευχήθηκε να είναι καλά.Όσο αφορά...

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιώργος Αυτιάς εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη (Βίντεο)

Ποιος είδε τον Γιώργο Αυτιά και δεν το φοβήθηκε! Δεν ήξερε που να κρυφτεί ο Άδωνης Γεωργιάδης από την σκληρή κριτική που του έκανε, ενώ...

Μήνυμα – κόλαφος του αδερφού της Σοφίας Μπεκατώρου!

Με παρέμβαση του στο διαδίκτυο πριν λίγο ο αδερφος της Σοφίας Μπεκατωρου στέλνει ηχηρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο:Ελπίζω κανείς βουλευτής/Δικηγόρος να μην αναλάβει την...

F-16 VIPER: Στον αέρα η πρώτη Ελληνική «Οχιά»! Δικαίωση για τον Πάνο Καμμένο και υπεροπλία στον αέρα για την Ελλάδα!

Ημέρα δικαίωσης για τον Πάνο Καμμένο αλλά και για τους τούρκους που τον πολέμησαν λυσσαλέα. Ήξεραν τι έκαναν. Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η διάρκειας 61...

Αγρίεψε ο Μητσοτάκης και απειλεί βουλευτές και πολιτευτές

Επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου προειδοποιούν βουλευτές και πολιτευτές ότι όποιος εκδηλώσει δυσαρέσκεια η ασκήσει δημόσια κριτική για την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολύ απλά...

Ο Νίκος Κακλαμανάκης είχε καταγγείλει τον άνθρωπο που η Μπεκατώρου κατονομάζει ως βιαστή της!

Είναι πραγματικά συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο ολυμπιονίκης μας και κορυφαίος έλληνας ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης, είχε καταγγείλει πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα τον Μάιο του...

Οι βλάκες οι ολλανδοί παραιτήθηκαν!

Το πόσο πιο έξυπνος είμαστε σαν λαός από τους ολλανδούς τους αμερικανούς που παριστάνουν τους προηγμένους, αποδεικνύεται από δύο γεγονότα.Το πρώτο είναι ότι σύσσωμη...

Ανελέητο κυνηγητό για τον σκοπιανό που έκαψε την βουλγαρική σημαία. Όταν καίνε ελληνικές, είναι Σάββατο

Η δυναμική αντίδραση από το σύνολο του πολιτικού συστήματος της Βουλγαρίας, για μία ενέργεια που στην Ελλάδα έχει καταντήσει συνηθισμένη, διδάσκει πως πρέπει να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσακίζει κόκαλα η ανάρτηση της Καίτης Γαρμπή για την Σοφία Μπεκατωρου

Με ανάρτηση της στο διαδίκτυο η Καιτη Γαρμπή παίρνει θέση για όσα αποκάλυψε πρόσφατα η Σοφία Μπεκατωρου: Σοφία Μπεκατώρου: Το βίντεο με την εξομολόγησή τηςΗ...

Διεθνής διασυρμός για Μητσοτακη από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας απορρίπτει την πρόταση Μητσοτακη για πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες.Συγκεκριμένα η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκοσμιου οργανισμού υγείας συνιστά στις...

Μεγαλείο ψυχής από τον σταθμάρχη του Μετρό που ξυλοκοπήθηκε, μιλώντας για τους δράστες

Μεγαλειο ψυχής από τιν σταθμάρχη που ξυλοκοπήθηκε στην Ομόνοια από τους δυο νεκρούς καθώς χθες μιλώντας για τους δράστες ευχήθηκε να είναι καλά.Όσο αφορά...

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιώργος Αυτιάς εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη (Βίντεο)

Ποιος είδε τον Γιώργο Αυτιά και δεν το φοβήθηκε! Δεν ήξερε που να κρυφτεί ο Άδωνης Γεωργιάδης από την σκληρή κριτική που του έκανε, ενώ...

Μήνυμα – κόλαφος του αδερφού της Σοφίας Μπεκατώρου!

Με παρέμβαση του στο διαδίκτυο πριν λίγο ο αδερφος της Σοφίας Μπεκατωρου στέλνει ηχηρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο:Ελπίζω κανείς βουλευτής/Δικηγόρος να μην αναλάβει την...

F-16 VIPER: Στον αέρα η πρώτη Ελληνική «Οχιά»! Δικαίωση για τον Πάνο Καμμένο και υπεροπλία στον αέρα για την Ελλάδα!

Ημέρα δικαίωσης για τον Πάνο Καμμένο αλλά και για τους τούρκους που τον πολέμησαν λυσσαλέα. Ήξεραν τι έκαναν. Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι η διάρκειας 61...