1 στις 2 εταιρείες αναμένει πτώση εσόδων 30% λόγω κορονοϊού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία δυσοίωνη εικόνα για την πορεία των επιχειρήσεων το 2020, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του νέου κορονοϊού, περιγράφουν οι οικονομικοί επενδυτές ανά τον πλανήτη.

Ήδη, ένας στους δύο Chief Financial Officers (CFOs), το 51%, προβλέπει ότι η εταιρεία του θα έχει το 2020 μείωση εσόδων σε ποσοστό έως και 30% εξαιτίας του COVID-19. Μάλιστα, σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις (το 28%) αναμένει – σύμφωνα πάντα με τους CFOs – ότι ο αντίκτυπος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, τοποθετώντας τη μείωση των εσόδων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.
Έρευνα της Gartner σε 145 ανώτερα στελέχη οικονομικών, παγκοσμίως, δείχνει ότι το 70% των CFOs κάνουν ήδη αλλαγές στα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 15% των CFOs απαντά ότι σχεδιάζει να αναστείλει όλες ή τις περισσότερες μακροπρόθεσμες επενδύσεις της επιχείρησης του. Στο μεταξύ, οι μισοί (50%) CFOs δηλώνουν ότι θα αναστείλουν επιλεκτικά τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά τους σχέδια. Επιπλέον ένα 30% απαντά ότι δεν έχει προγραμματισμό για αναστολή των επενδύσεων, ενώ ένα 5% δηλώνει ότι ήδη αντικαθιστά τις υφιστάμενες μακροπρόθεσμες επενδύσεις με νέες.
“Γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις σε περιόδους κρίσης είναι ζωτικής σημασίας για να ανελιχθεί μια εταιρεία στην κορυφή. Οι εταιρείες, που αναδύονται ως ηγέτες στον κλάδο τους, είναι εκείνες που θα κινηθούν γρήγορα, ώστε να αντικαταστήσουν τις προηγούμενες επενδύσεις μακροπρόθεσμης ανάπτυξης με νέες. Προς το παρόν, όμως, μόνο το 5% των εταιρειών φαίνεται να κάνει αυτές τις αλλαγές”, αναφέρει η μελέτη.
Μείωση κόστους
Οι περισσότεροι CFOs απαντούν ότι χαράσσουν τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά πλάνα τους, με βάση τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια για την πορεία των επιχειρήσεων τους το επόμενο διάστημα. Ως αποτέλεσμα, τα οικονομικά στελέχη δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του κόστους εντός του Απριλίου και του Μαΐου. Όταν ρωτήθηκαν οι CFOs πώς τα αρνητικά αυτά σενάρια επηρεάζουν την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν επενδύσεις μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, το 70% εξ αυτών δήλωσε ότι αυτήν την περίοδο επικεντρώνει όλη του την προσοχή σε αυτό τον τομέα.
Οι CFOs κλήθηκαν, στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, να σχολιάσουν και το πως η πανδημία και η εξ αποστάσεως εργασία επηρεάζει τη δουλειά τους σε λειτουργικό επίπεδο. Οι περισσότεροι απάντησαν ότι αναμένουν μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο των βιβλίων τους, στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2020. Μόνο το 3% αναμένει καθυστέρηση άνω των τριών ημερών, το 65% δεν προβλέπει καμία καθυστέρηση, ενώ το 28% εκτιμά ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση διάρκειας τριών ημερών ή και λιγότερο.
“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων ανταποκρίνονται σχετικά καλά στις προκλήσεις που προκαλεί ο COVID-19, όπως η εξ αποστάσεως εργασία. Άλλωστε, όπως δείχνει άλλη έρευνα της Gartner, οι CFOs είναι θετικοί απέναντι στην ιδέα της εξ αποστάσεως εργασία του προσωπικού, ως μέσου για τη διαχείριση και μείωση του κόστους”, σχολιάζουν οι αναλυτές.
sepe

ΔΗΜΟΦΙΛΗ