25/07/2021

«Το 2020 θα είναι χρονιά βαθιάς ύφεσης και το 2021 χρονιά ανάπτυξης – ελπίζουμε ισχυρής»

Ένα πρώτο γενικό πλαίσιο του σχεδίου σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η αρχή της χαλάρωσης θα γίνει από τη Δικαιοσύνη και θα ακολουθήσουν κάποιοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και ενδεχομένως τα σχολεία. Στόχος είναι το σχέδιο στο σύνολό του να παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενες εβδομάδας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τι τους περιμένει. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το σχέδιο μετάβασης στην επόμενη μέρα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να ενημερώσει και τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και για τα επόμενα βήματα.
Αναφερόμενος στις ημέρες του Πάσχα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η ανταπόκριση της κοινωνίας στα μέτρα υπήρξε καθολική. «Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ της ατομικής ευθύνης» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι για όλα όσα πετύχαμε έως σήμερα ευχαριστούμε τους γιατρούς, νοσηλευτές, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και όλους όσοι εργάζονται στην καθαριότητα και σε άλλα κρίσιμα πόστα.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η απόσυρση των μέτρων θα πρέπει είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, συγκροτημένη και με προσοχή. Η αρχή, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο και από οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Μπορεί να γίνει και στα σχολεία, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.
Το πρώτο βήμα χαλάρωσης πάντως θα έρθει σίγουρα στη Δικαιοσύνη, αφού στις 27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει με διάγγελμά του τους πολίτες για το σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί μεταξύ άλλων το θέμα των κοινών ευρωομολόγων.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων εν όψει της Πρωτομαγιάς ο κ. Πέτσας είπε πως «η συμπεριφορά των Ελλήνων το Πάσχα ήταν υποδειγματική» και πως θα πρέπει να προσέξουμε «να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί και για το επόμενο τριήμερο και για το επόμενο διάστημα συνολικά».
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hZuSVlPBsLo&w=575&h=480]
Σε ό,τι αφορά τα τεστ ανέφερε πως ένα μέρος της στρατηγικής που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα περιλαμβάνει και τη χρήση των ταχέων τεστ και των τεστ αντισωμάτων.
Σχολιάζοντας την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων σχολίασε πως ο κ. Τσίπρας «ξεκίνησε τις εκπτώσεις» καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Θύμισε παράλληλα την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι «καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία» και τόνισε πως «η Βουλή και οι θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς».
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την ‘Ώρα του Πρωθυπουργού’ και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την αποτίμηση του κόστους της πανδημίας στη χωρα ο κ. Πέτσας αρκέστηκε να πει πως «το 2020 θα είναι χρονιά βαθιάς ύφεσης και το 2021 χρονιά ανάπτυξης – ελπίζουμε ισχυρής» και πρόσθεσε πως είναι μάταιος κόπος να επιχειρεί κανείς αυτή τη στιγμή να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο.
naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ