Η τηλεργασία υπήρχε και πριν τον κορονοϊό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που πρόσφατα μπήκαν στη ζωή και την καθημερινότητά μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι.

Για πολλούς από αυτούς ήταν η πρώτη φορά που έπρεπε να εργαστούν από το σπίτι, ωστόσο για κάποιους Ευρωπαίους πολίτες αυτή ήταν μια συνήθης πρακτική και πριν από τον κορονοϊό. Η Κύπρος καταγράφει το τέταρτο πιο χαμηλό ποσοστό εργασίας από το σπίτι στους κόλπους της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα το έκτο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) το 2019 το 5,4% των μισθωτών υπαλλήλων στην ΕΕ ηλικίας 15-64 ετών εργαζόταν συνήθως από το σπίτι. Αυτό το ποσοστό παρέμεινε σταθερό περίπου στο 5% την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο κατά την ίδια χρονική περίοδο, το ποσοστό αυτών που μερικές φορές εργαζόταν από το σπίτι αυξήθηκε από 6% το 2009 σε 9% το 2019.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων που ανέφεραν ότι συνήθως εργάζονται από το σπίτι ήταν σταθερά υψηλότερο από το μερίδιο των εργαζομένων που συνήθως εργάζονται εξ αποστάσεως. Το μερίδιο των αυτοαπασχολούμενων που το κάνουν αυτό παρουσιάζει επίσης αυξητική τάση, από 16,2% το 2009 σε 19,4% το 2019. Συγκριτικά, μόλις το 3,2% των εργαζομένων ανέφεραν ότι εργάζονται συνήθως από το σπίτι το 2019, αν και αυτό αυξήθηκε ελαφρώς από 2,7% το 2009.
pinakas tilergasia eu
Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες εργάζονται από το σπίτι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat υπάρχουν διαφορετικές τάσεις, που αντικατοπτρίζονται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των εργαζομένων, όσον αφορά την εργασία στο σπίτι.
Το 2019 ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό γυναικών ανέφεραν ότι συνήθως εργάζονταν από το σπίτι σε σύγκριση με τους άνδρες (5,7% έναντι 5,2%).
Επιπλέον, τα άτομα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ήταν πιο πιθανό να εργαστούν από το σπίτι: 6,6% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 50-64 ετών συνήθως εργάζονταν από το σπίτι, όπως και το 5,2% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 25-49. Αντιθέτως, μόλις το 2,1% των νεότερων, ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, ανέφεραν ότι συνήθως εργάζονταν από το σπίτι.
Το υψηλότερο ποσοστό σε Ολλανδία και Φινλανδία
Η Ολλανδία και η Φινλανδία ήταν στην κορυφή της λίστας των κρατών μελών της ΕΕ που δηλώνουν ότι εργάζονται εξ αποστάσεως, με το 14,1% των μισθωτών να εργάζονται συνήθως από το σπίτι το 2019. Ακολούθησαν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (11,6% και 9,9% αντίστοιχα συνήθως εργάζονταν από το σπίτι).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεργασίας αναφέρθηκαν στην Βουλγαρία (0,5%), την Ρουμανία (0,8%), την Ουγγαρία (1,2%), την Κύπρο (1,3%), την Κροατία και την Ελλάδα (και οι δύο 1,9%).
Πηγή: philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ