Τι ήταν η “χορευτική πανούκλα”; Το αληθινό γεγονός που κόστισε ανθρώπινες ζωές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια βιαστικά χτισμένη σκηνή πριν από την διάσημη αγορά αλόγων του Στρασβούργου, ξεκίνησε ένα περίεργο φαινόμενο… Ήταν ο ξέφρενος χορός των ανθρώπων.

Ο ήλιος του Ιουλίου κτυπούσε τους ανθρώπους που χόρευαν. Αν τους έβλεπε κάποιος από απόσταση θα μπορούσε να υποθέσει ότι γιόρταζαν κάτι συγκεκριμένο αλλά μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει μια άκρως ανησυχητική σκηνή. Τα χέρια τους κουνιούνταν και τα σώματά τους είχαν σπασμούς. Τα κουρελιασμένα ρούχα και τα αφυδατωμένα πρόσωπα καλύπτονταν από ιδρώτα. Τα μάτια τους είναι κατακόκκινα και ταλαιπωρημένα.. Σε μερικούς το αίμα έρρεε από πρησμένα πόδια και πότιζε δερμάτινες μπότες και ξύλινα τσόκαρα. Αυτό δεν ήταν ένα γεγονός γλεντιού, αλλά μια χορομανία άνευ λόγου και αιτίας…

Σε πλήρη θέα του κοινού, αυτό είναι το απόγειο της χορομανίας που βασάνισε το Στρασβούργο για ένα μήνα μεσοκαλόκαιρο το 1518. Επίσης γνωστό το συμβάν ως «χορευτική πανούκλα», ήταν η πιο θανατηφόρα και πιο καλά τεκμηριωμένη τέτοια κατάσταση από τις δέκα άλλες που είχαν ξεσπάσει σε μεγάλη διάρκεια χρόνων κατά μήκος των ποταμών Ρήνου και Μοσέλ από το 1374.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=51TCrvrBiYY&w=711&h=400]

Lab of History

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ