Κορονοϊός: Οι πλούσιοι, οι φτωχοί και οι “άλλοι”…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

homeless-street-man-walkingΗ επίσημη γλώσσα γύρω από την κρίση είναι σταθερά υποκριτική και απατηλή…
«αδίστακτη και παραπλανητική» όπως το BBC περιέγραψε τη λεπτή ρητορική της βρετανικής κυβέρνησης.
Σε όλο τον κόσμο το σενάριο είναι σχεδόν το ίδιο – «είμαστε σε πόλεμο…. πολεμάμε έναν αόρατο εχθρό και θα νικήσουμε μαζί», και σύντομα, πολύ σύντομα, θα βγούμε από αυτό και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα
Θεέ μου.
Για τους περισσότερους ανθρώπους στα δυτικά έθνη η κανονικότητα είναι αγχωτική, γεμάτη αβεβαιότητα, κουραστική. Για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που ζουν σε τρομερή φτώχεια ή ασφυκτική οικονομική ανασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ένα είδος αγωνίας για την επιβίωση
Εξασφαλίστε μας αυτό που υποκαθιστά τη σημερινή κανονικότητα, ξαναφανταστείτε την κανονικότητα, ώστε να εξελιχθεί για να γίνει κάτι ανθρώπινο και δίκαιο.
Ο Covid-19 είναι ένα «ζήτημα υγείας με τεράστιες επιπτώσεις για την κοινωνική πρόνοια και είναι ένα ζήτημα πρόνοιας με τεράστιες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».
Οι επιπτώσεις και οι συνέπειες της πανδημίας (για την υγεία και την οικονομία) είναι πολύ χειρότερες για τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας και θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι επιπτώσεις του ιού…κάνουν την κοινωνική ανισότητα ακόμη πιο έντονη και ενώ πολλές κοινότητες ενώνονται, όπου απαιτείται μια συντονισμένη πολιτική απάντηση, κυριαρχούν οι διχασμοί.
Τα έθνη, όχι περισσότερο από την Αμερική, έχουν γίνει όλο και πιο εσωστρεφή, θέτοντας τις δικές τους ανάγκες πρώτα. Ορισμένοι “ηγέτες” υποβάθμισαν την απειλή από τον Covid-19 και στη συνέχεια, (χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, όπου η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση με επαναλαμβανόμενη ανικανότητα).
Η Ε.Ε που θα μπορούσε να καλύψει το κενό ηγεσίας που δημιουργήθηκε από την ανικανότητα και την αλαζονεία του Τράμπ & Τζόνσον, βρέθηκε επίσης κατώτερη των περιστάσεων.
Κοινωνικές διαιρέσεις, ποιος νοιάζεται;
Παράλληλα με την παρατεταμένη επίδραση της μακροπρόθεσμης λιτότητας στις δημόσιες υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης), η πανδημία εκθέτει τα έντονα επίπεδα κοινωνικής διαίρεσης που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Περίπου ο μισός πληθυσμός του κόσμου βρίσκεται κάτω από κάποιο είδος κυβερνητικού αποκλεισμού…περιορισμοί που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και να περιορίσουν τον αντίκτυπο της κοινωνικής επαφής με άλλους, αλλά η επίδραση τέτοιων νόμων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις συνθήκες ενός ατόμου ή μιας οικογένειας.
Οι διαιρέσεις στον κόσμο μας είναι έντονες και η επερχόμενη οικονομική κρίση, η οποία ίσως αποδειχθεί “θανατηφόρα” θα τονίσει περαιτέρω την ανισότητα
Αλλά ποιος νοιάζεται για τέτοια πράγματα; 
Πέρα από τις καθημερινές πράξεις κοινοτικής καλοσύνης και ζεστασιάς που προκαλεί ο Covid, ποιος νοιάζεται αν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη ή όχι; Πέρα από τον φιλάνθρωπο εργάτη ή τον καλό γείτονα, τον ιδεαλιστή, τους απλούς ανθρώπους που μοιράζονται έναν κοινό πόνο, ποιος πραγματικά νοιάζεται;
Τα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι αληθινά αλλά επιλύσιμα… πάρτε την ανάγκη του διπλανού σας ως μέτρο για τη δράση σας και λύστε τα προβλήματα του κόσμου.
Είναι τόσο απλό.
Το μόνο που απαιτείται είναι μια αλλαγή στάσης, ένας επαναπροσανατολισμός μακριά από την εγωκεντρική σκέψη και δραστηριότητα και αναγνώριση ότι ο άλλος… είναι ο εαυτός σου. 
Ίσως η πανδημία του Covid-19…να είναι η αιτία για μια τέτοια σεισμική, αλλά ουσιαστική, αλλαγή στον τρόπο που ζούμε.
(Ελεύθερη μετάφραση του dissidentvoice.org )

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ