“Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Παραμένουμε σε μια εθνική επαγρύπνηση” – 65 άνθρωποι έχουν βγει από τις ΜΕΘ – 43 οι διασωληνωμένοι

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα:

Δύο μόνο νέοι θάνατοι, σύνολο 136, με διάμεση ηλικία 74 έτη.
Σύνολο κρουσμάτων 2.534, τα 17 νέα σήμερα.
Σαράντα τρεις πολίτες νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.
Εξήντα πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν ελεγχθεί 66.094 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τα συμπτώματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στη υποψία πως έχουμε τη νόσο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τοποθετήθηκε πρόσφατα επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε κάποια περαιτέρω συμπτώματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας. Εκτός από τα γνωστά (πυρετός, βήχας, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή) προστέθηκαν οι κρυάδες, το ρίγος, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία, ο πονόλαιμος και η ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε εκ νέου ότι η επιτροπή εμπειρογνώμων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η επιτροπή τοποθετήθηκε και για την επόμενη φάση των μέτρων, σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε ότι κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, όπως π.χ. σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία-κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους που έχουν στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, στην επόμενη φάση η μάσκα δεν μπορεί να γίνει μέσο που θα μας δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. «Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση μαζί με την προσωπική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικό πάντοτε στην τσέπη μας, την τήρηση των αποστάσεων, την τήρηση των κανόνων όταν βάζεις και βγάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προ-συμπτωματικούς ασθενείς», πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε να τραυματιστεί αυτή η ευαίσθητη προσπάθεια επιστροφής μας σε αυτήν την μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής, τα μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς. Νομίζω οποιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Παραμένουμε σε μια εθνική επαγρύπνηση. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε λάθος την όλη κατάσταση. Δεν πρέπει να αποτιμήσουμε με λάθος τρόπο τα γεγονότα. Αυτή η λάθος αποτίμηση, θα μας οδηγήσει από μια μικρή και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού σε μια επάνοδο και ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

“Προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση των μέτρων”

«Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη γιατί σε όλη τη διάρκειά της ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε θέσει, όμως προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση των μέτρων» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η άρση των μέτρων θα πρέπει να μεταβάλλει και να μεταφέρει την προσωπική μας ευθύνη από το στοίχημα της μέχρι σήμερα παραμονής μας στο σπίτι, στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Το πέρασμα της νέας φάσης θα εκτυλίσσεται κανονικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρξει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία.

Ο κανόνας είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας, κατέστησε σαφές.

Υπογράμμισε εκ νέου ότι ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτομαγιά, «άρα δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές».

Επίσης, ανέφερε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ενημέρωσε ακόμα ότι παρατείνεται η ισχύς των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στον δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ενώ ανακοίνωσε ότι από αύριο το πρωί λήγουν και αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα περιοριστικά μέτρα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στην παραλία Πάτρας και στην παραλία Βόλου.

Αντιδράσεις κατοίκων για τα όρια της καραντίνας στη Ν. Σμύρνη Λάρισας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων τμήματος της συνοικίας της Νέας Σμύρνης Λάρισας, σχετικά με την οριοθέτηση των δρόμων που εξακολουθούν να είναι σε καραντίνα.

Τις αντιδράσεις αυτές ενίσχυσε ακόμη περισσότερο, γλέντι στον οικισμό των Ρομά που είναι σε καραντίνα, το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η καραντίνα στο τμήμα της συνοικίας της Νέας Σμύρνης όπου διαμένουν Ρομά και μη Ρομά λήγει στις 30 Απριλίου.

Στο μεταξύ αύριο θα γίνει επανέλεγχος των Ρομά που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοίό και φιλοξενούνται στο Κέντρο «Αρωγή» και συμπληρώνουν 14 ημέρες παραμονής. Σε περίπτωση που είναι αρνητικοί, θα τους δοθεί εξιτήριο, όπως και σε άλλα 18 άτομα από τον οικισμό την περασμένη Παρασκευή.

Ανοικτό είναι από σήμερα το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας, υπό αυστηρή, ωστόσο, επιτήρηση.

Επτά ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο (στις 15:00 αντί στις 22:00) ήρθη το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μετά το πράσινο φως που άναψε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η παράκτιος ζώνη ήταν κλειστή από τις 31 Μαρτίου.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ