25/09/2021

Πρώτα να λειτουργήσει το πολίτευμα

Απορίας άξιον το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία νύξη από μέρους της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του πολιτεύματος -Η νομοθετική εξουσία έχει παραδοθεί στο Μαξίμου που κυβερνάει με ΠΝΠ

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη σταδιακή άρση της καραντίνας. Η επιστροφή στην κανονικότητα αναμφίβολα είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός καθώς αφορά την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ορθώς, επομένως, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη.

Μέρες τώρα μαθαίνουμε από κυβερνητικά στελέχη ότι η επιστροφή θα γίνει με προσεκτικά βήματα και οι λειτουργίες της οικονομίας και της κοινωνίας θα αποκατασταθούν με μια σειρά. Γι’ αυτό, όμως, που δεν έχουμε ακούσει λέξη είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Η χώρα, όπως γνωρίζουμε και όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφτεί με επικριτικό τρόπο, κυβερνιέται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες αυτό το διάστημα εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο με μειωμένη σύνθεση. Με μειωμένη, επίσης, κοινοβουλευτική σύνθεση εγκρίνονται νομοσχέδια υψίστης –αν ληφθεί υπόψη το περιεχόμενό τους– σημασίας (Παιδεία, Περιβάλλον κ.ά.).

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι βουλευτές και το προσωπικό της Βουλής δεν είναι άτρωτοι στην πανδημία και πρέπει να προφυλαχθούν. Γνωρίζουμε όμως –δεν έχει περάσει πολύς καιρός για να το ξεχάσουμε– ότι πολίτευμα της χώρας είναι η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Και καρδιά αυτού του πολιτεύματος είναι η Βουλή. Οταν η Βουλή δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί, αυτό συνιστά πλήγμα στο πολίτευμα και αλλοίωσή του. Αραγε η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται ή αυτό επιδιώκει;

Δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε δίκη προθέσεων. Οφείλουμε όμως να κρίνουμε στη βάση των πραγματικών γεγονότων. Και αυτά είναι αμείλικτα. Αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδιναν τη σημασία που πρέπει στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, υπήρχε τρόπος η Βουλή να συνεχίσει να λειτουργεί αδιαλείπτως και σε πλήρη σύνθεση. Είτε μέσω προγράμματος τηλεδιάσκεψης είτε με φυσική παρουσία.

Τόσα δισ. ευρώ διατέθηκαν αυτό το διάστημα. Οι πόροι υπήρχαν. Δύσκολο ήταν να ελέγχονται υγειονομικώς και σε συνεχή βάση τριακόσιοι άνθρωποι;

Οι πράξεις, όμως, της κυβέρνησης έδειξαν πως, με αιτία και αφορμή την πανδημία, έθεσε σε καραντίνα το πολίτευμα. Κάτι που αξιοποίησε δεόντως. Περιμένουμε σήμερα από τον Κυρ. Μητσοτάκη να αποδείξει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

“Εφημερίδα των Συντακτών”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ