Η κυβέρνηση είναι ικανή να εγγυηθεί την ασφαλή μετάβαση στη «νέα κανονικότητα»;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιάν. Μαντάς

Τώρα αρχίζουν πραγματικά τα δύσκολα. Για τον ελληνικό λαό, για την πραγματική οικονομία και, κυρίως, για τους κυβερνώντες.

Με το επικείμενο διάγγελμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της σταδιακής μετάβασης στη «νέα κανονικότητα», ενώ οι λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν στη συνέχεια από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η Ελλάδα κατάφερε να περάσει με επιτυχία, που επαινέθηκε, την πρώτη φάση της πανδημίας. Άλλωστε, το μάντρωμα του Έλληνα στον …αγαπημένο του καναπέ, με την δαμόκλειο σπάθη του φόβου, δεν ήταν δα και σπουδαίο κατόρθωμα. Ήταν, κατά γενική ομολογία, εύκολο για την κυβέρνηση να χειριστεί επικοινωνιακά το lockdown, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι πολίτες, αντιλαμβανόμενοι και τις σημαντικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τήρησαν καθολικά και ευλαβικά τα μέτρα της καραντίνας.

Τώρα με την «απελευθέρωση», θα τεθεί σε σκληρή δοκιμασία ό,τι έχει κατακτηθεί το τελευταίο δίμηνο. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, όσα πετύχαμε να ανατραπούν με την πολιτική απόφαση για τη γενικευμένη επιστροφή των μαθητών, για μόλις είκοσι μέρες, στα σχολεία και δη στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.

Όσο κι αν ορισμένοι κυβερνητικοί συγχέουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα με τα σχολεία, δύο είναι οι παράγοντες που βαρύνουν στην επίμαχη απόφαση: Ο πρώτος είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης να σταματήσουν αμέσως οι άδειες «ειδικού σκοπού» στον ιδιωτικό τομέα για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά έως 15 ετών. Ο δεύτερος, και βασικότερος, παράγοντας είναι η πίεση που ασκούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων για επαναλειτουργία έστω και τριών εβδομάδων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τα έσοδα από τα δίδακτρα του τελευταίου τριμήνου τα οποία πολλοί γονείς ήδη αρνούνται να καταβάλουν.

Η διαχείριση της επόμενης ημέρας μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτη εξίσωση όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρο το κομματικό σύστημα. Οι πολίτες θα κρίνουν αυστηρά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάταξη της χώρας. Όμως, όσο αυστηροί θα είναι μαζί της άλλο τόσο θα είναι και με την αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσονα.

Καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να ταΐσει νοικοκυριά με άνεργους, να αναθερμάνει παγωμένα μαγαζιά και χρεωμένες επιχειρήσεις, να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες.

Το μείζον ερώτημα παραμένει: Η κυβέρνηση είναι ικανή να εγγυηθεί την ασφαλή μετάβαση στη «νέα κανονικότητα»;

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν, πως ουδείς μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για την συμπεριφορά και την μεταδοτικότητα του κοροναϊού μετά το «βγαίνουμε από το σπίτι».
«Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, είμαστε μακριά», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ενώ προσώρας δεν έχει αποσαφηνιστεί το σχέδιο για την έξοδο των 500 συνεργείων του ΕΟΔΥ στον γενικό πληθυσμό, ώστε να αρχίσουν να καταγράφουν, με εργαστηριακό έλεγχο, την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Η καραντίνα και ο εγκλεισμός τελειώνουν. Η αναστολή της Δημοκρατίας, έστω με παραλλαγές, ο πανικός, ο φόβος, ο αρνητισμός, η καταστροφολογία και η απαισιοδοξία, όμως, θα μείνουν;

Από εμάς εξαρτάται!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ