Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DOI 2020: Ανοσολογία…”Μηνύματα ελπίδας για πρόληψη και θεραπεία” της νόσου COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσολογικών Εταιρειών (EFIS) το 2005, θέσπισε την 29η Απριλίου ως ημέρα εορτασμού της Ανοσολογίας στην Ευρώπη (DOI-Day of Immunology). Η Διεθνής Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών (IUIS), λόγω της μεγάλης αποδοχής και επιτυχίας του θεσμού, τρία χρόνια αργότερα καθιέρωσε την 29 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του κοινωνικού συνόλου για την επιστήμη της Ανοσολογίας, τις εξελίξεις στην έρευνα και τα επιτεύγματά της στα πεδία των λοιμώξεων, της αυτοανοσίας, του καρκίνου, της μεταμόσχευσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας μέλος και των δύο αυτών διεθνών οργανισμών συμμετέχει επίσημα κάθε χρόνο στον εορτασμό αυτής της ημέρας, με εκδηλώσεις για την ενημέρωση της δημόσιας κοινότητας και των επιστημόνων υγείας, για θέματα που αφορούν τη μελέτη του ανοσιακού συστήματος στην υγεία και στη νόσο και τη σημαντική συμβολή της Aνοσολογίας στη διαμόρφωση της υγείας έναντι των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.

Η Aνοσολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με το ανοσιακό σύστημα, ένα σύστημα πολύπλοκο, άριστα οργανωμένο, προϊόν μιας μακράς εξελικτικής πορείας στην αέναη μάχη έναντι των παθογόνων και το οποίο όσο η έρευνα προχωρά, ολοένα και περισσότερο μας αποκαλύπτεται και μας εκπλήσσει με τις ανεξάντλητες δυνατότητές του.

Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η Ανοσολογία είχε αλματώδη εξέλιξη, γεγονός που το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός των επιστημόνων της που τιμήθηκαν με το βραβείο NOBEL, αφού οι ανακαλύψεις τους πέρα από την κατανόηση των ανοσιακών μηχανισμών, με τις εφαρμογές τους βοήθησαν στην πρόληψη, την ίαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών (εμβόλια, μεταμοσχεύσεις, μονοκλωνικά αντισώματα).

Τα εμβόλια υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ανοσολογίας. Η ανακάλυψή τους αποτέλεσε το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη πολλών νοσημάτων και έσωσε εκατομμύρια ζωές στον κόσμο.

Σήμερα που η πανδημία COVID-19 αποτελεί και πάλι μια παγκόσμια απειλή, η αξία και η συμβολή τους στη δημόσια υγεία αναγνωρίζεται περισσότερο από ποτέ.

Η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 όπως και οι άλλες ιώσεις αντιμετωπίζεται κυρίως από το ανοσιακό σύστημα το οποίο διαθέτει την εγγενή ικανότητα προσαρμογής και απόκρισης στην πρόκληση κάθε άγνωστου παράγοντα ή κινδύνου.

Η ανοσιακή απόκριση για τον έλεγχο και την εξάλειψη της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 είναι απαραίτητη αλλά δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Όταν καταστεί υπερβολική στην αντιμετώπιση του παθογόνου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη φλεγμονή και τις ανοσοπαθολογικές βλάβες των πνευμόνων, αλλά και άλλων οργάνων. Η ανάπτυξη ειδικού εμβολίου και ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι απόλυτα αναγκαία.

Δεδομένου ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Ανοσολογίας συμπίπτει με την πανδημία COVID-19, στην εκδήλωση αυτή θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το ανοσιακό σύστημα στην πρόκληση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Στην παρούσα συγκυρία της παγκόσμιας απειλής η Ανοσολογία στέλνει “μηνύματα ελπίδας για πρόληψη και θεραπεία” στη νόσο COVID-19.

Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης, πατήστε εδώ.

Για το πρόγραμμα της “Ημέρας Ανοσολογίας 2020” πατήστε εδώ.

pagosmia imera anosologias afisa2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ