Capital controls φέρνει η κατάρρευση στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορατό είναι το ενδεχόμενο capital controls στην Τουρκία, όπου την χειρότερη πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου σημείωσε χθες το νόμισμα.

Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών να κρατηθεί η τουρκική λίρα στο όριο της ισοτιμίας επτά προς ένα, χθες το ξεπέρασε χάνοντας περαιτέρω την αξία της. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμά της αυτή την εβδομάδα και τα συνολικά αποθέματά της μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι προσπάθειές της όμως να συγκρατήσει την καταβαράθρωση το νομίσματος δεν αναμένεται να φέρουν αποτέλεσμα. Είναι ζήτημα ολίγου χρόνου η λίρα να υποχωρήσει κι άλλο φθάνοντας σε ισοτιμία της τάξως των οκτώ προς ένα.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί διεθνής βοήθεια, είτε με κάποιο πρόγραμμα του ΔΝΤ, είτε με συμφωνίες παροχής συναλλάγματος με swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Όμως η πρώτη επιλογή απορρίπτεται προς το παρόν από το τουρκικό καθεστώς, ενώ η δεύτερη έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν δολάρια στον Ερντογαν ο οποίος ασκεί ανορθόδοξες πολιτικές στα επιτόκια και τη χώρα και το πιθανότερο είναι να τα κάψει κι αυτά στη στήριξη της ισοτιμίας του νομίσματός του.

Εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ