Παγκόσμια Ημέρα Χορού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2020

Το φετινό μήνυμα φέρει την υπογραφή του Νοτιοαφρικάνου χορευτή, χορογράφου και ηθοποιού Γκρέγκορι Βουγιάνι Μακόμα:

Ήταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσα πρόσφατα που χρειάστηκε να σκεφτώ εις βάθος για τον χορό, για το τί σημαίνει για μένα. Για να απαντήσω, έπρεπε να διερευνήσω το ταξίδι μου και αντιλήφθηκα ότι τα πάντα είχαν να κάνουν με τον σκοπό και πως η κάθε μέρα παρουσιάζει μια καινούργια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως είναι μέσα από το χορό που προσπαθώ να καταλάβω τον κόσμο.

Ζούμε εν μέσω απίστευτων τραγωδιών, σε μια εποχή που θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα ως τη μετά-ανθρώπινη εποχή. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να χορεύουμε με σκοπό, να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Ο σκοπός και η ενσυναίσθηση πρέπει να επικρατήσουν επί του διαχρονικά αδιαμφισβήτητου εικονικού τοπίου διάλυσης που οδήγησε σε μια κάθαρση καθολικής θλίψης που κατακτά τη λύπη, τη σκληρή αυτή πραγματικότητα που συνεχίζει να διαπερνά τους ζωντανούς που έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο, την απόρριψη και τη φτώχεια. Ο χορός μας πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου και σε εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη διαφύλαξη και τη βελτίωση των ανθρώπινων συνθηκών, ότι είμαστε ένας στρατός οργισμένων στοχαστών και ότι ο σκοπός μας είναι ένας και αυτός είναι να αλλάξουμε τον κόσμο βήμα με βήμα. Ο χορός είναι ελευθερία και μέσω της ελευθερίας μας, πρέπει να απελευθερώσουμε άλλους από τις παγίδες που αντιμετωπίζουν σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Ο χορός δεν είναι πολιτική πράξη, καθίσταται όμως πολιτική πράξη επειδή κουβαλά στον πυρήνα του μια ανθρώπινη σύνδεση και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται στις περιστάσεις στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Καθώς χορεύουμε με τα σώματά μας, που κατρακυλούν στο χώρο και μπλέκονται μαζί, γινόμαστε μια δύναμη κίνησης που υφαίνει καρδιές, αγγίζει ψυχές και προσφέρει ίαση που τόσο απελπισμένα χρειαζόμαστε. Και ο σκοπός γίνεται μια Λερναία Ύδρα, ένας ανίκητος και αδιαίρετος χορός. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να χορέψουμε κι άλλο!

Το Υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού γιορτάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο πλαίσιο της σειράς #μένουμε_σπίτι του ΥΠΠΟΑ, θα δούμε οκτώ βίντεο, στα οποία, χορευτές και σπουδαστές παρουσιάζουν την τέχνη τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σημασία του χορού σήμερα.

Στο πρώτο βίντεο, οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ερμηνεύοντας χορευτικές φράσεις από χορογραφίες εμβληματικών χορογράφων. Μεταξύ άλλων, ερμηνεύουν Μωρίς Μπεζάρ, Οχάντ Ναχαρίν, Μαριύς Πετιπά, Άκραμ Καν, Ματς Εκ, DV8 κ.ά.

Φορώντας πουέντ, τυτύ, κορμάκια, αλλά και φόρμες γυμναστικής και φορέματα και παπούτσια καρακτέρ, οι νεαροί σπουδαστές της Σχολής Χορού ανεβαίνουν σε ταράτσες, βγαίνουν σε πάρκα, κάνουν το σαλόνι στούντιο μπαλέτου και αποτίουν φόρο τιμής στους χορογράφους που άλλαξαν την τέχνη του χορού και έχουν επηρεάσει πολλές γενιές σπουδαίων χορευτών. Για την ώρα ακολουθούν την οδηγία #menounspiti και κάνουν μαθήματα online. Πολύ σύντομα όμως, θα βρεθούν ξανά στις αίθουσες μαθημάτων και τη σκηνή για να ιδρώσουν, να κλάψουν, να προσπαθήσουν, να πέσουν και να ξανασηκωθούν, να χειροκροτηθούν για την τέχνη του χορού, στην οποία αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους.

Στο βίντεο συμμετέχουν οι σπουδαστές: Παύλος-Ορφέας Αργυρόπουλος, Μαρία-Δέσποινα Βαζάκα, Μαρία Βιολάκη-Γεωργιλαδάκη, Ιφιγένεια Βλάικου, Καλλιόπη Βοϊδάσκη, Αναστασία Γαλάτη, Κατερίνα Δεβετζή, Αναστασία Θεμιστοκλέους, Αγγέλα Ιωάννου, Λάμπρος Καζέρος, Αναστάσιος Καλαμπόκης, Σοφία Κοσκινά, Απόστολος Κουσίνας, Κωνσταντίνα Κωλλέτα, Φώτης Κωνσταντίνου, Ελένη Μακρή, Γεώργιος Μάργης, Αγγελική Μιχαλάκη, Στυλιανή Μπυράκη, Ελένη Μυριαγκού, Μαρία Νικολίτσα, Γεωργία Νικολοπούλου, Κιάρα Νταϊλάνι, Μαρίνα-Ανδριανή Παντελάκη, Παρθένα-Ζωή Παπαδοπούλου, Αναστασία Παττελάκη, Θεόνη Περάκη, Γεωργία Πετρολέκα, Μιχάλης Πίνος, Νεκτάριος Ράμιας, Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Στάθης Τζουβάρας, Ασπασία Τσαγκάδα, Ηλιάνα Υφαντή, Ελένη Φώτου, Μαρία Χαρουτιουνιάν, Ορφέας Χατζησπύρου, Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου.

Μουσική: Κουράντ από τη Σουίτα για τσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα BWV 1008 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.Βιολοντσέλο: Νικόλαος – Σπυρίδων Πρεβεζιάνος, Κορυφαίος Α, Ορχήστρα ΕΛΣ. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μάτσκαρης

Το βίντεο θα προβληθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 8 μ.μ. από το κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook και θα αναμεταδοθεί από τα social media του ΥΠΠΟΑ.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επτά βίντεο, στα οποία, τέσσερις χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και τρεις σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απαντούν στην ερώτηση «Τι είναι για σας ο χορός σήμερα;», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2020. Συμμετέχουν: η Α Χορεύτρια Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελεάνα Ανδρεούδη, οι χορευτές του Corps de ballet της ΕΛΣ, Γιάννης Μητράκης, Τζορντάνο Μπότσα, Αγιούκα Νίττα και οι σπουδαστές της Σχολής Χορού ΕΛΣ Αγγελική Μιχαλάκη, Γεώργιος Μάργης, Ελένη Μυριαγκού.

Τα βίντεο θα προβληθούν από το κανάλι του ΥΠΠΟΑ στο YouTube και τα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.​

– Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 9.30 μ.μ. από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα προβληθεί η όπερα «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ με τη Μάρλις Πέτερσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σκηνοθεσία είναι του Αρνώ Μπερνάρ και η μουσική διεύθυνση του Μισέλ Πλασσόν.

sansimera

ΔΗΜΟΦΙΛΗ