Συναγερμός και στη Γαλλία για το σπάνιο σύνδρομο στα παιδιά. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονη ανησυχία επικρατεί και στις γαλλικές αρχές για το σπάνιο σύνδρομο που πλήττει παιδιά και εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως σχετίζεται με τον κορονοϊό. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, περίπου 15 παιδιά νοσηλεύονται στο Παρίσι με σοβαρά συμπτώματα, χωρίς ευτυχώς μέχρι τώρα να έχει καταγραφεί θάνατος.

Ο Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως «το αντιμετωπίζω πολύ πολύ σοβαρά. Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε απολύτως καμιά ιατρική εξήγηση. Πρόκειται άραγε για μια φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από μια νόσο που προϋπάρχει στα παιδιά που προσβάλλονται απ’ αυτόν τον ιό ή για μια άλλη λοιμώδη νόσο; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα». Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να συνδεθεί με τον νέο κορονοϊό.

Πρώτες έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, κάνοντας λόγο για αύξηση του αριθμού των παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Kawasaki, ενός αγγειακού συνδρόμου που προσβάλλει τα μικρά παιδιά και του οποίου η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη.

Κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, καθώς και στη Γαλλία, δήλωσε ο Ολιβιέ Βεράν. Όπως εξήγησε τα παιδιά εμφανίζουν «συμπτώματα πυρετού, συμπτώματα στο πεπτικό και μια αρκετά γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια». Και συμπλήρωσε πως «καθ’ όσα γνωρίζω ευτυχώς κανένα παιδί δεν έχει χάσει τη ζωή του απ’ αυτές τις επιπλοκές οι οποίες είναι αρκετά σπάνιες ασθένειες που μπορεί να συνοδεύονται από φλεγμονή της καρδιάς».

Ο Γάλλος υπουργός διευκρίνισε πως ορισμένα από τα παιδιά αυτά «στη Γαλλία όπως και στην Αγγλία, αλλά όχι όλα, αποδείχθηκαν φορείς του κορονοϊού» και μίλησε για «κάποια ανησυχία και κάποια επιφυλακή».

«Κινητοποιώ τη νοσοκομειακή και την επιστημονική κοινότητα στη Γαλλία και διεθνώς για να έχουμε το μέγιστο των δεδομένων που μπορούμε να έχουμε ώστε να δούμε αν υπάρχει λόγος να συσχετίσουμε τον κορονοϊό με αυτή τη μορφή που μέχρι τώρα δεν είχε παρατηρηθεί πουθενά», πρόσθεσε, καθώς αυτός ο νέος κορονοϊός δεν σταματά να επιφυλάσσει κακές εκπλήξεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την προβλεπόμενη επαναλειτουργία των σχολείων στη Γαλλία από τις 11 Μαΐου υπό το φως αυτών των νέων στοιχείων, ο υπουργός υπενθύμισε πως από την αρχή της επιδημίας, η Covid-19 προσέβαλε λίγο τα παιδιά και πως τα σοβαρά κρούσματα στον παιδικό πληθυσμό αφορούσαν παιδιά που είχαν υποκείμενες νόσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ