Ο «ζωτικός χώρος» του Χίτλερ και η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει συνταράξει όλον τον πλανήτη. Οι κυβερνήσεις 190 τουλάχιστον χωρών έχουν εστιάσει όλες τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, στην οικονομία και στην κοινωνία.

Αναπτυξιακοί σχεδιασμοί, προϋπολογισμοί, προσδοκίες για το μέλλον και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, στο ατομικό και στο συλλογικό επίπεδο, έχουν ανατραπεί, ανασταλεί ή και ακυρωθεί.

Η Κύπρος επλήγη από την πανδημία και ήδη έχει επηρεαστεί στην οικονομία, την οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρεί να επανεκκινήσει σύντομα. Από την άλλη, είναι η ασίγαστη τουρκική επιθετικότητα, που μορφοποιείται με την εισβολή και κατοχή της κυπριακής ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, πολιορκία της νήσου από τον τουρκικό στόλο, επέκταση στην ξηρά και ασταμάτητες απειλές εναντίον της ύπαρξης και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Ενώ, λοιπόν, όλος ο πλανήτης προσπαθεί ακούραστα να ανακόψει την πανδημία και να επανεκκινήσει τη ζωή των ανθρώπων και την οικονομία, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ξένες εταιρείες έχουν αναβάλει έρευνες και γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας του κορωνοϊού και της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Ο Ερντογάν, όμως, ως ατιμώρητος Τούρκος πειρατής, έστειλε ξανά το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε θαλασσοτεμάχια που ανήκουν στην ιταλική ΕΝΙ και στη γαλλική Total. Οι στόχοι του είναι ξεκάθαροι σε όσους παρακολουθούν και αναλύουν την πολιτική πειρατεία του.

Ο δάσκαλος, ο Χίτλερ

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ως μεγάλο δάσκαλο, όπως παραδέχτηκε δημόσια, τον εγκληματία και δολοφόνο Χίτλερ! Η πολιτική τεχνοτροπία του Ερντογάν έχει μοναδικές ομοιότητες με εκείνην του γενοκτόνου δασκάλου του, Χίτλερ.

> Ας ανοίξουμε την Ιστορία:

Ο Χίτλερ ήταν μέγας δημαγωγός και αυτή η ικανότητα παρέμεινε το κύριο όπλο του σε όλη τη διάρκεια του Γ’ Ράιχ. Είχε μιαν υπνωτική, σχεδόν αισθησιακή σχέση με το περιβάλλον, γι’ αυτό μαγνήτιζε τα πλήθη που παραληρούσαν κατά τη διάρκεια ομιλιών του.

Ο Ερντογάν αξιοποιεί και αυτός τη δημαγωγία επενδυμένη με την επίμονη επίκληση του Αλλάχ και του κορανίου, για να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα θρησκευτικά αισθήματα των τουρκικών μαζών. Ο Χίτλερ ήταν μεγαλομανής, ενστικτώδης και ταχύς στις αποφάσεις του. Ο Ερντογάν είναι επίσης μεγαλομανής και φαραωνικός.

• Το χλιδάτο παλάτι, στο οποίο διαμένει, αποτελείται από 1.150 και πλέον δωμάτια και στοίχισε πάνω από 500 εκ. Το νέο αεροδρόμιο της Κων/πολης είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Άλλο φαραωνικό έργο που σχεδιάζει είναι το άνοιγμα νέου καναλιού, δίπλα από εκείνο του Βοσπόρου.

Ο Χίτλερ έφερε βαρέως τις πρόνοιες των Συνθηκών των Βερσαλλιών και του Λοκάρνο. Τις οδήγησε σε αχρησία με την ανοχή και των εχθρών του, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν ετεροβαρής για την Τουρκία και απαιτεί την κατάργησή της επειδή, λέγει, άλλαξαν τα δεδομένα από τη δεκαετία του ’20.

Ερντογανική δικτατορία

Ο Χίτλερ μεθόδευσε τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας ώστε να υλοποιήσει μιαν επεκτατική-κατακτητική πολιτική, ενώ οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες υμνωδούσαν τον αφοπλισμό. Ιδιαίτερα η Βρετανία έφτασε στο σημείο να πιστεύει, αφελέστατα, ότι ο Χίτλερ συμβόλιζε μεγαλύτερες ελπίδες για ειρήνη από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ποιαν εικόνα προέβαλε αρχικά ο Ερντογάν; Εκείνην ενός ισλαμιστή light που, δήθεν, ήταν δημοκράτης και ευρωπαϊστής. Το τουρκικό «μοντέλο ισλαμικής δημοκρατίας», σύμφωνα με επιπόλαιες εκτιμήσεις δικών μας πολιτικών και ξένων αναλυτών, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλες μουσουλμανικές χώρες.

• Τελικά, ο Ερντογάν και το Ισλάμ του κατήντησαν η χειρότερη δικτατορία και η επαχθέστερη μορφή δίωξης, καταπίεσης και φίμωσης του τουρκικού λαού και θανάσιμη απειλή για τον Ελληνισμό και γειτονικούς λαούς.

Ο Χίτλερ αξιοποιούσε ληστρικά και αποτελεσματικά τις φοβίες και τις ανασφάλειες των δυτικών δημοκρατιών εξαπολύοντας συχνά αστραπόβροντα ειρήνης, που ήταν ακριβώς κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αυταπατών των δυνητικών θυμάτων του.

Ο Ερντογάν τι διατυμπανίζει καθημερινά; Ότι θέλει ειρήνη, ότι επιδιώκει δήθεν μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές του αλλά με τουρκικές προδιαγραφές και αρπαγή εδαφών, όπως στην Κύπρο και στη Συρία. Και πειρατικές επιθέσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβητήσεις της κυριαρχίας της Ελλάδος.

Πετσόκοψαν την άμυνα

Ο Χίτλερ, το 1934, ανήγγειλε τον γερμανικό επανεξοπλισμό. Τον υλοποίησε χωρίς καμία ζημιά ή καταγγελία από τη διεθνή κοινότητα. Ο Ερντογάν, μόλις κατέλαβε την εξουσία, άρχισε από το 2003 τον επανεξοπλισμό της Τουρκίας σύμφωνα με τις υποδείξεις του μέντορά του, Νταβούτογλου και στη βάση της πολιτικής τεχνοτροπίας του Χίτλερ.

Έκτισε ναυτικό και πολεμική βιομηχανία (το 80% και πλέον των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τουρκικής παραγωγής), ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος πετσόκοψαν κυριολεκτικά τα κονδύλια για την άμυνα και μείωσαν τη θητεία χωρίς αναπλήρωση πεπαλαιωμένων και άχρηστων οπλικών συστημάτων.

• Ελλάδα και Κύπρος ενήργησαν όπως η Γαλλία και η Βρετανία έναντι του Χίτλερ. Ανέχθηκαν τον γερμανικό επανεξοπλισμό επειδή δεν ήξεραν τι να κάνουν. Το Παρίσι και το Λονδίνο αρνήθηκαν να κατανοήσουν ότι, από τη στιγμή που ο Γερμανός δικτάτορας θα επετύγχανε τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας, δεν θα είχαν πλέον καμία σημασία οι αληθινές προθέσεις του.

Ελλάδα και Κύπρος παρακολουθούσαν τον εξοπλισμό της Τουρκία χωρίς να ανησυχούν και χωρίς να αντιδρούν με ενίσχυση των δικών τους δυνάμεων. Ο Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζε να αποκοιμίζει γλυκερά τις ηγεσίες στην Αθήνα και στη Λευκωσία με τις δήθεν ειρηνικές προθέσεις του και τα φιλειρηνικά ανοίγματά του.

Στα τουρκικά Σούσα

Ας θυμηθούμε τη μετάβαση στα τουρκικά Σούσα, του Ν. Αναστασιάδη με ανώτατους αξιωματούχους του ΔΗΣΥ, τον Φεβρουάριο του 2005. Σε συνέντευξη στον στενό συνεργάτη του, Μακάριο Δρουσιώτη, επισήμανε πως «δεν συναντήσαμε εκεί κανέναν Αρταξέρξη, αλλά συνομιλητές, οι οποίοι σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά μας και άκουσαν τις ανησυχίες μας». Περιγράφοντας πώς τον υποδέχτηκαν στην Τουρκία, είπε:

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε αισθανθεί τη θερμότητα της υποδοχής όχι μόνο από αυτούς που μας φιλοξένησαν, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Ποτέ στο παρελθόν δεν δόθηκε τόσο θετική υποδοχή σε ελληνοκυπριακή αποστολή στην Τουρκία. Σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σε μία εχθρική χώρα». Σε ερώτηση πώς έκρινε τον Ερντογάν, ο Αναστασιάδης απάντησε:

• «Είναι ένας ηγέτης διαφορετικός από τους υπόλοιπους που ξέραμε μέχρι σήμερα (…). Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης, ξέρει τι θέλει και πώς να το επιτύχει. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, είναι κατακλυσμιαίες. Μόνο εάν επιτύχει να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική ασφάλεια στην περιοχή».

Ας θυμηθούμε και τη μετάβαση στην Τουρκία τού ΓΓ του ΑΚΕΛ με αξιωματούχους του κόμματος, τον Ιανουάριο του 2016 και τον Νοέμβριο του 2018. Ο Α. Κυπριανού δήλωσε ότι, «τα μηνύματα που θέλουν να μας στείλουν από την Τουρκία είναι θετικά». Αυτό έκανε ακριβώς και ο Χίτλερ με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Τις αποκοίμιζε με όσα ήθελαν να ακούσουν.

Ψυχολογικό… πρόβλημα

Για χρόνια οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούσαν να καταλάβουν τις προθέσεις του Χίτλερ, όπως και δικοί μας ηγέτες. Ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης και ο Α. Κυπριανού έψαχναν να καταλάβουν τις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Και πότε; Ενώ η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το 37% της νήσου και ενώ καθημερινά βροντοφωνάζει ότι απαιτεί πλήρη έλεγχο και τουρκοποίηση της Κύπρου διά της, τουρκικών προδιαγραφών, διζωνικής.

Μόνον ο Τσώρτσιλ προειδοποιούσε εναντίον της στρατιωτικής ισχυροποίησης της Γερμανίας. Οι Βρετανοί ηγέτες απέρριψαν τις προειδοποιήσεις του επειδή ξεκινούσαν από την αφελέστατη εκτίμηση ότι το κλειδί της ειρήνης ήταν ο αφοπλισμός και επειδή αντιμετώπιζαν τον Χίτλερ ως ένα… ψυχολογικό πρόβλημα και όχι ως απειλή.

• Τα περί… ψυχολογικού προβλήματος προσάπτονται από τουρκοφρενείς της πλευράς μας σε όσους από εμάς εδώ και χρόνια προειδοποιούμε ασταμάτητα για τους αδίστακτους τουρκικούς επεκτατικούς και κατακτητικούς στόχους εναντίον της Κύπρου, που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1930 (Ατατούρκ), μορφοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1950 (Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ) και εφαρμόστηκαν το 1974 με την τουρκική εισβολή.

Οι προθέσεις Χίτλερ-Ερντογάν

Την Κυριακή, 7 Μαρτίου 1936, ο Χίτλερ εισέβαλε στην αποστρατιωτικοποιημένη Ρηνανία, παραβιάζοντας και τον τελευταίο όρο της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Γι’ ακόμα μια φορά οι δυτικές δημοκρατίες, όπως επισημαίνει ο Κίσινγκερ («Διπλωματία», σελ. 337), «βρέθηκαν σε αδυναμία να προσδιορίσουν με βεβαιότητα τις προθέσεις του Χίτλερ.

»Οι δημοκρατίες εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι είχαν να κάνουν με έναν συνηθισμένο, αν και κάπως υπερφίαλο, εθνικό ηγέτη. Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία συγκέντρωναν όλη τους την προσοχή στην προσπάθεια να διαβάσουν τις σκέψεις του Χίτλερ. Ήταν ειλικρινής; Ήθελε πραγματικά ειρήνη;».

Αντιπαραβάλετε τα πιο πάνω με παρόμοια διαχρονικά ερωτήματα και διερεύνηση προθέσεων του Ερντογάν από τις ηγεσίες της Αθήνας και της Λευκωσίας. Κάθε φορά που ο Τούρκος πειρατής προκαλούσε στο Αιγαίο και στην Κύπρο, Ελλάδα και Κύπρος ζητούσαν κυρώσεις -όχι οικονομικές- κατά της Τουρκίας. Την ίδια τακτική ακολούθησαν η Γαλλία και η Βρετανία έναντι του Χίτλερ.

• Ας προσεχθεί η πολιτική της Αγγλίας έναντι του ναζιστή ηγέτη: «Η Αγγλία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην επιτρέψει την επιβολή στρατιωτικών και/ή οικονομικών κυρώσεων στη Γερμανία». Την ίδια πολιτική η Αγγλία υιοθέτησε πολλές φορές υπέρ της κατοχικής Τουρκίας και εναντίον της Κύπρου στην ΕΕ, στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα.

Ενώπιον του Χίτλερ, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες εφάρμοσαν την πολιτική κατευνασμού του ναζιστικού θηρίου. Ο κατευνασμός ήταν η επίσημη πλέον πολιτική που η Γαλλία ακολουθούσε με επιφύλαξη και η Βρετανία με ενθουσιασμό. Την πολιτική κατευνασμού του τουρκικού θηρίου ακολουθούν η Αθήνα και η Λευκωσία, ιδιαίτερα από την εποχή του Σημίτη και την κρίση στα Ίμια, μέχρι σήμερα.

«Ζωτικός χώρος»

Από τη στιγμή που βάφτισαν τον ψοδεϊσμό τους με την Καραμανλική θεωρία ότι «η Κύπρος κείται μακράν», και μετά την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα επιδίωκε να καλύψει το κενό διά της εισβολής και κατοχής της νήσου.

Ο Χίτλερ δεν άργησε πολύ να καταθρυμματίσει κυριολεκτικά τις αυταπάτες των οπαδών τού κατευνασμού όπως αυτός μορφοποιήθηκε με τη συνθήκη του Μονάχου: Κατέλαβε την Τσεχοσλοβακία, η οποία επιβεβαίωσε αυτά που ο ναζιστής ηγέτης φώναζε στους στρατηγούς του. Ότι δηλαδή η Γερμανία χρειαζόταν «ζωτικό χώρο», το περιβόητο lebensraum. Δηλαδή επέκταση και κατάληψη εδαφών πέραν της Γερμανίας.

Πώς τιτλοφορείται το βιβλίο του Νταβούτογλου, μέντορα του Ερντογάν; «Το Στρατηγικό Βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας». Ο Ερντογάν εννοεί επανακατάκτηση εδαφών που άλλοτε ήσαν υπό οθωμανική κατοχή. Ήδη η χώρα του κατέχει το 37% της Κύπρου, εισέβαλε και κατέχει μέγα τμήμα της Συρίας, εισέβαλε στη Λιβύη, προκαλεί και διεκδικεί το μισό Αιγαίο, απαιτεί τους μισούς υδρογονάνθρακες από την κυπριακή ΑΟΖ.

Πειρατής και άρπαγας

Τελευταία προτάσσει τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Δι’ αυτής ο Τούρκος πειρατής διεκδικεί 480.000 και πλέον τ. χλμ θάλασσας, από τη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, περιλαμβανομένης και μεγάλης έκτασης της Κυπριακής ΑΟΖ. Όλα αυτά είναι ο λεγόμενος τουρκικός «ζωτικός χώρος» κατ’ αντιγραφήν του χιτλερικού, ναζιστικού.

• Αθήνα και Λευκωσία καλούνται, επιτέλους, να αντιληφθούν ότι δεν έχουν να κάνουν με έναν πολιτισμένο ηγέτη ενός δημοκρατικού κράτους, αλλά με έναν σεσημασμένο πειρατή και άρπαγα δικτατορικού και τρομοκρατικού καθεστώτος.

Όσο τρέφουν αυταπάτες και ευσεβείς πόθους ότι θα βρουν λειτουργικές και δημοκρατικές λύσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό με αυτόν τον πειρατή, τόσο θα τσιμεντώνουν την πεποίθησή του ότι: Απέναντί του έχει τρεμαλέους Έλληνες ηγέτες που προτάσσουν τον κατευνασμό του αττιλικού θηρίου για να αποφύγουν τον πόλεμο, υβριδικό και άλλο, τον οποίο ήδη διεξάγει εναντίον τους.

Του Σάββα Ιακωβίδη

sigmalive

ΔΗΜΟΦΙΛΗ