Αυτή είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεύτερη στην κατάταξη είναι η κεντρική Αθήνα.

Το 2018, οι μεγάλες πρωτεύουσες και οι γύρω περιοχές τους με πρώτο το Παρίσι αποτελούσαν τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Στο Παρίσι, ζουν κατά μέσο όρο 21.044 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (km2) της πόλης, μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Στην Κύπρο ζουν μόλις 94,4 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Σύμφωνα με την Eurostat, αρκετές από τις περιοχές που περιβάλλουν το Παρίσι βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις 10 πρώτες θέσεις, όπως Hauts-de-Seine (9.371 άτομα ανά km2), Seine-Saint-Denis (6.979 άτομα ανά km2) και Val-de-Marne (5.774 άτομα ανά km2).
Η δεύτερη υψηλότερη πυκνότητα στην ΕΕ καταγράφηκε στην Κεντρική Αθήνα, με 10.436 άτομα ανά km2, με τη Νότια Αθήνα (7.498 άτομα ανά km2) και τη Δυτική Αθήνα (7.114 άτομα ανά km2) επίσης να κατατάσσονται εξίσου στη δεκάδα.
Η υπόλοιπη δεκάδα περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της Ρουμανίας (Bucureşti, 7 917 άτομα ανά km2) στην τέταρτη θέση, τη βελγική πρωτεύουσα των Βρυξελλών (7 472 άτομα ανά km2) στην έκτη θέση και την ισπανική αυτόνομη πόλη Melilla στην ακτή της Βόρειας Αφρικής (6 050 άτομα ανά km2) στην ένατη θέση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πυκνότητα του πληθυσμού εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της χωρικής μονάδας που μελετήθηκε. Για παράδειγμα, σε πολύ λεπτομερές επίπεδο, το πιο πυκνοκατοικημένο τετραγωνικό χιλιόμετρο στην ΕΕ βρίσκεται στα νοτιοδυτικά προάστια της Βαρκελώνης, στο L`Hospitalet de Llobregat (53 119 κάτοικοι / km² το 2011).
Ακολουθεί το 18ο διαμέρισμα στο Παρίσι, όχι μακριά από τη Βασιλική της Sacré Cœur (52 218 κάτοικοι / km²) και τη Badalona στα βορειοανατολικά προάστια της Βαρκελώνης (50 287 κάτοικοι / km²).
Οι μεγάλες δασικές περιοχές και οι άγονες υποαρτικές περιοχές στη Φινλανδία και τη Σουηδία περιλαμβάνονται στη λίστα των δέκα περιοχών στην ΕΕ με τους λιγότερους κατοίκους ανά km2 το 2018.
Η Λαπωνία, η βορειότερη περιοχή της Φινλανδίας, μετρούσε μόνο 2 κατοίκους ανά km2. Η γειτονική περιοχή πέρα ​​από τα σύνορα στη Σουηδία, το Norrbottens län, μετράει 3 κατοίκους ανά km2, όπως και μια άλλη σουηδική περιοχή, το Jämtlands län, και η γαλλική υπερπόντια περιοχή Guyane.
Ακολούθησαν και άλλες σουηδικές και φινλανδικές περιοχές: Kainuu (4 κάτοικοι ανά km2), Västerbottens län (5) και Phjois-Karjala (9). Υπήρχαν μόνο 9 κάτοικοι ανά km2 στην κροατική κομητεία Lika-Senj (Ličko-senjska županija) καθώς και στις ισπανικές περιοχές Soria και Teruel.
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ