Νέες μελέτες για τον EastMed

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η IGI Poseidon προκήρυξε ανταγωνιστικό διάλογο για EPCI ((Engineering, Procurement, Construction and Installation).

Την ίδια ώρα που ο ενεργειακός τομέας δοκιμάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και μεγάλες εταιρείες, έως και πολυεθνικά μεγαθήρια, κουτσούρεψαν τους προϋπολογισμούς τους, ακύρωσαν ή ανέβαλαν μεγάλα αναπτυξιακά έργα και για κάποιες διακυβεύεται η επιβίωσή τους, η IGI Poseidon, η κοινοπραξία (με συμμετοχή από 50% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου της Ελλάδας και της ιταλικής Edison International Holding) που ανέλαβε την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού για τον αγωγό EastMed, προκήρυξε ανταγωνιστικό διάλογο για EPCI ((Engineering, Procurement, Construction and Installation).
Πρόκειται ουσιαστικά για προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από οίκους που επιθυμούν να αναλάβουν την πραγματοποίηση λεπτομερών σχεδιασμών για τους τεχνικούς όρους του αγωγού και των άλλων υποδομών, την κατασκευή, τη μεταφορά και την εγκατάσταση των τμημάτων που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή που ενώνει τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, με τελική κατάληξη την Πελοπόννησο, και από εκεί με άλλη σύνδεση με την ιταλική και ευρωπαϊκή αγορά.
Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενήθηκαν σε ελληνικές ιστοσελίδες, αλλά από αυτά δεν είναι σαφές ποια τμήματα της προκήρυξης θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα και ποια σε μεταγενέστερο χρόνο. Εν ολίγοις, δεν είναι ξεκάθαρο, και μάλλον φαντάζει απομακρυσμένο, το ενδεχόμενο ο ανταγωνιστικός διάλογος να καταλήξει σε ανάθεση κατασκευαστικών έργων στους οίκους που θα επιλεγούν. Το πιθανότερο είναι σε πρώτη φάση να ανατεθεί η πραγματοποίηση των λεπτομερών μελετών για τα κατασκευαστικά έργα και να αφεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο άλλες αποφάσεις ως προς την εκτέλεση του έργου, αφού απέχουμε πάρα πολύ από τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ypodomes.com, η πρόσκληση για τον ανταγωνιστικό διάλογο για το EPCI και οι παρεπόμενες διαδικασίες θα «τρέξουν» παράλληλα με την πραγματοποίηση του χρονοβόρου FEED (front-end engineering design), σε μία προφανή προσπάθεια να εξοικονομηθεί χρόνος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον ανταγωνιστικό διάλογο θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι για να εκτελέσουν τις «πρόδρομες προπαρασκευαστικές δραστηριότητες, με συνολικό κόστος περίπου 3 δισ.ευρώ, χωρίς, επαναλαμβάνουμε, να είναι σαφές ποια τμήματα της προκήρυξης θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα και με ποιο κόστος.
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ
politis.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ