Η Λαγκάρντ μας χτυπάει καμπάνα. Το Παρίσι στέλνει μας μήνυμα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2021, ενώ στη Γαλλία μιλούν για τη «μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 1947»!

Του Βασίλη Σκουρη
Εντάξει, μόνοι μας δεν το καταλαβαίνουμε το τι έρχεται στην οικονομία μετά τον κορονοϊό. Μας χτυπάει όμως ολόκληρη καμπάνα η Κριστίν Λαγκάρντ και μας στέλνει μήνυμα το Παρίσι και όχι μόνο!
«Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», δηλώνει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση της Eurostat ότι το ΑΕΠ υποχώρησε στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο κατά 3,8%! Προσοχή, το πρώτο τρίμηνο, όταν ακόμα στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν είχε ξεκινήσει η καραντίνα! «Στο α’ τρίμηνο αποτυπώνεται μόνο η αρχή της κρίσης», διεμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως οι αναλυτές της ΕΚΤ κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 12% φέτος για να ακολουθήσει ανάκαμψη το 2021 και ομαλοποίηση των συνθηκών τα επόμενα χρόνια. Προσέξτε: Δεν κάνει λόγο για ανάπτυξη αλλά για ανάκαμψη το 2021, όπως δεν κάνει λόγο για ανάπτυξη και μετά το 2021, μιλώντας για «ομαλοποίηση των συνθηκών τα επόμενα χρόνια».
Η εφημερίδα «Μοντ» κυκλοφορεί την Παρασκευή με τίτλο «Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της Γαλλίας από το 1947 και μετά». Το πρώτο τρίμηνο, με μόλις 15 ημέρες καραντίνα, η πτώση είναι 5,8%, με κάποιους αναλυτές να επιμένουν ότι μπορεί στο τέλος το κοντέρ να γράψει και …20%!Αντίστοιχα δε σημάδια, δυστυχώς, υπάρχουν και για άλλες χώρες.
Το ερώτημα είναι πώς στη χώρα μας υπάρχουν εκτιμήσεις από αρμόδιες αρχές και πρόσωπα για ύφεση 4 και 5%. Τα ερωτηματικά, μάλιστα, γίνονται μεγαλύτερα αν αναλογιστούμε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση πως η ελληνική οικονομία αποτελεί την πλέον ευάλωτη στην Ευρώπη λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό, που αποτελεί τον κλάδο που πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό, ενώ πλήττονται και άλλοι βασικοί τομείς της λεγόμενης «εξωστρεφούς» οικονομίας, όπως η ναυτιλία και οι εξαγωγές.
Ούτως ή άλλως ο χρόνος θα δείξει εάν υπάρχει βάση στις εκτιμήσεις αυτές, κάτι που όλοι ευχόμαστε και θέλουμε, ή εάν υπάρχουν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. Καλού κακού, πάντως, ας ακούσουμε τις καμπάνες που χτυπάει η Λαγκάρντ και ας μελετήσουμε τα στοιχεία από το Παρίσι-μην την πάθουμε όπως τότε με τα Μνημόνια….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ