Η «γενναιόδωρη» Τουρκία και το ατόπημα της Ε.Ε.

Ο Ερντογάν συνεχίζει τον αμανέ της επεκτατικής του πολιτικής και στα κατεχόμενα οι εγκάθετοί του ψάχνουν μέσα από την κρίση, την πανδημία, να λαθροβιώσουν πολιτικές αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, με στόχο να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι μια πολιτική, η οποία στηρίζεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Πόσο υπολογίζει η κατοχική Τουρκία τους Τουρκοκύπριους είναι γνωστό. Όπως είπε και πάλαι ποτέ θεωρητικός του Ερντογάν και νυν πολιτικός του αντίπαλος, Αχμέτ Νταβούτογλου, και να μην υπήρχε ένας Τούρκος στην Κύπρο, το ενδιαφέρον για την Κύπρο θα ήταν δεδομένο. Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους για να προωθήσει τους σχεδιασμούς της είναι επίσης γνωστό και επιβεβαιώνεται συνεχώς. Αντίδραση από τους Τουρκοκύπριους δεν καταγράφεται.
Στα κατεχόμενα, η οικονομική κατάσταση είναι τραγική. Λεφτά από την Τουρκία φθάνουν με το σταγονόμετρο. Και όπως είναι γνωστό, χωρίς τη μηνιαία ένεση από την κατοχική δύναμη δεν μπορεί να λειτουργήσει το παράνομο καθεστώς. Το ψευδοκράτος στηρίζεται κατά απόλυτο τρόπο από τη βοήθεια αυτή. Και οι μισθοί και τα θέματα της λειτουργικότητας εξαρτώνται από την Τουρκία. Αυτή η απόλυτη εξάρτηση βολεύει αρκετούς στα κατεχόμενα, που προτιμούν το χρήμα από την Τουρκία, παρά «να στραφούν προς τους Ελληνοκύπριους». Παρά να συνεργασθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία (πλην της βοήθειας, των διαβατηρίων, των ταυτοτήτων κ.λπ.).
Στην κατεχόμενη Κύπρο υπάρχει μια έντονη συζήτηση για τη βοήθεια από την Τουρκία. Η ελίτ του κατοχικού καθεστώτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει πως χρήμα θα έλθει από την Άγκυρα και πέραν μάλιστα από το «πρωτόκολλο συνεργασίας», στο οποίο καθορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης. Η Τουρκία, βέβαια, φαίνεται να βρίσκει τρόπους να «βοηθά». Και μάλιστα ανέξοδα. Με τα χρήματα άλλων.
Την περασμένη Κυριακή, σε ένα παραπολιτικό κείμενο, έθετα ένα ερώτημα:
Μια πληροφορία προκαλεί ερωτηματικά. Έγινε γνωστό ότι στα κατεχόμενα φθάνει βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNDP για αντιμετώπιση του Covid-19 στο πλαίσιο του Κανονισμού για Οικονομική Βοήθεια της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αναφέρθηκε πως παραδόθηκε στο λεγόμενο υπουργείο υγείας υλικό και εξοπλισμός που έφτασε στα κατεχόμενα το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω Μερσίνας. Μέσω Τουρκίας δηλαδή.
Αυτό από μόνο του το ζήτημα, της μεταφοράς μέσω Τουρκίας βοήθεια της Ε.Ε. είναι θέμα. Γιατί, με βάση την ακολουθούμενη πολιτική πρακτική η ευρωπαϊκή βοήθεια μεταφέρεται μέσω των περιοχών που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δίνει και τη συγκατάθεσή της.
Με βάση τα όσα δημοσίευσε χθες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», η Ε.Ε. αγόρασε από την Τουρκία τα υλικά που εστάλησαν στην κατεχόμενη Κύπρο, πληρώνοντας χρήματα! Και η Τουρκία ανέλαβε τη μεταφορά αυτών στο ψευδοκράτος. Η βοήθεια παρουσιάσθηκε από το ψευδοκράτος ότι ήταν από την Τουρκία. Μια αναφορά έγινε και στην Ε.Ε., αλλά αναδείχθηκε η «γενναιοδωρία» της κατοχικής δύναμης.
Το δημοσίευμα της «Αφρίκα» είναι έγκυρο. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται. Και από αυτό προκύπτει ένα ζήτημα, που αφορά την Ε.Ε.
Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράζει από την Τουρκία ιατρικό υλικό και να αναλαμβάνει η κατοχική δύναμη να το αποστέλλει στα κατεχόμενα;
Με ποια λογική έγινε αυτό και με ποια πολιτική κάλυψη;
Μόνο εάν η βοήθεια περνούσε μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν πολιτικά ορθή. Σημειώνεται συναφώς πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει να διαβιβασθεί άλλη βοήθεια της Ένωσης προς τα κατεχόμενα. Στη βάση, πάντα, της νομιμότητας.
Το άλλο ζήτημα, που αφορά τους Τουρκοκύπριους, είναι πως η Άγκυρα εισέπραξε το χρήμα από τις Βρυξέλλες και παρουσιάσθηκε να προσφέρει η ίδια τη βοήθεια. Κι αυτό το διευκόλυναν και οι Ευρωπαίοι που τους έδωσαν το πράσινο φως για να τα μεταφέρουν. Στο παιχνίδι και οι εγκάθετοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
Την ώρα που η Τουρκία αυτοπαρουσιάζεται ως «ανθρωπιστική δύναμη» και ο Ερντογάν ως ο «γενναιόδωρος» θείος στέλνοντας βοήθεια σε 53 χώρες, στα κατεχόμενα πληρώθηκε για να μεταφέρει ιατρικό υλικό. Αρκετά χρήματα ξοδεύει για να συντηρεί την κατοχή, όπως έχει πει ο Ερντογάν, όποτε βρίσκει χρήμα το αξιοποιεί.
Κώστας Βενιζέλος
philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ