Ημέρα της Ευρώπης (ΣτΕ)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου τιμάται η Ημέρα της Ευρώπης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού που περιλαμβάνει στου κόλπους του όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 1949 με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Είναι ο παλαιότερος οργανισμός, ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση (δεν πρέπει να συγχέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση), με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και την πολιτισμική συνεργασία των χωρών της Ευρώπης.
Ημέρα της Ευρώπης 5 Μαΐου: Δήλωση της ΓΓ Marija Pejčinović Burić
“Αυτή την Ημέρα της Ευρώπης, όλοι σκεφτόμαστε τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 σε ολόκληρη την ήπειρο μας και σε όλο τον κόσμο. Κάθε άτομο έχει αγγιχτεί από αυτήν την κρίση, αλλά οι μεγαλύτερες σκέψεις μας είναι με εκείνους που έχουν χάσει φίλους ή αγαπημένους.
Σε θεσμικό επίπεδο, προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό, κατάλληλο και με τα μέσα μας για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ανακάμψει.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαφορετικούς ρόλους και ευθύνες, αλλά ως στενά μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, έχουμε πολλά κοινά.
Όσον αφορά τον κορονοϊό – και όλα τα θέματα – συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι οι απαντήσεις στα προβλήματά μας πρέπει να στηρίζονται στις θεμελιώδεις αξίες μας: τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Σε αυτή τη βάση θα βρούμε μεγαλύτερη ενότητα στην Ευρώπη, ακόμη και ιδιαίτερα σε περιόδους δυσκολιών.
Γενικότερα, και επειδή μοιραζόμαστε αυτήν την προοπτική, σήμερα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς και μέσω μιας σειράς κοινών προγραμμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ και λειτουργούν σε επιχειρησιακό επίπεδο από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Μέσα από αυτά, αντιμετωπίζουμε μαζί τη διαφθορά, ενισχύουμε τη δικαιοσύνη, προστατεύουμε τις μειονότητες και πολλά άλλα σε ολόκληρη την ήπειρό μας.
Αυτή η Ημέρα της Ευρώπης πραγματοποιείται επίσης σε μια σημαντική επέτειο και για τους δύο οργανισμούς μας.
Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την 70η επέτειο της Διακήρυξης Schuman.
Και στις 5 Μαΐου, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου και τη δημιουργία του οργανισμού μας, θα σκεφτόμαστε επίσης τα 70 χρόνια που έχουν περάσει από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Αυτό το έγγραφο – που καθορίζει τα βασικά δικαιώματα στα οποία κάθε Ευρωπαίος έχει δικαίωμα – ήταν μετασχηματιστικό για όσους ζουν στην ήπειρό μας.
Έχει μεταμορφώσει, βελτιώσει, ακόμη και σώσει ζωές και έχει αποδείξει την αξία του ως ακρογωνιαίος λίθος και για τους δύο οργανισμούς μας.
Έτσι, σε αυτήν την Ημέρα της Ευρώπης, θα αναλογιστώ όχι μόνο τα βαθιά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και την κοινή μας κληρονομιά, τις κοινές αξίες και την κοινή αποφασιστικότητα να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση και να συνεργαστώ για μεγαλύτερη δύναμη και ενότητα στα επόμενα χρόνια.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ