18/09/2021

Αλλαγή ρότας: Από φέτος παρεμβάσεις για ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τελικά ρότα και αποφάσισε να στηρίξει από φέτος τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την διοικητική απόφαση “κουρέματος” των ενοικίων.

Το ζήτημα των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην αγορά η οριζόντια μείωση των ενοικίων κατά 40% και την απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να παρέμβει ουσιαστικά από φέτος για να στηρίξει τους ιδιοκτήτες ακινήτων είχε αναδείξει με πρόσφατο δημοσίευμά του το capital.gr.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο OPEN επισήμανε ότι εξετάζονται μια σειρά από λύσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων από φέτος αλλά και για το 2021.
Σε ότι αφορά στο 2021 το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην φορολογηθούν τα μειωμένα ενοίκια που θα εισπράξουν φέτος οι φορολογούμενοι. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δήλωση των μειωμένων ενοικίων στην φορολογική δήλωση του 2021 και τη μη φορολόγησή τους. Σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μια μερική αποκατάσταση του εισοδήματος που έχασαν φέτος.
Σε ότι αφορά στην άμεση ελάφρυνσή τους, δηλαδή από φέτος τα σενάρια που έχουν εξεταστεί, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
-τη μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 5% στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης
-τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο
-την έκτακτη δήλωση της απώλειας εισοδήματος των ιδιοκτητών από φέτος και την παροχή μιας πίστωσης φόρου, ως ποσοστό του εισοδήματος που έχασαν (π.χ. 10 έως 30%)
Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο. Απρίλιο και Μάιο. Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τις επιχειρήσεις σε πληττόμενους ΚΑΔ δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου για τον Απρίλιο. Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας των γονιών τους και τουλάχιστον ο ένας γονέας τους τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν και τον Μάιο κλειστές με κρατική εντολή το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου κατά 40% και για τον τρέχοντα μήνα.
Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο Mega ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι θα υπάρξει στήριξη και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί “με σαφήνεια η πρωτοβουλία που λάβει η κυβέρνηση”.
Εξήγησε ότι το μόνο που θα χρειαστεί από την πλευρά των ιδιοκτητών είναι “να ενημερώσουν την κυβέρνηση για το συμβόλαιο που έχουν αλλά και να καταθέσουν το αποδεικτικό ότι έγινε η μείωση του ενοικίου” κατά 40%.
πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ