«Έχεις θετική PCR; Είσαι κρούσμα»

“Στην Ευρώπη ο επίσημος ορισμός, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων και τον ΠΟΥ, για αυτά τα κρούσματα, είναι πως οιοσδήποτε με εργαστηριακή επιβεβαίωση παρουσίας του ιού θεωρείται περίπτωση της νόσου”

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας, λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα:
21 νέα κρούσματα, τα 11 σε υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένας θάνατος σήμερα, με συνολικό αριθμό θανάτων τους 147.
Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 36 πολίτες, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.
Ογδόντα δύο ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)
Συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος κινητών μονάδων ΕΟΔΥ, με περισσότερα από 1200 δείγματα να έχουν εξεταστεί τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι όλα αρνητικά.
«Έχεις θετική PCR; Είσαι κρούσμα»
Σχολιάζοντας «κάποια φιλολογία για τους θανάτους και τον τρόπο καταγραφής τους» ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο αντικειμενικός τρόπος για να καταγράφονται οι θάνατοι από το νέο ιό είναι όταν οιοσδήποτε ασθενής σε οιοδήποτε περιβάλλον είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε. Στην Ευρώπη ο επίσημος ορισμός, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων και τον ΠΟΥ, για αυτά τα κρούσματα, είναι πως οιοσδήποτε με εργαστηριακή επιβεβαίωση παρουσίας του ιού θεωρείται περίπτωση της νόσου.
«Έχεις θετική PCR; Είσαι κρούσμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Στην τελευταία εκτίμηση κινδύνου που έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο, υιοθετούνται οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων, με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας. «Εκεί σαφώς αναφέρεται πως οιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε:
«Γιατί τα λέει αυτά το Ευρωπαϊκό Κέντρο και ο ΠΟΥ; Γιατί αυτό είναι το επιστημονικό ορθό. Γιατί ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει ένας συντελεστής που να λέει «τόσο συνέβαλε ο ιός, τόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού». Φυσικά, ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλο βαθμό στην επέλαση του θανάτου. Και δεν μπορούμε να κρίνουμε αν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 90%. Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν αν είναι ή δεν είναι από το νέο ιό ο θάνατος, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους θανάτους. Θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους. Θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μια ψεύτικη καλύτερη εικόνα για τη χώρα και φυσικά δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα. Δεν υπήρξε εδώ υποεκτίμηση του φαινομένου. Αφορά όμως τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω του δικτύου επιτήρησης των θανάτων, του περίφημου EuroMOMO, παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμμένων, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων από το νέο ιό. Άρα, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης, αποδίδεται στο νέο ιό και στην υποδιάγνωσή του».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα, ακολουθούν την συγκεκριμένη πρακτική στα στοιχεία που ανακοινώνουν και δεν υπεισέρχονται στο αν συνέβαλε λίγο ή πολύ ο ιός στην επέλαση του θανάτου. «Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δικιά μου. Αν ήταν ποτέ δυνατόν», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «εμείς, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι επιστήμονες και επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική. Αυτή είναι η αντικειμενικότερη διαθέσιμη και φυσικά δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Έτσι κάνουν οι περισσότερες προηγμένες χώρες, έτσι λειτουργήσαμε κι εμείς».
«Τι ποσοστό αντιπροσώπευε στους θανάτους από τον ιό η τυπική εικόνα της νόσου, δηλαδή η σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια;», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. «Σχεδόν όλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και της αναπνευστικής ανεπάρκειας η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου. Ευτυχώς παραμένουμε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με τους θανάτους. Τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το επιδημιολογικό δίκτυο και η συμμετοχή μας στο EuroMOMO, εξακολουθούν να μην δείχνουν αύξηση πέραν του αναμενομένου, όπως αυτή παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες».
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε μια «ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού», όπως την χαρακτήρισε, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες. «Τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, σε πρωτεϊνες της επιφάνειας του ιού, σε πρωτεϊνες που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων. Ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα», τόνισε.
«Η νέα πανδημία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για τις ζωές, τα προς το ζην και τις οικονομίες, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη αναδιαμορφώνει γρήγορα τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι, τον τρόπο που εργάζονται, την καθημερινότητα της ζωής. Τον Απρίλιο του 2020, στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είχε εφαρμοστεί κάποιος περιορισμός στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Η ευρεία επίδραση του ιού αποκάλυψε έντονα πόσο διασυνδέεται ο κόσμος μας. Νομίζω ενωμένοι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με επαγρύπνηση, επιφυλακή, με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά δεδομένα και όχι σε κάποιες διαισθητικές προσεγγίσεις», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ν. Χαρδαλιάς: Κλειστή η Αγίου Ιωάννου στην Αγ. Παρασκευή από 21:00-06:00
Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες, και πως η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, διαμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, υπογράμμισε εξίσου και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.
Ενημέρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντάς πως η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεωτέρας.
ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ