25/07/2021

ΥΠΕΞ: "Οι τουρκικές παραβιάσεις δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό 'ρουτίνας'"

Απάντηση Εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας

“Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό «ρουτίνας».
Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.”
Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ Νίκο Δένδιας είχε μιλήσει στον Real FM για την τουρκική προκλητικότητα:
“Δυστυχώς, είμαστε σε ένα κλίμα στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς, ούτε για την Τουρκία, ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Σωστά είπατε ότι πλέον προβαίνει σε υπερπτήσεις και στον Έβρο που ήταν εξαιρετικά σπάνιο, για να μην πω δεν συνέβαινε ποτέ, και γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες.
Από την άλλη, εμείς τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε; Να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς. Η Ελλάδα αυτό δεν θα το επιτρέψει. Γιατί; Γιατί εμείς κινούμαστε πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής, επί τη βάσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκουμε. Άρα, δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο. Ούτε στο λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ